Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μίκης Θεοδωράκης: «Έγκλημα» σε βάρος της Ελλάδας η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ανοι­χτή επι­στο­λή του που δημο­σιεύ­ε­ται στα «ΝΕΑ Σαβ­βα­το­κυ­ρί­α­κο» ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης επα­νέρ­χε­ται στην Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, καλώ­ντας τα μέλη της Βου­λής να μην προ­χω­ρή­σουν στο «έγκλη­μα αυτό σε βάρος της Ελλάδας». 

Η επι­στο­λή έρχε­ται σχε­δόν ένα χρό­νο μετά την συμ­με­το­χή και ομι­λία του ίδιου του Μίκη στο εθνι­κι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο της Αθή­νας στις 4 Φλε­βά­ρη 2018. «Η κυβέρ­νη­ση αγνό­η­σε τους κιν­δύ­νους και τον ελλη­νι­κό λαό και χωρίς καμία λογι­κή, απο­φά­σι­σε να προ­χω­ρή­σει με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχου­με κανέ­να απο­λύ­τως λόγο να κάνου­με πίσω, ένα θέμα που δεν χρειά­ζε­ται να “λυθεί” για­τί για την Ελλά­δα είναι λυμέ­νο» σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, ο Μ.Θεοδωράκης στην επι­στο­λή του.

Ο διά­ση­μος μου­σι­κο­συν­θέ­της απευ­θύ­νε­ται τόσο στους δια­δη­λω­τές του αυρια­νού εθνι­κι­στι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου όσο και στους βου­λευ­τές, ανα­φέ­ρο­ντας ότι τυχόν ψήφι­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών απο­τε­λεί «έγκλη­μα σε βάρος της Ελλά­δας» που θα προ­κα­λέ­σει «ανε­πα­νόρ­θω­τη ζημιά για τον τόπο». 

Στην επι­στο­λή του, ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ανα­φέ­ρε­ται στη γνω­στή από­φα­ση των πολι­τι­κών αρχη­γών του 1992 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνα­σπι­σμός) η οποία, ταυ­τι­ζό­με­νη με το εθνι­κι­στι­κό κλί­μα των ημε­ρών εκεί­νων, απέρ­ρι­πτε ρητά κάθε ονο­μα­σία της γει­το­νι­κής χώρας που θα περιέ­χει το όνο­μα Μακε­δο­νία. Στο πλαί­σιο αυτό, ο Μ. Θεο­δω­ρά­κης ανα­φέ­ρει ότι «τυχόν απο­μά­κρυν­ση από εκεί­νη την από­φα­ση πολι­τι­κών ιστο­ρι­κού δια­με­τρή­μα­τος που εκπρο­σω­πού­σαν σχε­δόν ολό­κλη­ρο τον πολι­τι­κό χώρο είναι πρά­ξη ιστο­ρι­κά απα­ρά­δε­κτη, στα όρια της εθνι­κής μειο­δο­σί­ας και θα έχει ολέ­θρια απο­τε­λέ­σμα­τα για το μέλ­λον της χώρας μας».

Κινού­με­νος στην ίδια ρητο­ρι­κή που εξέ­φρα­σε και πριν ένα χρό­νο στην ομι­λία του στο συλ­λα­λη­τή­ριο της Αθή­νας, ο μου­σι­κο­συν­θέ­της επι­ση­μαί­νει πως είναι «ιστο­ρι­κά απο­δε­δειγ­μέ­νο ότι η Μακε­δο­νία ήταν και είναι Ελλη­νι­κή» και, ως εκ τού­του, η Ελλά­δα δεν πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σει τη γει­το­νι­κή χώρα «ποτέ με το όνο­μα αυτό, αφού γνω­ρί­ζου­με ότι μόνο εμείς μπο­ρού­με να του δώσου­με την ιστο­ρι­κή νομιμοποίηση».

Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης κλεί­νει την επι­στο­λή του σημειώ­νο­ντας πως «η μόνη συνε­τή από­φα­ση από πλευ­ράς της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης είναι να κατα­φύ­γει στην κρί­ση του Κυρί­αρ­χου Ελλη­νι­κού Λαού με τη διε­νέρ­γεια Δημοψηφίσματος».

Ας μη χαθεί το μέτρο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο