Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας»: Ψέματα Μπακογιάννη για το ψήφισμα συμπαράστασης στον Φρ. Μπελέρη

Καταγ­γε­λία της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Αθή­νας για τα ψέμα­τα Μπα­κο­γιάν­νη για το ψήφι­σμα συμπα­ρά­στα­σης στον Φρέ­ντι Μπελέρη.

Ανα­φέ­ρει:

«Καταγ­γέλ­λου­με τα ψέμα­τα που Δημάρ­χου Κ. Μπα­κο­γιάν­νη για την στά­ση μας στο ψήφι­σμα της παρά­τα­ξής του, σχε­τι­κά με τη σύλ­λη­ψη του νεο­ε­κλε­γέ­ντα δημάρ­χου Χει­μάρ­ρας, Φρέ­ντι Μπε­λέ­ρη στην συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Αθή­νας την Δευ­τέ­ρα 29 Μάη 2023. Ο Δήμαρ­χος αρνή­θη­κε να συντα­χθεί και να ψηφι­στεί ομό­φω­νο ψήφι­σμα, επι­μέ­νο­ντας στο δικό του παρα­τα­ξια­κό ψήφι­σμα. Η πρό­τα­ση της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης η οποία υιο­θε­τή­θη­κε από την αντι­πο­λί­τευ­ση ανέ­φε­ρε ότι: «Απαι­τού­με την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση από την Αλβα­νι­κή Κυβέρ­νη­ση του Δημάρ­χου Χει­μάρ­ρας Φρέ­ντι Μπε­λέ­ρη». Αυτή η πρό­τα­ση δεν έγι­νε δεκτή από τον Δήμαρ­χο ούτε τέθη­κε σε ψηφο­φο­ρία. Στο δικό του παρα­τα­ξια­κό ψήφι­σμα η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση ψήφι­σε λευκό.»

Ο Μπακογιάννης χαιρετίζει τους τουρίστες και χαρατσώνει τους δημότες

Στην ίδια συνε­δρί­α­ση ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος και εν νέου υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Αθή­νας, έθε­σε προ ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης τα εξής θέματα:

«Επει­δή ο Δήμαρ­χος χαι­ρε­τί­ζει τα εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες που θα έρθουν στην Αθή­να, ανα­ρω­τιό­μα­στε εάν θα αφή­σουν κάτι και στον Δήμο της Αθή­νας; Ή μήπως τελι­κά πλη­ρώ­νουν μόνο οι εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, οι κάτοι­κοι, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι της Αθή­νας; Έχε­τε μετα­τρέ­ψει την Αθή­να σε ένα πάρ­κο ξενο­δο­χεί­ων. Θα πλη­ρώ­σουν κάτι οι ξενο­δό­χοι και το AirBnB; Θα πλη­ρώ­σει το κρά­τος απέ­να­ντι στην επι­βά­ρυν­ση αυτής της πόλης; Είναι ένα ζητού­με­νο το οποίο δεν έχε­τε διεκ­δι­κή­σει απέ­να­ντι στην απερ­χό­με­νη κυβέρ­νη­σης, που όπως φαί­νε­ται θα είναι και εκ νέου κυβέρ­νη­σης αυτής της χώρας.

Δεύ­τε­ρον, έχου­με 32 εργα­ζό­με­νους με κοι­νω­φε­λές πρό­γραμ­μα οι οποί­οι πάνε σε δικα­στή­ριο στις 30 Μαΐ­ου για να διεκ­δι­κή­σουν το αυτο­νό­η­το, ότι καλύ­πτουν ανά­γκες του δήμου οι οποί­ες θα μεί­νουν ακά­λυ­πτες αν φύγουν. Ζητά­με ο Δήμος να τους στη­ρί­ξει στο Δικα­στή­ριο. Κι επει­δή πλέ­ον από το 2024 μπαί­νου­με στην λογι­κή των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, δεν θα έχου­με νέο κοι­νω­φε­λές πρό­γραμ­μα από το 2024. Είναι ζητού­με­νο προς διεκ­δί­κη­ση το πως θα καλυ­φθούν τα κενά σε όλες τις υπη­ρε­σί­ες του Δήμου.

Τρί­τoν, δεν θα ανα­φερ­θού­με ανα­λυ­τι­κά στην κατά­στα­ση των σχο­λεί­ων για τα οποία γίνε­ται ήδη μια κατα­γρα­φή από τον αρμό­διο Αντι­δή­μαρ­χο. Θα πρέ­πει το καλο­καί­ρι να γίνουν συγκε­κρι­μέ­νες εργα­σί­ες. Θα θέλα­με να ανα­φερ­θού­με στο πρό­βλη­μα που υπάρ­χει στο 27ο και 30ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο στο 6ο Δια­μέ­ρι­σμα. Και οι γονείς αλλά και η Περι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκπαί­δευ­σης έχει εντο­πί­σει συγκε­κρι­μέ­νο πρό­βλη­μα το οποίο έχει κοι­νο­ποι­η­θεί στον Δήμο από τις 24 Νοεμ­βρί­ου 2022. Από τότε σχε­δόν στον Ιού­νιο του 2023 χωρίς καμία αντι­με­τώ­πι­ση αυτών των προ­βλη­μά­των. Τα προ­βλή­μα­τα αυτά οδη­γούν σε ατυ­χή­μα­τα που, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι γονείς, γίνο­νται καθη­με­ρι­νά στον προ­αύ­λιο χώρο των σχο­λεί­ων. Εδώ χρειά­ζε­ται απά­ντη­ση, όχι με λόγια, αλλά με συγκε­κρι­μέ­να έργα που πρέ­πει να γίνουν άμε­σα, ακό­μα και με αυτε­πι­στα­σία με ότι δυνα­μι­κό έχει απο­μεί­νει στον Δήμο.

Τέταρ­τον, είχα­με ζητή­σει την ανα­λυ­τι­κή εικό­να σχε­τι­κά με τις 18 σιδη­ρο­δρο­μι­κές δια­βά­σεις και για τις δεσμεύ­σεις της δημο­τι­κής Αρχής σχε­τι­κά με τις εργα­σί­ες που θα πρέ­πει να γίνουν. Δεν είναι μακριά τα Τέμπη, αλλά ούτε και τα τελευ­ταία δυστυ­χή­μα­τα που είχα­με στις ισό­πε­δες σιδη­ρο­δρο­μι­κές δια­βά­σεις του δήμου της Αθήνας.

Πέμ­πτο θέμα, μηχα­νι­κοί της παρά­τα­ξής μας έκα­ναν αυτο­ψία σε κάθε διά­βα­ση Δεν αμφι­σβη­τού­νται αυτά που κατα­γρά­φουν. Η μονα­δι­κή διά­βα­ση πεζών που έχει φωτι­σμό ορι­ζό­ντιων και κατα­κό­ρυ­φων τα πελών είναι στην Ρόδου, η οποία δια­σχί­ζει το εργο­τά­ξιο της υπο­γειο­ποί­η­σης. Σε καμία διά­βα­ση πεζών δεν υπάρ­χει φωτει­νή και ηχη­τι­κή σήμαν­ση για την προει­δο­ποί­η­ση των πεζών για τη διέ­λευ­ση τρέ­νου. Από τις 18 δια­βά­σεις οι 3 είναι κλει­στές και δεν λει­τουρ­γούν (Πλα­ταιών, Καβά­λας, Αχιλ­λέ­ως). Πως νομί­ζε­ται ότι περ­νά­ει ο κόσμος; Με τα πόδια, εκτός δια­βά­σε­ως, με τους κιν­δύ­νους που αυτό έχει… Αυτά τα κενά και οι καθυ­στε­ρή­σεις πρέ­πει να γίνουν αντι­κεί­με­νο πίε­σης προς τον ΟΣΕ. Αυτά έπρε­πε να είχαν γίνει από εχτές, δεν έχουν γίνει και έχει μεγά­λο μερί­διο ευθύ­νης και ο Δήμος.

Έκτον, έχει γίνει πλέ­ον ανέκ­δο­το το θέμα με την κατά­λη­ψη ιδιώ­τη στους λαχα­νό­κη­πους της Ακα­δη­μί­ας Πλά­τω­νος, στους οποί­ους ο Αντι­δή­μαρ­χος μας δια­βε­βαί­ω­νε στο προη­γού­με­νο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο ότι πλέ­ον έχει «μπει» ο Δήμος. Έλε­γαν ψέμα­τα. Έχου­με Δευ­τέ­ρα 29 Μαΐ­ου και οι καλ­λιέρ­γειες του ιδιώ­τη συνε­χί­ζουν, γίνο­νται και εργα­σί­ες με τρα­κτέρ. Αυτή είναι η κατά­στα­ση, υπάρ­χουν και φωτο­γρα­φί­ες. Την ίδια στιγ­μή, για το έργο που θέλει η δημο­τι­κή Αρχή να κάνει στο λόφο του Στρέ­φη, υπάρ­χει αστυ­νο­μο­κρα­τία για να προ­χω­ρή­σει η εται­ρεία. Πότε θα απο­δο­θεί η κατα­πα­τη­μέ­νη έκτα­ση στον Δήμο και πότε θα αρχί­σουν τα έργα για την δια­μόρ­φω­ση αυτών των δύο οικο­δο­μι­κών τετρα­γώ­νων και την διά­νοι­ξη των αντί­στοι­χων δρό­μων ανά­με­σα στα τρία οικο­δο­μι­κά τετρά­γω­να μετα­ξύ των οποί­ων βρί­σκε­ται σχο­λείο χωρίς διέξοδο.»

Στην ίδια συνε­δρί­α­ση, ο Χάρης Βουρ­δου­μπάς, δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος, ανέ­δει­ξε την ανε­πάρ­κεια των προ­γραμ­μά­των του Δήμου να καλύ­ψουν τις ανά­γκες που υπάρ­χουν για παι­δι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, με τη λήξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς, επι­ση­μαί­νο­ντας τα εξής:

« Αυτή την περί­ο­δο, κοντά στο τέλος της σχο­λι­κής χρο­νιάς, οι γονείς ανα­ζη­τούν διε­ξό­δους για το πως θα περά­σουν τα παι­διά τους δημιουρ­γι­κό χρό­νο στην Αθή­να. Για τον λόγο αυτό υπάρ­χει μια ολό­κλη­ρη συζή­τη­ση και ανα­ζή­τη­ση σε σχέ­ση με τα summer camps. Η απά­ντη­ση του Δήμου Αθη­ναί­ων είναι τα summer camps του ΟΠΑΝΔΑ και της Τεχνόπολης.

Με βάση και την ανα­κοί­νω­ση που έχει βγει το του ΟΠΑΝΔΑ καλύ­πτει μόλις 220 παι­διά ανά περί­ο­δο, για τα τρία αθλη­τι­κά camp που θα λει­τουρ­γή­σουν, τα οποία είναι ελά­χι­στα προ­φα­νώς σε σχέ­ση με τις ανά­γκες της Αθή­νας. Γίνε­ται μια πολύ μεγά­λη μάχη με τους υπο­λο­γι­στές και τα κινη­τά για το ποιος θα προ­λά­βει να κατα­θέ­σει αίτη­ση πρώ­τος. Επι­πλέ­ον, προ­κύ­πτει πρό­βλη­μα για την λει­τουρ­γία των υπο­δο­μών του ΟΠΑΝΔΑ επει­δή για να καλυ­φθούν οι ανά­γκες σε προ­σω­πι­κό, πέρα από τα άτο­μα που θα προ­σλη­φθούν γι’ αυτό το διά­στη­μα, ο ΟΠΑΝΔΑ τρα­βά­ει προ­σω­πι­κό από τα δημο­τι­κά γυμνα­στή­ρια με απο­τέ­λε­σμα τα 6 από τα 8 γυμνα­στή­ρια του Δήμου να μην έχουν γι αυτό το διά­στη­μα πρω­ι­νές ώρες λει­τουρ­γί­ας, δηλα­δή να ανοί­γουν από το από­γευ­μα και μετά.

Η άλλη επι­λο­γή που δίνει είναι το summer camp της Τεχνό­πο­λης με το προ­κλη­τι­κό αντί­τι­μο των 140 ευρώ την εβδο­μά­δα για τα παι­διά. Ανα­ρω­τιό­μα­στε σε ποιες οικο­γέ­νειες Αθη­ναί­ων απευ­θύ­νε­ται; Παράλ­λη­λα απο­κλεί­ο­νται τα νήπια και μεγα­λύ­τε­ρα παι­διά της τελευ­ταί­ας τάξης του Δημο­τι­κού. Όλα αυτά δημιουρ­γούν επι­πλέ­ον προ­βλή­μα­τα και ασφυ­ξία στους γονείς.

Υπάρ­χει εμπει­ρία ότι μπο­ρεί να γίνει κι αλλιώς. Χρη­σι­μο­ποιού­με για άλλη μια φορά το παρά­δειγ­μα του Δήμου της Πάτρας όπου υπάρ­χει κομ­μου­νι­στής Δήμαρ­χος και έχει κατα­φέ­ρει να καλύ­πτο­νται περί­που 1.000 παι­διά ανά περί­ο­δο, με μηδε­νι­κό κόστος, περι­λαμ­βά­νο­ντας και φαγη­τό που τα προ­γράμ­μα­τα του ΟΠΑΝΔΑ δεν περιλαμβάνουν.

Αυτό που παρέ­χει τελι­κά ο Δήμος στις οικο­γέ­νειες των Αθη­ναί­ων είναι ελά­χι­στο σε σχέ­ση με τις ανά­γκες που υπάρ­χουν. Κατά τη γνώ­μη μας θα πρέ­πει ο Δήμος να εξα­ντλή­σει τα περι­θώ­ρια, να αξιο­ποι­ή­σει τις εγκα­τα­στά­σεις των σχο­λι­κών μονά­δων, να προ­σλά­βει το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και να ανοί­ξει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο των αριθ­μό των παι­διών που καλύ­πτο­νται, δια­μορ­φώ­νο­ντας ειδι­κά επι­στη­μο­νι­κά προ­γράμ­μα­τα ανά ηλι­κια­κή κατη­γο­ρία (καλύ­πτο­ντας παι­διά μικρών ηλι­κιών 6–12 χρο­νών, αλλά και μεγαλύτερων)».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο