Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λεφτά για την Υγεία «δεν υπάρχουν» — Για δαπάνες του ΝΑΤΟ όμως ναι!

Στα­θε­ρά στη δεύ­τε­ρη θέση στη λίστα των χωρών που δαπα­νούν τα μεγα­λύ­τε­ρα ποσά σε σχέ­ση με το ΑΕΠ τους για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ βρί­σκε­ται η Ελλά­δα, όπως προ­κύ­πτει από την ετή­σια έκθε­ση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη έκθε­ση του ΝΑΤΟ, η Ελλά­δα ανα­μέ­νε­ται φέτος να δαπα­νή­σει το 2,68% του ΑΕΠ, πάνω από 4 δισ. ευρώ, για το ΝΑΤΟ, δια­τη­ρώ­ντας τη δεύ­τε­ρη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,73% του ΑΕΠ). Ακο­λου­θούν η Εσθο­νία (2,33%), η Βρε­τα­νία (2,32%), η Πολω­νία (2,31%), η Λετο­νία (2,27%), η Λιθουα­νία (2,13%), η Ρου­μα­νία (2,07%), η Γαλ­λία (2,04%), η Νορ­βη­γία και Σλο­βα­κία (2%).

Το ακρι­βές ποσό που ξόδε­ψε η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τις δαπά­νες ΝΑΤΟ το 2019 ανέρ­χε­ται στα 4,326 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επί­θε­σης που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά λόγω και της παν­δη­μί­ας, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ξόδε­ψε ‑κατά προ­σέγ­γι­ση- 4,398 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

dapanes nato grafima

Και μόνο ότι η Ελλά­δα βρί­σκε­ται στα­θε­ρά ανά­με­σα στις λίγες χώρες που με συνέ­πεια αντα­πο­κρί­νο­νται σ’ αυτόν τον στό­χο και ταυ­τό­χρο­να συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κρά­τη — μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψη­λό­τε­ρες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες ανα­λο­γι­κά προς το ΑΕΠ τους είναι από μόνα τους στοι­χεία που δηλώ­νουν την πλή­ρη ευθυ­γράμ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης με τις κατευ­θύν­σεις, τους στό­χους και τα προ­τάγ­μα­τα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας, αλλά ανα­δει­κνύ­ουν και τις τερά­στιες ευθύ­νες που απορ­ρέ­ουν, καθώς μέρα με την ημέ­ρα απο­δει­κνύ­ε­ται ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυά­ται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι απο­λο­γη­τές του ευρω­α­τλα­ντι­σμού, αλλά ρίχνει νερό στο μύλο της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας στο όνο­μα της «συνο­χής» του στην περιο­χή της νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, στην αντι­πα­ρά­θε­σή του με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Δεν πρέ­πει άλλω­στε να ξεχνά­με ότι το ύψος των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ είναι αντι­κεί­με­νο αντι­πα­ρά­θε­σης στο εσω­τε­ρι­κό της συμ­μα­χί­ας, ανά­με­σα στις ΗΠΑ και ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, όπως η Γερ­μα­νία, η οποία δεν συνει­σφέ­ρει στο ύψος της καθο­ρι­σμέ­νης νόρ­μας, παρά το γεγο­νός ότι είναι μία πολύ μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη σε σχέ­ση με την Ελλάδα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο