Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση — Οι τελευταίες εξελίξεις

Το ισραη­λι­νό πυρο­βο­λι­κό εξα­πέ­λυ­σε σήμε­ρα πυρά στο νότιο Λίβα­νο αφού η Χεζ­μπο­λάχ έθε­σε στο στό­χα­στρό της τρεις θέσεις του ισραη­λι­νού στρα­τού στην αμφι­σβη­τού­με­νη περιο­χή των Αγρο­κτη­μά­των Σεμπάα.

Δεν υπήρ­χαν άμε­σα ανα­φο­ρές για θύμα­τα. Η εξέ­λι­ξη σημειώ­νε­ται μία ημέ­ρα μετά την αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση Παλαι­στι­νί­ων ενό­πλων σε ισραη­λι­νές πόλεις, με απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον 250 Ισραη­λι­νοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοι­κοι της Γάζας να σκο­τω­θούν στους βομ­βαρ­δι­σμούς στους οποί­ους προ­χώ­ρη­σε το Ισρα­ήλ ως αντίποινα.

Η οργά­νω­ση Χεζ­μπο­λάχ ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για την επί­θε­ση με ρου­κέ­τες και πυρά πυρο­βο­λι­κού στην υπό ισραη­λι­νή κατο­χή περιο­χή των Αγρο­κτη­μά­των Σεμπάα σήμε­ρα, λέγο­ντας ότι είναι «αλλη­λέγ­γυα» προς τον παλαι­στι­νια­κό λαό. Ανέ­φε­ρε σε γρα­πτή ανα­κοί­νω­ση ότι η επί­θε­ση είχε στό­χο τρία φυλά­κια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας «τοπο­θε­σί­ας ραντάρ» στην περιο­χή των Αγρο­κτη­μά­των Σεμπάα.

Τα αγρο­κτή­μα­τα Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρί­δα αμφι­σβη­τού­με­νου εδά­φους κατά μήκος των λιβα­νέ­ζι­κων συνό­ρων των Υψι­πέ­δων του Γκο­λάν, άλλο­τε συρια­κό έδα­φος το οποίο κατέ­χει το Ισρα­ήλ από τον Πόλε­μο των Έξι Ημε­ρών του 1967. Η περιο­χή απο­τε­λεί επί δεκα­ε­τί­ες εστία συγκρού­σε­ων μετα­ξύ της Χεζ­μπο­λάχ και των ισραη­λι­νών δυνάμεων.

Παράλ­λη­λα μαί­νο­νται οι μάχες του Ισραη­λι­νού στρα­τού με την Χαμάς σε του­λά­χι­στον 8 σημεία.

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ

Ισχυ­ρές εκρή­ξεις από ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές συγκλό­νι­σαν στη διάρ­κεια της νύχτας τη Γάζα, καθώς οι μάχες ανά­με­σα στις ένο­πλες παλαι­στι­νια­κές δυνά­μεις και τον στρα­τό κατο­χής του Ισρα­ήλ συνε­χί­ζουν να μαίνονται.

Το Al Jazeera μετέ­δω­σε ότι του­λά­χι­στον 12 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από βομ­βαρ­δι­σμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειο­α­να­το­λι­κά). Το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας έκα­νε λόγο για πάνω από 31 νεκρούς. Μετα­ξύ των νεκρών είναι 20 ανή­λι­κοι, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, ενώ σχε­δόν 2.000 τραυ­μα­τί­στη­καν . Οι τραυ­μα­τί­ες μετα­φέ­ρο­νταν σε ερει­πω­μέ­να και ασφυ­κτι­κά γεμά­τα νοσο­κο­μεία, με σοβα­ρές ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό εξοπλισμό.

Αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις σημειώ­θη­καν επί­σης στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, όπου νεα­ροί Παλαι­στί­νιοι επι­τέ­θη­καν με πέτρες σε ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες. Τέσ­σε­ρις Παλαι­στί­νιοι, μετα­ξύ των οποί­ων ένας 13χρονος, σκο­τώ­θη­καν από τους πάνο­πλους ισραη­λι­νούς κατο­χι­κούς στρατιώτες.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ορκί­στη­κε «εκδί­κη­ση» για αυτήν τη «μαύ­ρη ημέ­ρα» στην ιστο­ρία του εβραϊ­κού κρά­τους. «Η Χαμάς ξεκί­νη­σε έναν σκλη­ρό και μοχθη­ρό πόλε­μο. Θα κερ­δί­σου­με αυτόν τον πόλε­μο, αλλά το τίμη­μα είναι δυσβά­στα­χτο», τόνισε.

Από την πλευ­ρά του, ο ηγέ­της της Χαμάς εμφα­νί­στη­κε σίγου­ρος πως η επί­θε­ση που ξεκί­νη­σε από τη Λωρί­δα της Γάζας θα εξα­πλω­θεί στη Δυτι­κή Όχθη και στην Ιερου­σα­λήμ. Σε ομι­λία του, ο Ισμα­ήλ Χανί­για κατήγ­γει­λε τον συνε­χι­ζό­με­νο απο­κλει­σμό της Γάζας και τις πρω­το­βου­λί­ες των ΗΠΑ για εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ων μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και αρα­βι­κών χωρών. «Πόσες φορές σας προει­δο­ποι­ή­σα­με ότι οι Παλαι­στί­νιοι δια­μέ­νουν σε προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς εδώ και 75 χρό­νια, ωστό­σο αρνεί­στε να ανα­γνω­ρί­σε­τε τα δικαιώ­μα­τα του λαού μας;», δήλω­σε μετα­ξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, πολι­τι­κοί ανα­λυ­τές κάνουν λόγο για φιά­σκο των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών του Ισρα­ήλ, καθώς η ευρεί­ας κλί­μα­κας επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε η Χαμάς αιφ­νι­δί­α­σε τους πάντες. «Δεν θα ασχο­λη­θώ με το ποιος φταί­ει και για­τί αιφ­νι­δια­στή­κα­με», σχο­λί­α­σε ο ηγέ­της της ισραη­λι­νής αντι­πο­λί­τευ­σης Για­ΐρ Λαπίντ, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «θα αντι­με­τω­πί­σου­με τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας που συγκά­λε­σε εκτά­κτως ο πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου άνα­ψε το πρά­σι­νο φως για επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κών και διοι­κη­τι­κών στό­χων της Χαμάς και του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζι­χάντ. Παράλ­λη­λα, στη Λωρί­δα της Γάζας δια­κό­πη­κε η ηλε­κτρο­δό­τη­ση καθώς και οι προ­μή­θειες καυ­σί­μων και αγαθών.

Ο Οσά­μα Χαμντάν, ηγέ­της της Χαμάς στον Λίβα­νο, δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Reuters ότι η επί­θε­ση του Σαβ­βά­του θα υπο­χρε­ώ­σει τα αρα­βι­κά κρά­τη να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι χωρίς τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει ειρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως σήμε­ρα με αντι­κεί­με­νο τις εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανα­το­λή. Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να κατα­βά­λει «διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες για να απο­φευ­χθεί μια ευρύ­τε­ρη ανά­φλε­ξη» στην περιο­χή, λόγω της κλι­μά­κω­σης της σύγκρου­σης μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δια­βε­βαί­ω­σε τηλε­φω­νι­κά τον ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ότι η υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ στο Ισρα­ήλ είναι «ακλό­νη­τη και δεδομένη».

Η ΕΕ και πολ­λές κυβερ­νή­σεις ευρω­παϊ­κών χωρών κατα­δί­κα­σαν «σθε­να­ρά» τις επι­θέ­σεις της Χαμάς, στη­ρί­ζο­ντας απρο­κά­λυ­πτα το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισραήλ.

Το Ιράν χαι­ρέ­τι­σε τις επι­θέ­σεις της Χαμάς, ενώ σε Λίβα­νο, Ιράκ, Συρία και Υεμέ­νη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν εκδη­λώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους Παλαι­στί­νιους, με σημαί­ες του Ισρα­ήλ και των ΗΠΑ να πυρ­πο­λού­νται από διαδηλωτές.

Η Κίνα “βαθιά ανήσυχη” από την “κλιμάκωση” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων

Η Κίνα δήλω­σε σήμε­ρα «βαθιά ανή­συ­χη» για τις συγκρού­σεις, που έχουν ήδη προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων, μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και των Παλαι­στι­νί­ων και έκα­νε έκκλη­ση σε όλες τις πλευ­ρές για «αυτο­συ­γκρά­τη­ση».

«Η Κίνα ανη­συ­χεί βαθιά για την τωρι­νή κλι­μά­κω­ση των εντά­σε­ων και της βίας μετα­ξύ της Παλαι­στί­νης και του Ισρα­ήλ και καλεί όλες τις εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές να παρα­μεί­νουν ψύχραι­μες και να επι­δεί­ξουν αυτο­συ­γκρά­τη­ση, να προ­χω­ρή­σουν σε κατά­παυ­ση πυρός άμε­σα, να προ­στα­τεύ­σουν τους αμά­χους και να εμπο­δί­σουν μια νέα επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης», ανέ­φε­ρε το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε ανακοίνωση.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο