Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο

Οι άνθρω­ποι που αντι­με­τω­πί­ζουν αϋπνία, δυσκο­λία στον ύπνο ή ξυπνούν πολύ νωρίς μπο­ρεί να έχουν περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να πάθουν εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο, σύμ­φω­να με μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε στο ηλε­κτρο­νι­κό τεύ­χος του περιο­δι­κού της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Νευ­ρο­λο­γί­ας «Neurology».

Στη μελέ­τη συμ­με­τεί­χαν 31.126 άτο­μα με μέση ηλι­κία 61 ετών, που δεν είχαν ιστο­ρι­κό εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου κατά την έναρ­ξή της. Οι συμ­με­τέ­χο­ντες κλή­θη­καν να απα­ντή­σουν σε τέσ­σε­ρις ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με το πόσο συχνά δυσκο­λεύ­ο­νταν να κοι­μη­θούν, πόσο συχνά ξυπνού­σαν πολύ νωρίς και δεν μπο­ρού­σαν να ξανα­κοι­μη­θούν και πόσο συχνά ένιω­θαν ξεκού­ρα­στοι το πρωί. Οι βαθ­μο­λο­γί­ες που δόθη­καν στις απα­ντή­σεις κυμαί­νο­νταν από μηδέν έως οκτώ, με τους υψη­λό­τε­ρους βαθ­μούς να αντι­στοι­χούν σε πιο σοβα­ρά συμπτώματα.

Στη συνέ­χεια, οι συμ­με­τέ­χο­ντες παρα­κο­λου­θή­θη­καν για εννέα χρό­νια και κατά τη διάρ­κεια αυτού του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος σημειώ­θη­καν 2.101 περι­πτώ­σεις εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου. Οι ερευ­νη­τές δια­πί­στω­σαν ότι τα άτο­μα με ένα έως τέσ­σε­ρα συμ­πτώ­μα­τα είχαν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου κατά 16% σε σχέ­ση με τα άτο­μα χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Τα άτο­μα με πέντε έως οκτώ συμ­πτώ­μα­τα αϋπνί­ας είχαν 51% αυξη­μέ­νο κίνδυνο.

Οι ερευ­νη­τές δια­πί­στω­σαν ότι ο κίν­δυ­νος ήταν πολύ υψη­λό­τε­ρος σε άτο­μα κάτω των 50 ετών, με όσους είχαν πέντε έως οκτώ συμ­πτώ­μα­τα να έχουν σχε­δόν τετρα­πλά­σιο κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου σε σχέ­ση με τα άτο­μα χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Η συσχέ­τι­ση αυξή­θη­κε, επί­σης, περαι­τέ­ρω για άτο­μα με δια­βή­τη, υπέρ­τα­ση, καρ­δια­κές παθή­σεις και κατάθλιψη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο