Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον νέο χρόνο

1. Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ εύχε­ται καλή και αγω­νι­στι­κή χρο­νιά, με υγεία και δύνα­μη, στους εργα­ζό­με­νους, άνερ­γους, συντα­ξιού­χους, βιο­πα­λαι­στές αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και αγρό­τες, στους νέους και τις νέες, στις γυναί­κες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, στους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες που ζουν στην Ελλάδα.

Υπο­δε­χό­μα­στε το 2024 με αγω­νι­στι­κή αισιο­δο­ξία, με πίστη ότι ο λαός μας, οι λαοί όλης της Ευρώ­πης και του κόσμου θα βγουν πιο δυνα­μι­κά, πιο μαζι­κά στο προ­σκή­νιο, με μεγα­λύ­τε­ρη συνει­δη­το­ποί­η­ση της ριζι­κής αιτί­ας των μεγά­λων προ­βλη­μά­των τους και του πραγ­μα­τι­κού αντι­πά­λου που έχουν απέ­να­ντί τους, του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και της εξου­σί­ας του κεφαλαίου.

Μόνο στην πάλη των λαών βρί­σκε­ται η ελπί­δα, απέ­να­ντι σε έναν κόσμο που γίνε­ται όλο και πιο βάρ­βα­ρος και άδι­κος, που αξιο­ποιεί τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας για να εντεί­νει την ανι­σό­τη­τα, συσ­σω­ρεύ­ο­ντας αμύ­θη­το πλού­το στη μία πλευ­ρά, εκεί­νη των λίγων, και φτώ­χεια, ανα­σφά­λεια, αδυ­να­μία κάλυ­ψης των σύγ­χρο­νων ανα­γκών στην άλλη, εκεί­νη των πολλών.

2. Οι λαοί συνέ­χι­σαν και το 2023 να ματώ­νουν στα πεδία των μαχών, εκεί που τα μπλοκ των ιμπε­ρια­λι­στών συγκρού­ο­νται για τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, τους δρό­μους μετα­φο­ράς Ενέρ­γειας και εμπο­ρευ­μά­των, με μια λέξη, για τα κέρ­δη. Συνε­χί­στη­κε και κλι­μα­κώ­θη­κε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας στα εδά­φη της Ουκρα­νί­ας, που διαρ­κεί ήδη σχε­δόν δύο χρό­νια και μαζί με αυτή η επι­κίν­δυ­νη ελλη­νι­κή εμπλοκή.

Τους τελευ­ταί­ους μήνες, ολό­κλη­ρος ο πλα­νή­της συντα­ράσ­σε­ται από τη γενο­κτο­νία που δια­πράτ­τει το κρά­τος — δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ με τις πλά­τες ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στη Γάζα, αλλά και στη Δυτι­κή Οχθη, απέ­να­ντι στον εδώ και δεκα­ε­τί­ες βασα­νι­ζό­με­νο λαό της Παλαι­στί­νης. Ανα­λαμ­βά­νει τερά­στιες ευθύ­νες η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που — με την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη των άλλων κομ­μά­των τα οποία από την πρώ­τη στιγ­μή υιο­θέ­τη­σαν τα προ­σχή­μα­τα του Ισρα­ήλ — εμπλέ­κει ακό­μα πιο ενερ­γά τις Ενο­πλες Δυνά­μεις της χώρας στο έγκλη­μα, με τελευ­ταίο κρού­σμα την απο­στο­λή ελλη­νι­κής φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασσα.

Ταυ­τό­χρο­να με τα παρα­πά­νω, η «φωτιά» του πολέ­μου «σιγο­καί­ει» σε πολ­λές γωνιές του πλα­νή­τη αντα­να­κλώ­ντας τη μεγά­λη αντι­πα­ρά­θε­ση της επο­χής μας, αυτή ανά­με­σα στον ευρω­α­τλα­ντι­κό άξο­να (ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμ­μα­χοί τους) και τον υπό δια­μόρ­φω­ση ευρα­σια­τι­κό άξο­να (Κίνα, Ρωσία κ.λπ.) για την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα. Η Ιστο­ρία έχει δεί­ξει ότι τέτοιου είδους συγκρού­σεις λύνο­νται πάντα σε βάρος των λαών που πλη­ρώ­νουν μεγά­λο κόστος.

Στο παρα­πά­νω πλαί­σιο είναι ενταγ­μέ­νες και οι εξε­λί­ξεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός δεν πρέ­πει να υπάρ­χει από τη στιγ­μή που το τρα­πέ­ζι των διευ­θε­τή­σε­ων είναι «στρω­μέ­νο» κάτω από ΝΑΤΟι­κή «ομπρέ­λα», στο οποίο η ελλη­νι­κή άρχου­σα τάξη παζα­ρεύ­ει κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας για να ανα­βαθ­μί­σει τη γεω­στρα­τη­γι­κή της θέση, το οποίο σημαί­νει να αυξή­σει τη δική της λεία απ’ τη ληστεία σε βάρος των λαών.

Την ειρη­νι­κή διέ­ξο­δο που ποθούν οι λαοί δεν πρό­κει­ται να τη φέρουν οι από τα πάνω διευ­θε­τή­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών και των εκμε­ταλ­λευ­τών τους, δηλα­δή των ίδιων των υπευ­θύ­νων για αυτές τις σφα­γές. Θα τη φέρει η δική τους ενερ­γη­τι­κή παρέμ­βα­ση στις εξε­λί­ξεις, ο αγώ­νας τους για απο­δέ­σμευ­ση από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και οργα­νι­σμούς, για την ανα­τρο­πή του συστή­μα­τος που ανα­πό­φευ­κτα γεν­νά τις πολε­μι­κές συγκρούσεις.

3. Τη χρο­νιά που πέρα­σε, πολ­λά τρα­γι­κά γεγο­νό­τα απο­κά­λυ­ψαν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την ουσία του συν­θή­μα­τος «Τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας», το οποίο ακού­στη­κε πιο δυνα­τά, από περισ­σό­τε­ρους. Στη Θεσ­σα­λία, στον Εβρο, στην Αττι­κή και αλλού, οι άνθρω­ποι του μόχθου ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με τις φωτιές και τις πλημ­μύ­ρες, αλλά και με την επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του εχθρι­κού αστι­κού κρά­τους που μετρά τα πάντα με το κρι­τή­ριο του κόστους και του οφέ­λους. Με τις δικές τους δυνά­μεις οργα­νώ­θη­καν και πάλε­ψαν για να σώσουν τις ζωές τους και των συναν­θρώ­πων τους, τα σπί­τια και τις περιου­σί­ες τους. Αυτό το σύν­θη­μα ήταν που συγκί­νη­σε τους εργα­ζό­με­νους, τους νέους και τις νέες που πλημ­μύ­ρι­σαν δρό­μους και πλα­τεί­ες σε όλη τη χώρα μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη, στις μεγα­λύ­τε­ρες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των τελευ­ταί­ων ετών. Το ΚΚΕ δεσμεύ­ε­ται ότι θα συνε­χί­σει να κάνει ό,τι περ­νά από το χέρι του για να μην ξεχα­στεί το έγκλη­μα, για να τιμω­ρη­θούν οι ένο­χοι, για να μη ζήσου­με ξανά τέτοιες τρα­γω­δί­ες. Η επι­και­ρό­τη­τα αυτού του συν­θή­μα­τος απο­δει­κνύ­ε­ται καθη­με­ρι­νά στους χώρους δου­λειάς, στα εργα­τι­κά «δυστυ­χή­μα­τα», στην ακρί­βεια και στην επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα, στους πλει­στη­ρια­σμούς λαϊ­κών κατοι­κιών, σε κάθε πτυ­χή της ζωής του λαού.

Με την αρχή του νέου έτους χρειά­ζε­ται να δοθούν νέες μεγά­λες μάχες, απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή ατζέ­ντα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όπως αυτή για την υπε­ρά­σπι­ση των μορ­φω­τι­κών δικαιω­μά­των της νεο­λαί­ας, ενά­ντια στην αντι­δρα­στι­κή τομή που θα επι­χει­ρή­σει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με το νομο­σχέ­διο για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, αλλά και τη βαθύ­τε­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της λει­τουρ­γί­ας των δημό­σιων. Για την ανα­κού­φι­ση του λαού από την ακρί­βεια που κατα­τρώ­ει το εισό­δη­μά του, με υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας με πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις, με την κατάρ­γη­ση των άδι­κων φόρων. Για το δικαί­ω­μα στη δημό­σια και δωρε­άν Υγεία, ενά­ντια στα νέα βήμα­τα ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του ΕΣΥ.

Η ατζέ­ντα αυτή έχει την ουσια­στι­κή συναί­νε­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των — παρά όποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις τους — αφού ουσια­στι­κά υπη­ρε­τεί τους κοι­νούς στρα­τη­γι­κούς στό­χους, την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας μας, που ακό­μα δεν έχουν ανα­κτή­σει τις απώ­λειές τους από την προη­γού­με­νη μεγά­λη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, δεν πρέ­πει να δίνουν καμία αξία στα μεγά­λα λόγια και τους πανη­γυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης για την πορεία της οικο­νο­μί­ας. Οι πανη­γυ­ρι­σμοί τους αφο­ρούν την ευη­με­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που προ­ϋ­πο­θέ­τει τη δυστυ­χία για τους εργα­ζό­με­νους, τον λαό. Αυτά επι­βε­βαιώ­νο­νται απ’ την καθη­με­ρι­νό­τη­τα του λαού, ενώ από την άλλη τα ίδια τα στοι­χεία και η διε­θνής πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεί­χνουν ότι μια νέα οικο­νο­μι­κή κρί­ση είναι προ των πυλών.

Σε όλους αυτούς τους αγώ­νες, τα μέλη και τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ θα δώσουν τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό τους, μαζί με χιλιά­δες ακό­μα αγωνιστές.

4. Απά­ντη­ση στην εντει­νό­με­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει μόνο η ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη οργά­νω­ση, παρέμ­βα­ση, αντε­πί­θε­ση του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, η ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του ρεύ­μα­τος αμφι­σβή­τη­σης και αντί­θε­σης με την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή, ενός ρεύ­μα­τος που απο­τυ­πώ­θη­κε με πιο στέ­ρεο τρό­πο στην ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ στις πρό­σφα­τες βου­λευ­τι­κές και δημο­τι­κές — περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, αλλά και στη στα­θε­ρή ενί­σχυ­ση των δυνά­με­ών του στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, των δυνά­με­ων της ΚΝΕ στο φοι­τη­τι­κό κίνημα.

Αυτό το ρεύ­μα χρειά­ζε­ται να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί και να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο σε όλες τις μάχες του 2024 και φυσι­κά στις ευρω­ε­κλο­γές του Ιού­νη. Η νέα ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ θα απο­τε­λέ­σει μήνυ­μα ελπί­δας και αγώ­να για όλους τους λαούς της Ευρώ­πης, απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση που κλι­μα­κώ­νουν φιλε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις υλο­ποιώ­ντας τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, απέ­να­ντι στον νέο «χαλ­κά» του Συμ­φώ­νου Στα­θε­ρό­τη­τας και των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των που επανέρχονται.

Χρειά­ζε­ται να δεχθούν πλήγ­μα οι δυνά­μεις εκεί­νες που, μετά από όλα όσα έχει τρα­βή­ξει ο λαός μας, και οι άλλοι λαοί από την ΕΕ, επι­μέ­νουν να την εξω­ρα­ΐ­ζουν, παρου­σιά­ζο­ντάς την είτε σαν φορέα του «εκσυγ­χρο­νι­σμού», όπως κάνει η ΝΔ, είτε σαν θεμα­το­φύ­λα­κα της δημο­κρα­τί­ας, της ευη­με­ρί­ας και του «κρά­τους δικαί­ου», όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Να απο­μο­νω­θούν ακρο­δε­ξιές, ξενο­φο­βι­κές δυνά­μεις που επι­διώ­κουν να εμφα­νί­ζο­νται ως «αντι­συ­στη­μι­κές», αξιο­ποιώ­ντας την ουσια­στι­κή ταύ­τι­ση των άλλων αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων σε όλα τα κεντρι­κά ζητή­μα­τα, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λούν τους καλύ­τε­ρους υπη­ρέ­τες του συστή­μα­τος και του κεφαλαίου.

Δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για νέες αυτα­πά­τες δήθεν «μετα­στρο­φής της ΕΕ σε φιλο­λαϊ­κή κατεύ­θυν­ση» και «εξαν­θρω­πι­σμού του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος». Πραγ­μα­τι­κή φιλο­λαϊ­κή διέ­ξο­δος δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει χωρίς ριζι­κές, επα­να­στα­τι­κού χαρα­κτή­ρα αλλα­γές στην οικο­νο­μία, στο κρά­τος και την κοι­νω­νία. Ο λαός μας έχει πλέ­ον μεγά­λη πεί­ρα για να αντι­με­τω­πί­σει τις συνε­χείς μεταμ­φιέ­σεις του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και τις πλα­στές δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές με τις οποί­ες θα επι­χει­ρη­θεί ξανά το επό­με­νο διά­στη­μα ο εγκλω­βι­σμός του.

Η ελπίδα για τον λαό
βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, 
για τον οποίο παλεύει 
καθημερινά το ΚΚΕ.

Οι ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων, η επι­θυ­μία των λαών να ζήσουν σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, να απο­λαύ­σουν τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρει η επο­χή μας για συλ­λο­γι­κή ευη­με­ρία, είναι πιο επι­τα­κτι­κές από ποτέ. Εμπό­διο σε αυτήν την προ­ο­πτι­κή μπαί­νουν μονά­χα τα κέρ­δη των λίγων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, του κεφα­λαί­ου. Ας είναι το 2024 η χρο­νιά που οι λαοί θα δεί­ξουν πιο απο­φα­σι­στι­κά τη δύνα­μή τους, στην πάλη για να φύγει αυτό το εμπό­διο από τη μέση. Ο σοσια­λι­σμός, η νέα κοι­νω­νι­κή — οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή οργά­νω­ση, είναι επί­και­ρος και ανα­γκαί­ος όσο ποτέ.

ΑΘΗΝΑ 29/12/2023
Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο