Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ” Τεράστια διαδήλωση αλληλεγγύης — Αναίτια επίθεση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ _VIDEO+ΦΩΤΟ

Την αμέ­ρι­στη συμπα­ρά­στα­ση, αλλη­λεγ­γύη και στή­ρι­ξη στον αγώ­να του λαού της Παλαι­στί­νης έστει­λαν χιλιά­δες δια­δη­λω­τές που συμ­με­τεί­χαν στην Αθή­να σε ένα τερά­στιο συλ­λα­λη­τή­ριο, την ώρα που η κυβέρ­νη­ση με την απρό­κλη­τη και αναί­τια επί­θε­ση σε μια ειρη­νι­κή πορεία, από διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ  έδω­σε τα δια­πι­στευ­τή­ρια της στο κρά­τος δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία τους Ισραήλ στην Αθήνα, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η επί­θε­ση σημειώ­θη­κε την ώρα που ήταν συγκε­ντρω­μέ­νοι χιλιά­δες δια­δη­λω­τές έξω από την ισραη­λι­νή πρε­σβεία για να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη στον παλαι­στι­νια­κό λαό. Εντε­λώς αναί­τια οι διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ που έχουν στρα­το­πε­δεύ­σει στην πρε­σβεία άρχι­σαν να πετούν χημι­κά και κρό­του λάμψης.

Τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης στον υπουρ­γό προ­στα­σί­ας του Πολί­τη  για την αναί­τια επί­θε­ση των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων τους δια­δη­λω­τές έξω από την πρε­σβεία του Ισρα­ήλ κατά την πορεία αλλη­λεγ­γύ­ης στον παλαι­στι­νια­κό λαό.

Κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να απα­ντή­σει ποιος έδω­σε την εντο­λή να χτυ­πη­θεί μια ειρη­νι­κή δια­δή­λω­ση, τονί­ζο­ντας τις κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες για την απα­ρά­δε­κτη επίθεση.

Την αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας
κατά των διαδηλωτών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Νωρί­τε­ρα, ένα τερά­στιο ποτά­μι αλλη­λεγ­γύ­ης στον Παλαι­στι­νια­κό λαό στο οποίο συμ­με­τεί­χαν χιλιά­δες κόσμου δια­δή­λω­σε στην Αθή­να με συν­θή­μα­τα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη» και «η ιστο­ρία έχει μία σωστή πλευ­ρά με την Παλαι­στί­νη ως τη λευ­τε­ριά», στο πλαί­σιο μεγά­λου συλ­λα­λη­τη­ρί­ου που έγι­νε από συν­δι­κά­τα και φορείς της Αττι­κής.

Η τερά­στια πορεία που ξεκί­νη­σε από το Σύνταγ­μα όπου νωρί­τε­ρα έγι­νε μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση, αφού πέρα­σε από τα γρα­φεία της ΕΕ, την πρε­σβεία των ΗΠΑ, κατέ­λη­ξε στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ με τα συν­θή­μα­τα κατα­δί­κης της ισραη­λι­νής βαρ­βα­ρό­τη­τας να δονούν συνε­χώς την ατμόσφαιρα.

Απαί­τη­σε:

  • Καμία συμ­με­το­χή-Καμία στή­ρι­ξη στον σφα­για­σμό του παλαι­στι­νια­κού λαού.
  • Να απο­συρ­θεί η Φρε­γά­τα «ΨΑΡΑ» από την περιοχή.
  • Να παύ­σει κάθε διευ­κό­λυν­ση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
  • Να στα­μα­τή­σει κάθε οικο­νο­μι­κή-πολι­τι­κή-στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το κρά­τος-δολο­φό­νο του Ισραήλ.
  • ΤΩΡΑ ανα­γνώ­ρι­ση του Παλαι­στι­νια­κού Κράτους.

Φθά­νο­ντας στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ το τερά­στιο ποτά­μι δια­δη­λω­τών έστει­λε απο­φα­σι­στι­κό μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης και στή­ρι­ξής στον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Τους χιλιά­δες δια­δη­λω­τές υπο­δέ­χτη­καν με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και με το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη», Παλαι­στί­νιοι που ήταν έξω από την πρε­σβεία του Ισραήλ.

«Το έγκλη­μα αυτό έχει υπο­γρα­φή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραη­λι­νοί»«Στης Γάζας τα συντρίμ­μια που σφίγ­γει ο κλοιός σηκώ­νει το κεφά­λι ο ήρω­ας λαός»«Αλλη­λεγ­γύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπε­ρια­λι­στών» και «Δεν είναι τρο­μο­κρά­τες οι λαοί, στον ιμπε­ρια­λι­σμό καμιά υπο­τα­γή», είναι μερι­κά από τα συν­θή­μα­τα που πέφτουν βρο­χή έξω από την πρε­σβεία του Ισραήλ.

Ανέ­μι­ζαν σημαί­ες της Παλαι­στί­νης, ενώ ακού­γο­νταν δυνα­τά τα συν­θή­μα­τα που φώνα­ζαν οι διαδηλωτές.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Το χρο­νι­κό του αίματος

Έξω από την πρε­σβεία των ΗΠΑ μερι­κά από τα συν­θή­μα­τα που δόνη­σαν την ατμό­σφαι­ρα από την τερά­στια πορεία, ήταν,«Δεν είναι τρο­μο­κρά­τες οι λαοί στον ιμπε­ρια­λι­σμό καμιά υπο­τα­γή»«Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη» και «Η ιστο­ρία έχει μία σωστή πλευ­ρά με την Παλαι­στί­νη ως τη λευτεριά».

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, νέοι γυναί­κες, συντα­ξιού­χοι συμ­με­τεί­χαν μαζι­κά φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα περ­νώ­ντας έξω από το λαο­μί­ση­το κτί­ριο την πρε­σβεία των ΗΠΑ.

Μαζι­κά τα μπλοκ και με αγω­νι­στι­κό παλ­μό τα μπλοκ των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων της Αθή­νας, μέλη των οποί­ων κρα­τού­σαν ένα μεγά­λο πανό που ανά­γρα­φε, «με τους λαούς που παλεύ­ουν για την λευ­τε­ριά και το δίκιο. Αλλη­λεγ­γύη στον λαό της Παλαιστίνης».

Ενδει­κτι­κό της μαζι­κό­τη­τας της πορεί­ας, ήταν το γεγο­νός ότι όταν η κεφα­λή της πορεί­ας προ­σέγ­γι­ζε το νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός», οι τελευ­ταί­οι δια­δη­λω­τές έφευ­γαν από το Σύνταγ­μα, όπου νωρί­τε­ρα έγι­νε μεγά­λη συγκέντρωση.

Η τερά­στια πορεία που ξεκί­νη­σε από το Σύνταγ­μα, φθά­νο­ντας έξω από τα γρα­φεία της ΕΕ, χιλιά­δες δια­δη­λω­τές φώνα­ξαν το σύν­θη­μα, «Το έγκλη­μα αυτό έχει υπο­γρα­φή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί».

Μπρο­στά ήταν η τερά­στια σημαία της Παλαιστίνης.

«Το έγκλη­μα αυτό έχει υπο­γρα­φή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραη­λι­νοί» και «Αλλη­λεγ­γύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπε­ρια­λι­στών», είναι μερι­κά από τα συν­θή­μα­τα που δόνη­σαν την ατμόσφαιρα.

Νωρί­τε­ρα στο Σύνταγ­μα, χιλιά­δες λαού βρο­ντο­φώ­να­ξαν «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη». Χιλιά­δες λαού διέ­λυ­σαν τη βρώ­μι­κη, μέχρι το μεδού­λι, προ­πα­γάν­δα που παρου­σιά­ζει το αγω­νι­ζό­με­νο λαό της Παλαι­στί­νης και όσους στη­ρί­ζουν τον αγώ­να τους σαν «τρο­μο­κρά­τες» και την τρο­μο­κρα­τία του Ισρα­ήλ απέ­να­ντι σε ολό­κλη­ρους λαούς σαν «δικαί­ω­μα στην αυτοάμυνα».

Εργα­τι­κά σωμα­τεία, οργα­νώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων και συντα­ξιού­χων, ΟΓΕ, φοι­τη­τές και μαθη­τές, ένω­σαν το βρά­δυ στην Αθή­να τις φωνές τους με τις κινη­το­ποι­ή­σεις που γίνο­νται αυτές τις μέρες σε άλλες πόλεις της χώρας και σε πόλεις άλλων χωρών, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει τώρα η σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού, τώρα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη».

Με συν­θή­μα­τα όπως «Το έγκλη­μα αυτό έχει υπο­γρα­φή, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραη­λι­νοί», ξεμπρό­στια­σαν όσους προ­σπα­θούν να επα­νεκ­κι­νή­σουν τις μνή­μες των λαών, μηδε­νί­ζο­ντας το έγκλη­μα δεκα­ε­τιών σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού και μιλώ­ντας σαν να ξεκί­νη­σαν όλα πριν δέκα μέρες. Και απηύ­θυ­ναν κάλε­σμα δρά­σης για την πιο απο­φα­σι­στι­κή, ενερ­γή στή­ρι­ξη του αγώ­να του λαού της Παλαι­στί­νης για ελευθερία!

Στη συγκέ­ντρω­ση στο Σύνταγ­μα δια­δη­λω­τές φορού­σαν σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης την παλαι­στι­νια­κή μαντή­λα και πολ­λοί κρα­τού­σαν σημαί­ες της Παλαι­στί­νης δίπλα στα λάβα­ρα των σωμα­τεί­ων, στα πανό των συν­δι­κά­των γεμά­τα με συν­θή­μα­τα καταγ­γε­λί­ας του ιμπε­ρια­λι­σμού αλλά και αλλη­λεγ­γύ­ης στον αγώ­να του λαού της Παλαι­στί­νης. Δια­κρι­τή και έντο­νη ήταν η παρου­σία της παλαι­στι­νια­κής παροι­κί­ας στην Ελλάδα.

Μικρά παι­διά με τους γονείς τους, νέοι και μεγα­λύ­τε­ροι Παλαι­στί­νιοι κρα­τού­σαν σημαί­ες της χώρας τους, φορώ­ντας τις παρα­δο­σια­κές μαντή­λες τους, σύμ­βο­λο αντί­στα­σης για γενιές και γενιές και του δικού μας λαού.

Ξεχω­ρι­στό στιγ­μιό­τυ­πο απο­τέ­λε­σε όταν μικροί και μεγά­λοι ανέ­βη­καν στη εξέ­δρα με τα λάβα­ρα τους ψηλά. Ότι και να κάνουν δεν θα μας εξο­ντώ­σουν, με την αλλη­λεγ­γύη από τους λαούς όλου του κόσμου θα τα κατα­φέ­ρου­με είπαν. «Στης Γάζας τα συντρίμ­μια που σφίγ­γει ο κλοιός σηκώ­νει το κεφά­λι ο ήρω­ας λαός».

Στην συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος σε δηλώ­σεις του ανέφερε:

  • «Βρι­σκό­μα­στε εδώ για να εκφρά­σου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον αγω­νι­ζό­με­νο παλαι­στι­νια­κό λαό που υπο­φέ­ρει επί δεκα­ε­τί­ες από τη δολο­φο­νι­κή πολι­τι­κή του κρά­τους του Ισρα­ήλ και της κυβέρ­νη­σής του με δολο­φο­νί­ες αμά­χων, με κατα­πά­τη­ση παλαι­στι­νια­κών εδα­φών, με κατο­χή, απο­κλει­σμούς, εποι­κι­σμούς, απαρτχάιντ.
  • Ταυ­τό­χρο­να εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον ισραη­λι­νό λαό που και ο ίδιος υπο­φέ­ρει από το ίδιο το κρά­τος του Ισρα­ήλ, από την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου που τον στέλ­νει στο μακε­λειό του πολέ­μου, των συγκρού­σε­ων ενά­ντια σε άλλους λαούς και κάνει και τον ίδιο θύτη και θύμα ταυτόχρονα.
  • Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει τερά­στιες εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες, με την ανο­χή και των άλλων κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης. Απαι­τού­με εδώ και τώρα να απο­συρ­θεί η φρε­γά­τα “Ψαρά”, ή οποια­δή­πο­τε άλλα μέσα στρα­τιω­τι­κά έχου­με στην περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής. Να μην υπάρ­ξει απο­στο­λή εκτός συνό­ρων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων. Να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του στην Ελλά­δα. Να μη συμ­με­τέ­χει η χώρα μας σε αυτό το μακε­λειό στη Μέση Ανα­το­λή για­τί θα την πλη­ρώ­σει τελι­κά και ο ίδιος ο ελλη­νι­κός λαός. Απαι­τού­με, ζητά­με λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη. Να φύγουν εδώ και τώρα τα κατο­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα του Ισρα­ήλ από τα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη. Να υπάρ­ξει ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος, στα όρια του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ».

Δυνα­μώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό και τον αγώ­να για τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής! Να απε­μπλα­κεί τώρα η Ελλά­δα από τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέδια

Αμέ­σως μετά την ομι­λία του Βάλ­σα­μου Συρί­γου ξεκί­νη­σε πορεία προς την πρε­σβεία του Ισρα­ήλ με μία παλαι­στι­νια­κή σημαία μεγά­λων δια­στά­σε­ων να μπαί­νει στην κεφα­λή και έχο­ντας πάνω της το σύν­θη­μα λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη γραμ­μέ­νο στα αγγλι­κά. Από πίσω ακο­λου­θού­σαν τα συν­δι­κά­τα που καλού­σαν στην συγκέντρωση.

 

Οι χιλιά­δες δια­δη­λω­τές έφτα­σαν στο Σύνταγ­μα με προ­συ­γκε­ντρώ­σεις που ξεκί­νη­σαν από τα Προ­πύ­λαια και από την Παλαιά Βου­λή.

 
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο