Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέρα οργής στη Δυτική Όχθη — Ισοπεδώνει νοσοκομεία και υποδομές το Ισραήλ και προετοιμάζει για νύχτα τρόμου

Σφο­δρές συγκρού­σεις σημειώ­θη­καν σήμε­ρα στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη στις δια­δη­λώ­σεις στο πλαί­σιο της γενι­κής απερ­γί­ας των Παλαι­στι­νί­ων κατά της ισραη­λι­νής κατο­χής και σε αλλη­λεγ­γύη προς τους κατοί­κους της Γάζας, ενώ συνε­χί­στη­κε το δολο­φο­νι­κό σφυ­ρο­κό­πη­μα της Γάζες από την αερο­πο­ρία του Ισραήλ.

Τα ισραη­λι­νά πολε­μι­κά αερο­πλά­να εξα­πέ­λυ­σαν δεκά­δες δολο­φο­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη διάρ­κεια της Τρί­της, στο­χεύ­ο­ντας πολι­τι­κά κτί­ρια και υπο­δο­μές σε όλη την πολιορ­κη­μέ­νη Λωρί­δα της Γάζας, καθώς το κρά­τος-δολο­φό­νος κλι­μα­κώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά του, ενι­σχυ­μέ­νο από την απρο­κά­λυ­πτη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κατο­χή και το νέο έγκλημα.

Από τους ισραη­λι­νούς πυραύ­λους δεν γλί­τω­σαν ούτε τα νοσο­κο­μεία της πολύ­πα­θης περιο­χής, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι το Ισρα­ήλ διε­ξά­γει ένα προ­σχε­δια­σμέ­νο έγκλη­μα για τον εξαν­δρα­πο­δι­σμό του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

gaza2

Σύμ­φω­να με τον αντα­πο­κρι­τή του παλαι­στι­νια­κού πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων «Wafa», τα ισραη­λι­νά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη έπλη­ξαν σήμε­ρα θέσεις κοντά στην περιο­χή Ανσάρ και το τζα­μί αλ Κατί­μπα, στη δυτι­κή πόλη της Γάζας, ένα σπί­τι στη γει­το­νιά αλ Νασρ, στα βόρεια της πόλης, καθώς και σε γει­το­νιές στα ανα­το­λι­κά. Η ίδια πηγή ανέ­φε­ρε ότι τα πολε­μι­κά αερο­πλά­να έκα­ναν περισ­σό­τε­ρες από πενή­ντα επι­δρο­μές και στις πόλεις Μπέιτ Λαχί­για και Τζα­μπα­λία, στη βόρεια Λωρί­δα της Γάζας, προ­κα­λώ­ντας μεγά­λες καταστροφές.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Παλαι­στί­νης ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις έχουν σκο­τώ­σει συνο­λι­κά 237 Παλαι­στί­νιους και τραυ­μα­τί­σει άλλους 6.278 από τις 7 Μάη.

Από τους νεκρούς, 23 σκο­τώ­θη­καν στη Δυτι­κή Όχθη, 213 στη Λωρί­δα της Γάζας και άλλος ένας στην Ιερου­σα­λήμ. Μετα­ξύ των 213 Παλαι­στι­νί­ων που σκο­τώ­θη­καν στη Γάζα, 61 ήταν παι­διά και 36 γυναί­κες. Επί­σης του­λά­χι­στον 223 ανή­λι­κοι και 22 γυναί­κες είναι μετα­ξύ των τραυματιών.

Περισ­σό­τε­ροι από 52.000 Παλαι­στί­νιοι έχουν εκτο­πι­στεί εξαι­τί­ας των ισραη­λι­νών αερο­πο­ρι­κών βομ­βαρ­δι­σμών, οι οποί­οι έχουν κατα­στρέ­ψει ολο­σχε­ρώς ή μερι­κώς σχε­δόν 450 κτί­ρια στη Λωρί­δα της Γάζας, ανα­κοί­νω­σε το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ (OCHA). Σημειώ­νε­ται πως περί­που 47.000 από τους εκτο­πι­σμέ­νους έχουν βρει κατα­φύ­γιο σε 58 σχο­λεία που δια­χει­ρί­ζε­ται ο ΟΗΕ, όπως είπε στους δημο­σιο­γρά­φους ο Γενς Λέρ­κε, ένας εκπρό­σω­πος του OCHA στη Γενεύη.

gaza1

Για νύχτα τρόμου προετοιμάζουν οι ισραηλινοί

Στο μετα­ξύ για νύχτα εντα­τι­κών επι­θέ­σε­ων κάνουν λόγο ισραη­λι­νά μέσα. Η εφη­με­ρί­δα Jerusalem Post μετέ­δω­σε ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός ετοι­μά­ζε­ται να πλή­ξει ακό­μα περισ­σό­τε­ρους στό­χους της Χαμάς.

Ο εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού (IDF) μίλη­σε για «μια έντο­νη νύχτα μπρο­στά μας» , καθώς οι επι­χει­ρή­σεις του θα στρα­φούν σε «νέες τοποθεσίες».

Νωρί­τε­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου επα­νέ­λα­βε τη δέσμευ­ση της κυβέρ­νη­σής του να συνε­χί­σει τις επι­θέ­σεις κατά των μαχη­τών στη Γάζα. Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, μιλώ­ντας σε αερο­πο­ρι­κή βάση, τόνι­σε για άλλη μια φορά ότι το Ισρα­ήλ θα συνε­χό­σει να χτυ­πά στό­χους της Χαμάς «για όσο χρεια­στεί προ­κει­μέ­νου να απο­κα­τα­στα­θεί η ηρε­μία για τους πολί­τες του Ισραήλ».

Είπε ακό­μα ότι η Χαμάς «έλα­βε χτυ­πή­μα­τα που δεν περί­με­νε, που την πήγαν χρό­νια πίσω».

gaza

Μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων εργαζομένων στο πλαίσιο της σημερινής γενικής απεργίας

Σε «γενι­κή απερ­γία αξιο­πρέ­πειας» προ­χώ­ρη­σαν σήμε­ρα οι Παλαι­στί­νιοι εργα­ζό­με­νοι, ενά­ντια στις ισραη­λι­νές επι­δρο­μές στο τέμε­νος αλ Ακσά, στις επι­χει­ρή­σεις στη συνοι­κία Σεΐχ Τζα­ράχ της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, στη βία από ακρο­δε­ξιούς στο Ισρα­ήλ και στους φονι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Γάζα.

Η απερ­γία έχει μεγά­λη επι­τυ­χία ενώ οργα­νώ­θη­καν συγκε­ντρώ­σεις σε πόλεις, κωμο­πό­λεις και χωριά. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες συμ­με­τεί­χαν σε δια­δη­λώ­σεις, στη Δυτι­κή Όχθη, στη Γάζα, ενώ στην απερ­γία συμ­με­τεί­χαν και Παλαι­στί­νιοι του Ισρα­ήλ, που είναι περί­που 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια και απο­τε­λούν το 20% της χώρας.

palestine 1 1 palestine 2

Στη Χάι­φα, πόλη του βόρειου Ισρα­ήλ, γνω­στή για τον μει­κτό πλη­θυ­σμό των Εβραί­ων και Παλαι­στι­νί­ων πολι­τών, η παλαι­στι­νια­κή σημαία έχει υψω­θεί σε πολ­λά κτί­ρια και οι κάτοι­κοι βγή­καν στους δρό­μους φωνά­ζο­ντας αλληλεγγύη.

Μεγά­λες ήταν οι δια­δη­λώ­σεις και στη Ραμά­λα, όπου δεκά­δες χιλιά­δες απερ­γοί γέμι­σαν τους δρό­μους της πόλης, κατα­δι­κά­ζο­ντας τη νέα σφαγή.

Χιλιά­δες συμ­με­τεί­χαν και σε δια­δη­λώ­σεις που έγι­ναν στην Ιερου­σα­λήμ, όπου δεν έλει­ψε και η άγρια κατα­στο­λή από τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις που επι­τέ­θη­καν σε Παλαι­στί­νιους δια­δη­λω­τές, τόσο εντός της Παλιάς Πόλης όσο και γύρω από την Πύλη της Δαμα­σκού, αλλά και στη Δυτι­κή Όχθη.

Σύμ­φω­να με τις παλαι­στι­νια­κές αρχές, ο ισραη­λι­νός στρα­τός σκό­τω­σε δύο Παλαι­στί­νιους, σε δια­δη­λώ­σεις στο αλ Μπι­ρέχ, βορειο­α­να­το­λι­κά της Ραμά­λας και κοντά στη Χεβρώνα.

Τραγική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Την ίδια ώρα η ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση στη Λωρί­δα της Γάζας είναι τρα­γι­κή. Περισ­σό­τε­ροι από 52.000 Παλαι­στί­νιοι έχουν εκτο­πι­στεί εξαι­τί­ας των ισραη­λι­νών αερο­πο­ρι­κών βομ­βαρ­δι­σμών, οι οποί­οι έχουν κατα­στρέ­ψει ολο­σχε­ρώς ή μερι­κώς σχε­δόν 450 κτί­ρια, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ (OCHA).

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, 132 κτί­ρια έχουν κατα­στρα­φεί και 316 έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές, ανά­με­σά τους έξι νοσο­κο­μεία και 9 κέντρα πρω­το­βάθ­μιας υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης καθώς και ένα εργο­στά­σιο αφα­λά­τω­σης, επη­ρε­ά­ζο­ντας την πρό­σβα­ση σε πόσι­μο νερό για περί­που 250.000 ανθρώπους.

Ο OCHA χαι­ρέ­τι­σε το γεγο­νός ότι το Ισρα­ήλ άνοι­ξε ανθρω­πι­στι­κό διά­δρο­μο σε συνο­ρια­κό πέρα­σμα, αλλά ζήτη­σε να ανοί­ξει και άλλος, ενώ η Μάρ­γκα­ρετ Χάρις, μια εκπρό­σω­πος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), δήλω­σε ότι υπάρ­χει τερά­στια έλλει­ψη σε ιατρι­κές προ­μή­θειες, κίν­δυ­νος για ασθέ­νειες από το ακα­τάλ­λη­λο νερό και για εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού επει­δή οι εκτο­πι­σμέ­νοι συρ­ρέ­ουν στα σχολεία.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο