Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για 15η μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Έβρο προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή

Για 15η μέρα συνε­χί­ζε­ται η μάχη με τη φωτιά στον Έβρο, μεγα­λώ­νο­ντας την ήδη τερά­στια κατα­στρο­φή, με τα κύρια μέτω­πα σε Σου­φλί, Κορ­νο­φω­λιά, Δαδιά, Κοτρω­νιά, Σιδη­ρώ και Γιαν­νού­λη. Όλη τη νύχτα η μάχη με τη φωτιά στον Έβρο επι­κε­ντρω­νό­ταν στο ρέμα της Δαδιάς, γνω­στό και ως «Δια­βο­λό­ρε­μα», για να στα­μα­τή­σουν το ενδε­χό­με­νο να περά­σει η φωτιά προς τους οικισμούς.

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν ξανά και οι ρίψεις από τα ενα­έ­ρια μέσα.

Πύρι­νες εστί­ες υπάρ­χουν όμως και σε άλλα σημεία τις περιο­χής του Έβρου. Ένα ακό­μα μέτω­πο βρί­σκε­ται βορειό­τε­ρα, στο χωριό Σιδή­ρω, το οποίο απει­λεί­ται από τις φλό­γες, ενώ αν οι φλό­γες περά­σουν πλα­γιά που υπάρ­χει στο σημείο, θα απει­λη­θούν και τα χωριά Κυρια­κή, Πρω­το­κλή­σι και Αγριάνη.

Στα μέτω­πα της φωτιάς στον Έβρο επι­χει­ρούν 582 πυρο­σβέ­στες με 122 οχή­μα­τα και 16 πεζο­πό­ρα τμήματα.

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς – κατη­γο­ρί­ας 4 – για τις περιο­χές των δασαρ­χεί­ων Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και Σου­φλί­ου και κατη­γο­ρί­ας 3 για τις περιο­χές των δασαρ­χεί­ων Διδυ­μο­τεί­χου και Σαμο­θρά­κης, προ­βλέ­πε­ται για το Σάβ­βα­το (02.09.2023), σύμ­φω­να με τον σχε­τι­κό χάρ­τη της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προστασίας.

Η φωτιά στον Έβρο, είναι η μεγα­λύ­τε­ρη δασι­κή πυρ­κα­γιά της Ευρώ­πης, από το 2000 που υπάρ­χει κατα­γρα­φή δεδο­μέ­νων. Με βάση τα επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να στοι­χεία που δίνει το Ευρω­παϊ­κό Σύστη­μα «Copernicus», τα καμέ­να εδά­φη ήδη ξεπερ­νούν τα 903.000 στρέμματα.

Υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται για το Σάβ­βα­το 2 Σεπτεμ­βρί­ου 2023, για τέσ­σε­ρις Περι­φέ­ρειες της χώρας, σύμ­φω­να με τον Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr).

Συγκε­κρι­μέ­να, πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς προ­βλέ­πε­ται για τις εξής περιοχές:

* Περι­φέ­ρεια Αττικής

* Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Σκύρου)

* Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης (ΠΕ Έβρου)

* Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο