Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μερομήνια 2022 – 2023: οι πρώτες προβλέψεις για χιόνια!

Από την 1η Αυγού­στου –όπως κάθε χρό­νο εν μέσω καύ­σω­να οι παρα­τη­ρη­τές των Μερο­μη­νί­ων ξεκί­νη­σαν το… έργο τους και πλέ­ον έχου­με τις πρώ­τες προ­βλέ­ψεις έως και τον Φεβρουά­ριο ‑από τον Σεπτέμ­βριο θα έχου­με έναν ιδιαί­τε­ρα βρο­χε­ρό μήνα, με τα φαι­νό­με­να μάλι­στα να είναι έντο­να το 3ο δεκαήμερο.

Βρο­χε­ρός θα είναι και ο Οκτώ­βριος, ειδι­κά από το 2ο μισό του και έπει­τα ενώ θα υπάρ­χει σημα­ντι­κή από­κλι­ση στις θερ­μο­κρα­σί­ες στα βόρεια και στα νότια της χώρας.

Ο Νοέμ­βριος θα είναι αρκε­τά ήπιος από πλευ­ράς θερ­μο­κρα­σιών, κάτι που θα αλλά­ξει στο τέλος του μήνα.

Ο Δεκέμ­βριος θα είναι δύσκο­λος μήνας, καθώς θα υπάρ­χουν χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες σε όλη τη χώρα.

Τα σκα­μπα­νε­βά­σμα­τα θα είναι το κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό του Ιανουα­ρί­ου, με ψύχος να εμφα­νί­ζε­ται το 3ο δεκαήμερο.

Ο Φλε­βά­ρης θα «μυρί­σει» άνοι­ξη αλλά με πολ­λές βροχές.

(γρά­φουν οι «μερο­μη­νιώ­τες»)

Οι άνθρω­ποι της υπαί­θρου δια­τή­ρη­σαν από γενιά σε γενιά και για χιλιά­δες χρό­νια την πρα­κτι­κή γνώ­ση της μελέ­της και πρό­γνω­σης του και­ρού. Εξε­τά­ζο­ντας συστη­μα­τι­κά κάποια φυσι­κά φαι­νό­με­να ή «σημά­δια» στον ουρα­νό, μπο­ρού­σαν να μαντέ­ψουν ή να «δουν» τα μερο­μή­νια, δηλα­δή ν’ απο­κω­δι­κο­ποι­ή­σουν τον και­ρό ολό­κλη­ρου του επό­με­νου έτους, αρχής γενο­μέ­νης από την εμφά­νι­ση του ένα­του φεγ­γα­ριού μέχρι και το χάσι­μο του επό­με­νου ογδό­ου (μετρώ­ντας πάντα τα φεγ­γά­ρια από την αρχή του εκά­στο­τε έτους). Αυτοί ήσαν συνή­θως άνθρω­ποι της υπαί­θρου, της θάλασ­σας και οι ιδί­ως οι μονα­χοί, οι οποί­οι καθώς φαί­νε­ται είχαν αφιε­ρώ­σει αρκε­τό μέρος της ζωής τους, στην σπου­δή και την παρα­τή­ρη­ση του σύμπα­ντος, με τον τρό­πο που διέ­θε­τε έκα­στος αλλά και με την βοή­θεια των και­ρι­κών φαινομένων.

Οι απο­κλί­σεις που υπάρ­χουν τόσο στα παρα­τη­ρού­με­να σημά­δια, όσο και στις ημέ­ρες κατά τις οποί­ες γίνο­νται οι παρα­τη­ρή­σεις μπο­ρούν να δικαιο­λο­γη­θούν από τις διά­φο­ρες, εδα­φο­λο­γι­κές και τις κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες του κάθε τόπου.

Μερο­μή­νια ονο­μά­ζει ο λαός τις δώδε­κα (12) πρώ­τες ημέ­ρες του ογδό­ου φεγ­γα­ριού του έτους. Παρα­τη­ρώ­ντας τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να αυτών των πρώ­των ημε­ρών της, οι άνθρω­ποι μάντευαν την και­ρι­κή κατά­στα­ση των επό­με­νων δώδε­κα (12) στην αρχή φεγ­γα­ριών και αργό­τε­ρα μηνών. Μερο­μή­νια ονο­μά­ζο­νται οι μέρες που γίνε­ται η πρό­βλε­ψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» για­τί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντι­στοι­χεί ένα πλή­ρες κύκλος του φεγ­γα­ριού (γιό­μι­ση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολί­τη τα μερο­μή­νια ήταν λεί­ψα­να αρχαί­ων προ­γνω­στι­κών του και­ρού, που έχουν άμε­ση σχέ­ση με αστρο­λο­γι­κές παρατηρήσεις.
Επει­δή ο Αύγου­στος θεω­ρεί­ται η αρχή του Χει­μώ­να, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντο­πι­ζό­ταν η πρό­γνω­ση του και­ρού. (Γαλα­νί­δου- Μπαλ­φού­σια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192).
Τα μερο­μή­νια δεν περι­γρά­φο­νται, είναι θέμα γνώ­σης και πρα­κτι­κής και όχι θεω­ρί­ας. Είναι υπό­θε­ση πεί­ρας και αντί­λη­ψης που χρή­ζει μιας ιδιαί­τε­ρης προσοχής.

Μπο­ρεί αρκε­τοί άνθρω­ποι να παρα­τη­ρούν το ίδιο πράγ­μα αλλά να έχουν δια­φο­ρε­τι­κές αντι­λή­ψεις και οι προ­βλέ­ψεις τους να μην ταυτίζονται.

Η δια­φο­ρά δεν θα είναι ακραία, μα η πρό­βλε­ψη του καθε­νός μπο­ρεί να μη συμπέ­σει ως προς την έντα­ση του φαινομένου.

Είναι κατά­λοι­πο παλαιών αστρο­λο­γι­κών αντι­λή­ψε­ων που από­κτη­σε ο άνθρω­πος εξε­τά­ζο­ντας τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να με βάση τ’ άστρα.

Πίστευαν ότι μπο­ρού­σαν να μαντέ­ψουν τον και­ρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέ­τα­ζαν τις πρώ­τες τρεις ή εξι ή δώδε­κα μέρες των μηνών Ιου­λί­ου ή Αυγού­στου κατ’ άλλους του Μαρ­τί­ου ή Ιανουαρίου.

Τα Μερο­μή­νια (Μήνας+ημέρα) είναι γνω­στά και ως Μηναλ­λά­για (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιο­χές της χώρας μας είναι γνω­στά ως Μερα­μή­νια, Μηνο­λό­για, Κατα­μή­νια, Νερο­μή­νια, Κεφα­λο­μή­νια, Κατα­μη­νά­τα, Αλλα­ξο­μή­νια, Προ­φά­νε­ρα ή Φανε­ρά, Λογο­μή­νια, Δρί­μες, Δρί­μα­τα κ.λπ.

Πιστεύ­ε­ται ότι ο Θεός έδω­σε τα μερο­μή­νια σαν σημά­δια του και­ρού και εμφύ­τευ­σε νου και γνώ­ση στους ανθρώ­πους και τους βοή­θη­σε να μπο­ρούν να τα δια­βά­ζουν ώστε να προ­γραμ­μα­τί­ζουν και να σχε­διά­ζουν για το επό­με­νο καλ­λιερ­γη­τι­κό έτος. Αν ανα­λο­γι­στού­με ότι ένα μήνα περί­που μετά τα μερο­μή­νια, άρχι­ζε το έτος της σποράς.

Γνω­ρί­ζου­με ότι οι ενοί­κια των αγρών άρχι­ζαν του Σταυ­ρού (14 Σεπτεμ­βρί­ου Ύψω­ση του Τιμί­ου Σταυ­ρού εκά­στο­τε έτους), δηλα­δή η καλ­λιερ­γη­τι­κή περί­ο­δος άρχι­ζε και τέλειω­νε αυτή την ημε­ρο­μη­νία. Εφό­σον παρα­τη­ρού­σαν τα μερο­μή­νια, στην διάρ­κεια του ενός μηνός περί­που σχε­δί­α­ζαν τις εργα­σί­ες τους, ανά­λο­γα με τον και­ρό που πρό­βλε­παν και ανέμεναν.

Τα μερο­μή­νια συσχε­τί­ζο­νται κατ’ αρχήν με το Φεγ­γά­ρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλα­ξί­ες. Δευ­τε­ρεύ­ο­ντα ρόλο σε αυτή την συσχέ­τη­ση έχουν, ο άνε­μος, η υγρα­σία και τα σύννεφα.

Ακό­μη στην πρό­βλε­ψη δύνα­ται να συμ­βάλ­λουν οι ζωντα­νοί οργα­νι­σμοί και τα φυτά.

Βάσει των παρα­τη­ρή­σε­ων που πραγ­μα­το­ποιούν απο­φαί­νο­νται στο, ότι και­ρό θα κάνει τη πρώ­τη μέρα της παρα­τή­ρη­σης τον ίδιο και­ρό θα κάνει τον πρώ­το μήνα του χρόνου.

Ο υπο­λο­γι­σμός των μηνών για τις και­ρι­κές προ­βλέ­ψεις αρχί­ζει από την εμφά­νι­ση του ογδό­ου φεγγαριού.

Αυτό συνε­πά­γε­ται από τις κινή­σεις της Σελή­νης και όχι μόνο. Αρκε­τοί και­ρο­σκό­ποι αρχί­ζουν από διά­φο­ρες ημε­ρο­μη­νί­ες, όπως την 20 Ιού­λη, αρχές Αυγού­στου κ.α.

Αυτές είναι λαν­θα­σμέ­νες πρό­βλε­ψεις, διό­τι τις ημε­ρο­μη­νί­ες τις όρι­σε ο άνθρω­πος ενώ οι κινή­σεις της Σελή­νης είναι ένα φυσι­κό φαι­νό­με­νο και όπως γνω­ρί­ζου­με η Σελή­νη επη­ρε­ά­ζει κατά μεγά­λο ποσο­στό τις και­ρι­κές συνθήκες.

Στην Ηλεία (Πελο­πόν­νη­σος) ο και­ρός της πρώ­της Αυγού­στου αντι­στοι­χεί για τον και­ρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.

Η δεύ­τε­ρη μέρα του Αυγού­στου αντι­στοι­χεί για το Σεπτέμ­βριο και ούτω καθε­ξής. Στη Λέσβο αρχί­ζουν τις παρα­τη­ρή­σεις και προ­βλέ­ψεις του και­ρού από τις 26 Ιου­λί­ου ως τις 6 Αυγούστου.

Στα Κύθη­ρα αρχί­ζουν από τις 20 Ιου­λί­ου γιορ­τή του Προ­φή­τη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώ­τες ημέ­ρες του Γενάρη.

Οι παρα­τη­ρή­σεις του και­ρού της 1ης Γενά­ρη αφο­ρούν τη πρό­βλε­ψη του Γενά­ρη και ούτω καθε­ξής. Σε άλλα μέρη της χώρας η πρό­βλε­ψη του και­ρού άρχι­ζε σε δια­φο­ρε­τι­κές ημε­ρο­μη­νί­ες. Σε αρκε­τές περιο­χές υπάρ­χει η αντί­λη­ψη, ότι οι μέρες αυτές είναι απο­φρά­δες όπως οι δρίμες.

Κατά συνέ­πεια τις ημέ­ρες των Μερο­μή­νιων απα­γο­ρεύ­ο­νται οι εργασίες.

Πίστευαν ότι αν τις ημέ­ρες εκεί­νες ο ξυλουρ­γός έκο­βε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε.

Αν οι νοι­κο­κυ­ρές έπλυ­ναν τα ρού­χα τότε αυτά θα φθει­ρό­ταν πολύ γρήγορα.

Πρό­σε­χαν πολύ τη κάθε εκδή­λω­ση τους. Δεν έκα­ναν γάμους και προ­ξε­νιά τις ημέ­ρες των Μερο­μή­νιων διό­τι πίστευαν ότι οι γάμοι θα δια­λυό­ταν και τα προ­ξε­νιά θα χαλούσαν.

Οι γυναί­κες δεν λού­ζο­νταν την νύκτα και δεν έβγαι­ναν έξω από το σπίτι.

Τα Μερο­μή­νια βασί­ζο­νται σε παμπά­λαιες αντι­λή­ψεις των αρχαί­ων που πίστευαν ότι τα ουρά­νια σώμα­τα επη­ρε­ά­ζουν την ατμό­σφαι­ρα της γης.

Ειδι­κά εκεί­νοι που μετρού­σαν τα Μερο­μή­νια από τις 20 Ιου­λί­ου πίστευαν ότι τότε γίνε­ται η εμφά­νι­ση του Αστε­ρι­σμού του Κυνός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο