Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζ. Μελόνι: Η ακροδεξιά γλωσσαμύντορας απειλεί με πρόστιμο έως και 100.000 όσους χρησιμοποιούν Αγγλικά σε επίσημα έγγραφα

Πρό­στι­μα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ ενδέ­χε­ται να αντι­με­τω­πί­σουν οι Ιτα­λοί που χρη­σι­μο­ποιούν ξένες λέξεις όταν επι­κοι­νω­νούν, σύμ­φω­να με σχέ­διο νόμου που εισή­γα­γε το κυβερ­νών κόμ­μα Αδέλ­φια της Ιταλίας.

Ειδι­κό­τε­ρα, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα το κόμ­μα της Τζόρ­τζια Μελό­νι υπέ­βα­λε στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων, δηλα­δή τη λεγό­με­νη Κάτω Βου­λή, ένα νομο­σχέ­διο με δια­κη­ρυγ­μέ­νο στό­χο την υπε­ρά­σπι­ση της ιτα­λι­κής γλώσ­σας στον δημό­σιο και στον ιδιω­τι­κό τομέα από την τάχα ανε­ξέ­λεγ­κτη χρή­ση ξένων λέξε­ων στα πλαί­σια μιας προ­ο­πτι­κής εθνι­κής προ­στα­σί­ας και υπε­ρά­σπι­σης της ταυτότητας.

Σύμ­φω­να με αυτή την πρό­τα­ση προ­τεί­νο­νται τσου­χτε­ρές ποι­νές στις περι­πτώ­σεις παρα­βί­α­σης του ενδε­χό­με­νου νόμου με πρό­στι­μα που κυμαί­νο­νται από 5.000 ως 100.000 ευρώ. Η πρώ­τη υπο­γρα­φή αυτού αυτής της πρό­τα­σης είναι από τον αντι­πρό­ε­δρο της Κάτω Βου­λής της Ιτα­λί­ας, του Φάμπιο Ραμπέλι.

Η πρώ­τη αντί­δρα­ση ήταν της Ακα­δη­μί­ας ντε λα Κρού­σκα, η οποία είναι το Ανώ­τα­το Ινστι­τού­το της Ιτα­λι­κής Γλώσ­σας, το οποίο τονί­ζει πως η υπερ­βο­λι­κή επι­βο­λή κυρώ­σε­ων κιν­δυ­νεύ­ει να γελοιο­ποι­ή­σει ολό­κλη­ρο το ιτα­λό­φι­λο μέτωπο.

Σημειώ­νε­ται ότι η νέα κυβέρ­νη­ση πριν από έξι μήνες, μετο­νό­μα­σε το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κής Ανά­πτυ­ξης σε «υπουρ­γοί επι­χει­ρή­σε­ων και made in Italy» δηλα­δή στα αγγλι­κά. Τέλος, ο αντα­πο­κρι­τής της ΕΡΤ στην Ιτα­λία υπεν­θυ­μί­ζει πως το 1923 ο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι είχε επι­βά­λει την απα­γό­ρευ­ση της χρή­σης ξένων λέξε­ων στην καθο­μι­λου­μέ­νη ιτα­λι­κή γλώσσα.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: ertnews.gr

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο