Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακρινίτσα Πηλίου: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Το μεγα­λύ­τε­ρο μηνιαίο ύψος βρο­χό­πτω­σης που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στην Ευρώ­πη κατα­γρά­φη­κε στη Μακρι­νί­τσα Πηλί­ου κατά τη διάρ­κεια της κακο­και­ρί­ας Daniel.

Συγκε­κρι­μέ­να, μετά την απο­κα­τά­στα­ση της μετά­δο­σης των μετρή­σε­ων σχε­δόν όλων των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr στη Θεσ­σα­λία, εντο­πί­στη­κε ότι ο μετε­ω­ρο­λο­γι­κός σταθ­μός της Μακρι­νί­τσας Πηλί­ου κατέ­γρα­ψε μέχρι τις 20 Σεπτεμ­βρί­ου 2023 αθροι­στι­κό ύψος βρο­χό­πτω­σης 1.235 χιλιο­στά, τιμή που απο­τε­λεί το μεγα­λύ­τε­ρο μηνιαίο ύψος βρο­χό­πτω­σης που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στην Ευρώ­πη. Το προη­γού­με­νο ρεκόρ κατεί­χε η Ασκύ­φου Χανί­ων τον Φεβρουά­ριο του 2019, όταν είχε κατα­γρά­ψει μηνιαίο ύψος βρο­χό­πτω­σης 1.225 χιλιο­στά. Όσον αφο­ρά την Ελλά­δα, τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χό­πτω­σης των τελευ­ταί­ων 15 ετών, εκτός από τα παρα­πά­νω, έχουν κατα­γρα­φεί στη Ζαγο­ρά Πηλί­ου (1.155 χιλιο­στά τον Φεβρουά­ριο 2018), στην Ασή Γωνιά Χανί­ων (1.109 χιλιο­στά τον Φεβρουά­ριο 2019) και στη Ζαγο­ρά Πηλί­ου (1.096 χιλιο­στά τον Σεπτέμ­βριο 2023).

Επι­προ­σθέ­τως, στην κακο­και­ρία Daniel καταρ­ρί­φθη­κε σε τέσ­σε­ρις μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς το ρεκόρ ημε­ρή­σιου ύψους βρο­χό­πτω­σης του δικτύ­ου μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του meteo.gr/ΕΑΑ που κατεί­χε από το 2009 η Μακρι­νί­τσα (417 χιλιο­στά). Μετά την κακο­και­ρία Daniel την πρώ­τη θέση κατα­λαμ­βά­νει η βρο­χό­πτω­ση στην Πορ­τα­ριά Πηλί­ου (762 χιλιο­στά) και ακο­λου­θούν η Ζαγο­ρά Πηλί­ου (760 χιλιο­στά), η Μακρι­νί­τσα (757 χιλιο­στά) και ο Βόλος (451 χιλιοστά).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο