Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λούλα ντα Σίλβα: Ζελένσκι και Πούτιν «εξίσου υπεύθυνοι» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Λού­λα ντα Σίλ­βα δήλω­σε ότι η Ρωσία δεν έπρε­πε ποτέ να εισβά­λει στην Ουκρα­νία, αλλά θεω­ρεί ότι ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι είναι «εξί­σου υπεύ­θυ­νος για τον πόλε­μο» με τον ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Ο Λού­λα, ο οποί­ος φιγου­ρά­ρει στο εξώ­φυλ­λο του Time αυτήν την εβδο­μά­δα, θεω­ρεί­ται φαβο­ρί στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του Οκτω­βρί­ου στη Βρα­ζι­λία και φιλο­δο­ξεί να απο­τρέ­ψει την επα­νε­κλο­γή του ακρο­δε­ξιού Μπολ­σο­νά­ρου για να επι­στρέ­ψει στον προ­ε­δρι­κό θώκο μετά την ακύ­ρω­ση των κατα­δι­κα­στι­κών απο­φά­σε­ων σε βάρος του για δια­φθο­ρά, οι οποί­ες τον οδή­γη­σαν στη φυλακή.

Μετα­ξύ άλλων, ο Λού­λα είπε ότι είναι ανεύ­θυ­νο εκ μέρους των ηγε­τών της Δύσης να πανη­γυ­ρί­ζουν για τον Ζελέν­σκι, επει­δή ενθαρ­ρύ­νουν τον πόλε­μο αντί να εστιά­ζουν σε κεκλει­σμέ­νων των θυρών δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με στό­χο τον τερ­μα­τι­σμό των εχθροπραξιών.

«Βλέ­πω τον πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας να μιλά στην τηλε­ό­ρα­ση και να χει­ρο­κρο­τεί­ται από ευρω­παί­ους βου­λευ­τές», είπε και υπο­στή­ρι­ξε ότι: «Αυτός ο άνθρω­πος είναι εξί­σου υπεύ­θυ­νος με τον Πού­τιν για τον πόλε­μο. Επει­δή στον πόλε­μο, δεν υπάρ­χει μόνο ένας ένοχος».

Ο Λού­λα τόνι­σε ότι ο Μπάι­ντεν και οι ηγέ­τες της ΕΕ δεν έκα­ναν αρκε­τά προ­κει­μέ­νου να δια­πραγ­μα­τευ­τούν με τη Ρωσία πριν από την εισβο­λή στην Ουκρα­νία τον Φεβρουά­ριο. «Οι ΗΠΑ έχουν μεγά­λη πολι­τι­κή επιρ­ροή και ο Μπάι­ντεν θα μπο­ρού­σε να απο­τρέ­ψει τον πόλε­μο αντί να τον υπο­κι­νή­σει», είπε και συμπλή­ρω­σε: «Ο Μπάι­ντεν θα μπο­ρού­σε να πάρει το αερο­πλά­νο και να ταξι­δέ­ψει στη Μόσχα για να μιλή­σει στον Πού­τιν. Αυτού του είδους τη συμπε­ρι­φο­ρά περι­μέ­νεις από έναν ηγέτη».

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα μπο­ρού­σαν να είχαν απο­τρέ­ψει τη ρωσι­κή εισβο­λή, καθι­στώ­ντας σαφές ότι η Ουκρα­νία δεν θα εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ, συνέ­χι­σε ο Λού­λα. «Ο Πού­τιν δεν έπρε­πε να εισβά­λει στην Ουκρα­νία. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πού­τιν που είναι ένο­χος. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι επί­σης ένο­χες», υπο­στή­ρι­ξε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βραζιλίας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο