Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λεμεσός: Πογκρόμ κατά μεταναστών από θρασύδειλα φασισταριά

Σε προ­γκρόμ κατά μετα­να­στών μετα­τρά­πη­κε πορεία ακρο­δε­ξιών για το μετα­να­στευ­τι­κό με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Refugees not Welcome» (Οι πρό­σφυ­γες δεν είναι καλοδεχούμενοι).

Οι ακρο­δε­ξιοί, μετα­ξύ των οποί­ων ήταν και πολ­λοί χού­λι­γκαν ομά­δων, που συμ­με­τεί­χαν στην εκδή­λω­ση, έδει­ξαν τις προ­θέ­σεις τους από την αρχή όταν στρά­φη­καν ενα­ντί­ον των δημο­σιο­γρα­φι­κών συνερ­γεί­ων, βρί­ζο­ντας και προ­κα­λώ­ντας ακό­μα και ζημιές στον εξο­πλι­σμό τους.

Πολ­λοί από τα ανθρω­ποει­δή είχαν καλυμ­μέ­να τα κεφά­λια τους με κου­κού­λες και φώνα­ζαν ρατσι­στι­κά συν­θή­μα­τα, δεν δίστα­σαν να επι­τε­θούν, χωρίς να υπάρ­χει πρό­κλη­ση, σε μετα­νά­στες που βρέ­θη­καν να κινού­νται στην περιο­χή ενώ επι­δό­θη­καν σε μια ανε­λέ­η­τη ρίψη αντι­κει­μέ­νων, αλλά και μολό­τοφ, βάζο­ντας φωτιές σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και καί­γο­ντας αυτο­κί­νη­τα. Κάποιες από τις μολό­τοφ στό­χευ­σαν υπο­στα­τι­κό στο οποίο δια­μέ­νουν μετανάστες.

Η Αστυ­νο­μία έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων, αλλά οι φανα­τι­σμέ­νοι δια­δη­λω­τές συνέ­χι­σαν μέχρι αργά το βρά­δυ, σκορ­πώ­ντας τον τρό­μο και την καταστροφή.

Σημειώ­νε­ται πως τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ομά­δες φασι­στών εντεί­νουν τη δρά­ση τους ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες που έχουν εγκλω­βι­στεί στο νησί, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και της αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, και δια­μέ­νουν σε άθλιες συνθήκες.

Τα χθε­σι­νά επει­σό­δια σημειώ­θη­καν στη «σκιά» ανά­λο­γων γεγο­νό­των πριν από 4 ημέ­ρες στη Χλώ­ρα­κα, όπου ακρο­δε­ξιοί προ­χώ­ρη­σαν σε πογκρόμ ενα­ντί­ον προ­σφύ­γων από τη Συρία.

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο