Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις με ΗΠΑ-ΕΕ να αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας

Τον κίν­δυ­νο της απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης βιώ­νει η Λευ­κο­ρω­σία καθώς συνε­χί­ζο­νται για τρί­τη μέρα οι ταρα­χές στο Μινσκ και άλλες πόλεις, με συγκρού­σεις δια­δη­λω­τών και δυνά­με­ων της αστυνομίας. 

Οι αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας ανα­κοί­νω­σαν χθες Τετάρ­τη τον θάνα­το ενός νέου ο οποί­ος συνε­λή­φθη κατά τη διάρ­κεια συγκέ­ντρω­σης δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενα­ντί­ον της επα­νε­κλο­γής του προ­έ­δρου Αλε­ξά­ντερ Λου­κα­σέν­κο στο αξίωμα. 

Με προ­τρο­πή της — υπο­στη­ρι­ζό­με­νης από τις ΗΠΑ — αντι­πο­λί­τευ­σης, χιλιά­δες δια­δη­λω­τές βγή­καν στους δρό­μους της χώρας μετά το τέλος των εκλο­γών της Κυρια­κής που ανά­δει­ξε νικη­τή το νυν πρό­ε­δρο Λουκασένκο. 

Κυβερ­νη­τι­κές πηγές κάνουν λόγο για προ­σπά­θεια απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της χώρας από ξένα και εγχώ­ρια κέντρα, με σκο­πό την επι­βο­λή ενός είδους «πορ­το­κα­λί επα­νά­στα­σης» στα πρό­τυ­πα της Ουκρανίας. 

Από την άλλη πλευ­ρά, αντι­πο­λί­τευ­ση και ξένα μέσα ενη­μέ­ρω­σης κατη­γο­ρούν την κυβέρ­νη­ση Λου­κα­σέν­κο για βίαιη κατα­στο­λή των διαδηλώσεων. 

Σε κάθε περί­πτω­ση, αυτό που είναι ξεκά­θα­ρο είναι πως η χώρα βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο του αντα­γω­νι­σμού ανά­με­σα στη Δύση (ΗΠΑ-ΕΕ) και τη Ρωσία, με την αστι­κή κυβέρ­νη­ση Λου­κα­σέν­κο να παζα­ρεύ­ει με τη Μόσχα και τους αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παί­ους να επι­χει­ρούν να την απο­σπά­σουν από τη ρωσι­κή επιρροή. 

Δεν είναι άλλω­στε τυχαία η παρέμ­βα­ση τόσο της ΕΕ, που ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σει το θέμα της Λευ­κο­ρω­σία στο επι­κεί­με­νο Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων την Παρα­σκευή, όσο και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, που προ­έ­βη σε ωμή παρέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα της χώρας εκφρά­ζο­ντας «την στή­ρι­ξη των ΗΠΑ στους δια­δη­λω­τές», λέγο­ντας πως «ο λαός της Λευ­κο­ρω­σί­ας έχει δικαί­ω­μα στις ελευ­θε­ρί­ες που διεκδικεί». 

Λευ­κο­ρω­σία: Ωμή παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ στα εσω­τε­ρι­κά της χώρας μετά την επα­νε­κλο­γή Λουκασένκο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο