Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγαλώνει η ανθρωπιστική κρίση εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που περιμένει απελπισμένα βοήθεια

Με τις πλά­τες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει το μακε­λειό σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων της Γάζας, προ­ω­θώ­ντας τα σχέ­δια μακρο­πρό­θε­σμης κατο­χής της περιο­χής μέσω της δημιουρ­γί­ας «απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων» ζωνών και υπο­νό­μευ­σης της ουσια­στι­κής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας (που θα γινό­ταν με πραγ­μα­τι­κή άρση του απο­κλει­σμού), μέσω «προ­σω­ρι­νού λιμα­νιού» από τις ΗΠΑ και θαλάσ­σιου «δια­δρό­μου» σε συντο­νι­σμό με τις Βρυξέλλες.

Στη Λωρί­δα της Γάζας, που βιώ­νει ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρων δια­στά­σε­ων, συνε­χί­ζο­νται οι εντα­τι­κοί αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί στο πλαί­σιο των επι­χει­ρή­σε­ων του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον της Χαμάς, χωρίς πλέ­ον προ­ο­πτι­κή έστω προ­σω­ρι­νής κατά­παυ­σης του πυρός, καθώς σήμε­ρα ξεκι­νά το ραμα­ζά­νι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Χθες Κυρια­κή, οι αρχές της Χαμάς κατα­μέ­τρη­σαν 85 νεκρούς σε 24 ώρες, στους 60 και πλέ­ον βομ­βαρ­δι­σμούς στην κεντρι­κή και στη νότια Γάζα, ειδι­κά στη Χαν Γιού­νις. Από τις 7 Οκτώ­βρη έχουν σκο­τω­θεί του­λά­χι­στον 31.045 άνθρω­ποι στη Λωρί­δα της Γάζας, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους γυναί­κες και παι­διά, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγείας.

Ταυ­τό­χρο­να, ο πόλε­μος προ­κα­λεί μεί­ζο­να ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στη Λωρί­δα της Γάζας κι ο ΟΗΕ φοβά­ται «γενι­κευ­μέ­νο λιμό». Ο πλη­θυ­σμός του θυλά­κου, που δοκι­μά­ζε­ται ολο­έ­να πιο σκλη­ρά από την πεί­να, περι­μέ­νει απελ­πι­σμέ­να τρό­φι­μα. «Τρέ­φω την κορού­λα μου με νερό (…) απλά για να μην πεθά­νει. Δεν έχω επι­λο­γή», είπε η Μπα­ράκ Αμπ­χάρ, με το μωρό της που έκλαι­γε στην αγκαλιά.

Η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, που υπό­κει­ται σε έλεγ­χο και έγκρι­ση του Ισρα­ήλ, δεν φθά­νει παρά με το στα­γο­νό­με­τρο στον θύλα­κο, κυρί­ως μέσω Αιγύ­πτου, την ώρα που οι ανά­γκες είναι τεράστιες.

Πλοίο φορ­τω­μέ­νο με 200 τόνους βοή­θειας, που έχει μισθώ­σει η ισπα­νι­κή ΜΚΟ Open Arms, ανα­με­νό­ταν να ανα­χω­ρή­σει από την Κύπρο χθες Κυρια­κή για τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, όμως ο από­πλους του δεν επι­βε­βαιώ­θηκε.Χθες κάτοι­κοι πήγαν στην παρα­λία στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας με την ελπί­δα πως θα έβλε­παν βοή­θεια να φθάνει.

Η Ιορ­δα­νία, οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία, το Βέλ­γιο και η Αίγυ­πτος συμ­με­τεί­χαν σε νέες αερο­πο­ρι­κές ρίψεις ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας χθες στη Λωρί­δα της Γάζας. Όμως ο ΟΗΕ, ο οποί­ος προει­δο­ποιεί ενα­ντί­ον του «σχε­δόν ανα­πό­φευ­κτου γενι­κευ­μέ­νου λιμού» στον θύλα­κο, τονί­ζει πως οι αερο­πο­ρι­κές ρίψεις και οι μετα­φο­ρές δια θαλάσ­σης δεν μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στή­σουν τις χερ­σαί­ες οδούς.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Παρά τις νέες συνο­μι­λί­ες στις αρχές Μαρ­τί­ου στο Κάι­ρο, οι χώρες που μεσο­λα­βούν —Κατάρ, Αίγυ­πτος, ΗΠΑ— δεν κατά­φε­ραν να απο­σπά­σουν συμ­φω­νία για να κηρυ­χθεί ανα­κω­χή προ­τού αρχί­σει σήμε­ρα το ραμα­ζά­νι. Ο ηγέ­της της Χαμάς Ισμα­ήλ Χανί­για δια­βε­βαί­ω­σε χθες πως το κίνη­μά του παρα­μέ­νει «ανοι­κτό σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις». Πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στη Χαμάς ανέ­φε­ρε χθες πως θα υπάρ­ξει «επι­τά­χυν­ση των διπλω­μα­τι­κών προ­σπα­θειών τις 10 προ­σε­χείς ημέ­ρες» ώστε να εξα­σφα­λι­στεί συμ­φω­νία το πρώ­το μισό του ραμαζανιού.

Η Χαμάς ζητεί πριν συνα­φθεί οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία για τους ομή­ρους να κηρυ­χθεί ορι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός και να απο­συρ­θούν τα ισραη­λι­νά στρα­τεύ­μα­τα από τη Λωρί­δα της Γάζας. Το Ισρα­ήλ απαι­τεί η Χαμάς να του δώσει ακρι­βή κατά­λο­γο των ομή­ρων που βρί­σκο­νται ακό­μη στη ζωή. Το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα αντι­τεί­νει πως αγνο­εί πόσοι ή ποιοι είναι «ζωντα­νοί ή νεκροί».

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο