Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Open

Μετά από έναν συγκλο­νι­στι­κό αγώ­να, που κρά­τη­σε αμεί­ω­το το ενδια­φέ­ρον θεα­τών και τηλε­θε­α­τών για τρεις ώρες και 45 λεπτά, ο Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς προ­κρί­θη­κε στα προη­μι­τε­λι­κά του Australian Open, επι­κρα­τώ­ντας ‑και μάλι­στα με ανα­τρο­πή- του Ρότζερ Φέντε­ρερ με 6–7 (11–13), 7–6 (7–3), 7–5 και 7–6 (7–5)!

Ο Ελλη­νας άσος, «κοί­τα­ξε στα μάτια» τον Ελβε­τό «βασι­λιά», ο οποί­ος χρη­σι­μο­ποί­η­σε ‑εκτός από τις αδιαμ­φι­σβή­τη­τες ικα­νό­τη­τες του- την εμπει­ρία και την ψυχραι­μία που επέ­δει­ξε όταν «έκαι­γε» το κίτρι­νο μπα­λά­κι. Ομως ο ενθου­σια­σμός, η στο­χο­προ­σή­λω­ση και οι εντυ­πω­σια­κές δυνα­τό­τη­τες του 20χρονου Στέ­φα­νου, τον οδή­γη­σαν στην ιστο­ρι­κή νίκη!

«Είμαι ο πιό ευτυ­χι­σμέ­νος άνθρω­πος στον κόσμο αυτήν την στιγ­μή»… Με αυτήν την πρό­τα­ση, ο εμφα­νώς «σαστι­σμέ­νος» Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς, απο­τύ­πω­σε τα συναι­σθή­μα­τα του, λίγα λεπτά μετά τον ιστο­ρι­κό θρί­αμ­βο επί του Ρότζερ Φέντε­ρερ, στους «16» του Australian Open, που φιλο­ξε­νεί­ται στην Μελβούρνη.

«Είναι απί­στευ­το αυτό που ζω τώρα. Δεν μπο­ρώ να το πιστέ­ψω, ότι ήμα­σταν εδώ στο γήπε­δο και τον νίκη­σα. Είναι ένα όνει­ρο, που έγι­νε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο Ρότζερ είναι ένας θρύ­λος για το άθλη­μα μας. Τρέ­φω από­λυ­το σεβα­σμό γι΄ αυτόν. Είναι το είδω­λο μου, από τότε που ήμουν έξι ετών. Αυτό που ζω, είναι απε­ρί­γρα­πτο», …κατά­φε­ρε να ψελί­σει ο 20χρονος Ελλη­νας πρω­τα­θλη­τής με ένα χαμό­γε­λο …μέχρι τ΄ αυτιά!

Η ανα­μέ­τρη­ση ήταν για «γερά νεύ­ρα», καθώς ο Τσι­τσι­πάς δεν άφη­σε σε καμ­μία στιγ­μή τον Φέντε­ρερ να ξεφύ­γει. Και «κτύ­πη­σε» όταν η κόπω­ση, άρχι­σε να γίνε­ται …αβά­στα­χτη για τον Ελβετό.

Κι επει­δή …«η καλή ημέ­ρα από το πρωί φαί­νε­ται», οι δύο τενί­στες έδω­σαν από το πρώ­το σετ την …γεύ­ση που θα ακο­λου­θού­σε στο ματς. Ο Τσι­τσι­πάς προη­γή­θη­κε 2–1, 4–3 και 5–4 και 6–5, όμως ο Ελβε­τός ισο­φά­ρι­σε για ακό­μη μία φορά (6–6), οδη­γώ­ντας το σετ στο τάι μπρέικ. Εκεί, το …έργο συνε­χί­σθη­κε σε ανά­λο­γο ρυθ­μό και το σετ κρί­θη­κε στις λεπτο­μέ­ρειες, όπου ο Φέντε­ρερ απο­δεί­χθη­κε ψυχραι­μό­τε­ρος και επι­κρά­τη­σε με 13–11!

Ανά­λο­γη εικό­να και στο δεύ­τε­ρο σετ με τον Στέ­φα­νο να «κοι­τά στα μάτια» τον Φέντε­ρερ. Τα γκέιμ 1–1, 2–2 και 3–3, αφού ο Τσι­τσι­πάς «έσβη­σε» τρία μπρέικ πόιντ του Ελβε­τού! Ο «βασι­λιάς» προη­γή­θη­κε με 4–3 κι ενώ φαι­νό­ταν πως θα ξεφύ­γει με δύο γκέιμ, ο Τσι­τσι­πάς αντέ­δρα­σε και ισο­φά­ρι­σε ξανά (4–4). Ακο­λού­θη­σε ένα «λαβ σέρ­βις γκέιμ» από τον Φέντε­ρερ, αλλά ο Στέ­φα­νος δεν άφη­σε τον αντί­πα­λο του να πάρει το σετ, ισο­φα­ρί­ζο­ντας εκ νέου (5–5). Συνε­χί­ζο­ντας την «ρώσι­κη ρου­λέ­τα», ο Ελβε­τός προη­γή­θη­κε 6–5, ο Τσι­τσι­πάς ισο­φά­ρι­σε σε 6–6 και κατά­φε­ρε να πάρει το σετ στο τάι μπρέικ με 7–3!

Ο Ελλη­νας πρω­τα­θλη­τής, δια­τή­ρη­σε την ψυχραι­μία και την συγκέ­ντρω­ση του και στο τρί­το σετ. Και μάλι­στα δεν έχα­σε σε κανέ­να σημείο το προ­βά­δι­σμα! Προη­γή­θη­κε 1–0, 2–1, 3–2, 4–3, 5–4 και 6–5 για να πάρει το σετ με 7–5 «σπά­ζο­ντας» το σερ­βίς του Φέντε­ρερ στο τελευ­ταίο γκέιμ! Ηταν η ώρα, που ο διά­ση­μος «αστέ­ρας» του παγκο­σμί­ου τένις, είχε αρχί­σει και κουράζεται…

Με «φτε­ρά» στα χέρια και στα πόδια, ο Τσι­τσι­πάς μπή­κε στο τέταρ­το σετ, με σκο­πό να «τελειώ­σει» τον Ελβε­τό. Ο Στέ­φα­νος είναι γεν­νη­μέ­νος και όχι «εκκο­λα­πτό­με­νος» πρω­τα­θλη­τής. Γνω­ρί­ζει άρι­στα την ψυχο­λο­γία του αθλη­τή και η βελ­τί­ω­ση του στους εξω­α­γω­νι­στι­κούς τομείς, είναι εκπλη­κτι­κή. Αντι­λαμ­βα­νό­με­νος λοι­πόν, ότι ο Φέντε­ρερ κου­ρά­ζε­ται, εκμε­ταλ­λεύ­θη­κε στο μέγι­στο, την …πτώ­ση της ψυχο­λο­γί­ας του Ελβε­τού που συνο­δεύ­θη­κε από την κόπω­ση. Ετσι, ο νεα­ρός άσος, προη­γή­θη­κε 1–0, 2–1, 3–2, 4–3, 5–4 και 6–5, για να φθά­σει στον ιστο­ρι­κό θρί­αμ­βο (7–5), μέσω ακό­μη ενός τάι μπρέϊκ!

Σε κάθε περί­πτω­ση, λοι­πόν, εξαι­ρε­τι­κή η εμφά­νι­ση του Ελλη­να άσου, που δεν άφη­σε τον Φέντε­ρερ ούτε μία στιγ­μή να θεω­ρή­σει ότι θα ήταν εύκο­λος αντί­πα­λος. Αλλω­στε, τα λόγια θαυ­μα­σμού και σεβα­σμού του «βασι­λιά» για τον «πιτσι­ρι­κά», απο­δει­κνύ­ουν ότι το μέλ­λον του Τσι­τσι­πά δια­γρά­φε­ται λαμπρό. Και ακό­μη μία από­δει­ξη, το γεγο­νός ότι όταν σε ηλι­κία 20 ετών, κρα­τάς μέσα στο κορτ τον κορυ­φαίο όλων των επο­χών για σχε­δόν τέσ­σε­ρις ώρες κι επι­κρα­τείς με τρία τάϊ μπρέϊκ, τότε η κορυ­φή δεν είναι μακρυά…

Αντί­πα­λος του Τσι­τσι­πά στους «8» θα είναι ο Ισπα­νός, Ρομπέρ­το Μπα­ου­τί­στα Αγκούτ, που επι­κρά­τη­σε με 3–2 του Κρο­ά­τη, Μαρίν Τσίλιτς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο