Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά τις ανακοινώσεις για 16ωρο: Εργασία κατά παραγγελία και φυλάκιση συνδικαλιστών για απεργία

Δου­λειά όταν και όπο­τε σε θέλει η εργο­δο­σία και ποι­νι­κές ευθύ­νες συν­δι­κα­λι­στών σε απερ­γία είναι μερι­κές από τις αντερ­γα­τι­κές προ­βλέ­ψεις του νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου εργα­σί­ας που επι­βε­βαιώ­νει ο υπουρ­γός Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης σε μια προ­σπά­θεια να κάνουν τους εργα­ζό­με­νους κυριο­λε­κτι­κά έρμαιο των εργο­δο­τών! Η πρώ­τη απά­ντη­ση δίνε­ται την Τρί­τη με δια­μαρ­τυ­ρία του ΠΑΜΕ στο υπουρ­γείο εργασίας.

Μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις του υπουρ­γού Εργα­σί­ας για 16ωρη ημε­ρή­σια εργα­σία σε περισ­σό­τε­ρους εργο­δό­τες το φως της δημο­σιό­τη­τας είδαν κι άλλες σοβα­ρές αντερ­γα­τι­κές προ­βλέ­ψεις του νομο­σχε­δί­ου που η κυβέρ­νη­ση είναι έτοι­μη να δώσει σε διαβούλευση.

Γίνε­ται προ­σπά­θεια να θεσμο­θε­τη­θούν οι συμ­βά­σεις εργα­σί­ας κατά παραγ­γε­λία, ακό­μα και μηδε­νι­κών ωρών. Δηλα­δή η εργο­δο­σία θα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να καλεί τον εργα­ζό­με­νο για δου­λειά όπο­τε τον χρειά­ζε­ται και να τον πλη­ρώ­νει με την ώρα εργα­σί­ας! Με ένα μήνυ­μα στο κινη­τό τηλέ­φω­νο 24 ώρες νωρί­τε­ρα, η εργο­δο­σία θα απαι­τεί κατά παραγ­γε­λία εργα­σία και ο εργα­ζό­με­νος θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να πάει για δου­λειά. Μάλι­στα θα προ­βλέ­πο­νται και περι­πτώ­σεις για χρό­νο ειδο­ποί­η­σης λιγό­τε­ρο των 24ωρών…  Τα συμ­βό­λαια «zero-hour contracts» είναι παλιά ιστο­ρία σε ευρω­παϊ­κά κράτη.

Όλα αυτά κατ’ επι­τα­γή της Οδη­γί­ας 2019/1152 για δήθεν «δια­φα­νείς και προ­βλέ­ψι­μους όρους εργα­σί­ας στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση» που η κυβέρ­νη­ση θέλει να ενσω­μα­τώ­σει στο εθνι­κό δίκαιο. Είναι η ίδια Οδη­γία που επι­τρέ­πει οι εργα­ζό­με­νοι να δου­λεύ­ουν μέχρι θανά­του για περισ­σό­τε­ρα αφε­ντι­κά την ημέ­ρα αρκεί να ενη­με­ρώ­νο­νται για τους βασι­κούς όρους απα­σχό­λη­σης και με βάση αυτή την πρό­βλε­ψη ο Αδω­νις Γεωρ­γιά­δης μίλη­σε για 16ωρο δηλώ­νο­ντας ότι «μπο­ρεί  κάποιος εργα­ζό­με­νος να δου­λεύ­ει δύο 8ωρα σε δυο δια­φο­ρε­τι­κούς εργοδότες…».

Την Οδη­γία της εργα­σια­κής γαλέ­ρας κατα­ψή­φι­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ στις 16/04/2019, ενώ υπερ­ψη­φί­στη­κε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυ­σαυ­γί­τες ευρω­βου­λευ­τές, και υπέ­γρα­ψε φαρ­διά-πλα­τιά η τότε κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμ­βού­λιο της ΕΕ.

Επιβεβαίωση των αντεργατικών προβλέψεων από τον Αδ. Γεωργιάδη


«Εξαι­ρε­τι­κή η παρου­σί­α­ση του Νομο­σχε­δί­ου μας από την @RoulaSalourou στην @Kathimerini_gr χωρίς κραυ­γές και ανού­σιες φασα­ρί­ες θέτει ακρι­βώς τα θέμα­τα που είναι προς νομο­θέ­τη­ση», έγρα­ψε στο Twitter ο Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης επι­βε­βαιώ­νο­ντας το κυρια­κά­τι­κο δημο­σί­ευ­μα, το οποίο ανα­φε­ρό­ταν και σε πρό­βλε­ψη του νομο­σχε­δί­ου για ποι­νι­κές ευθύ­νες των συν­δι­κα­λι­στών κατά τη διάρ­κεια μιας απεργίας.

Και ποινικές ευθύνες συνδικαλιστών

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα που επι­βε­βαί­ω­σε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας, εκτός από τις αστι­κές ευθύ­νες που προ­βλέ­πει ο νόμος Χατζη­δά­κη πλέ­ον θα προ­βλέ­πο­νται και ποι­νι­κές ευθύ­νες στους συν­δι­κα­λι­στές με πρό­σχη­μα την «παρε­μπό­δι­ση της εργα­σί­ας κατά της διάρ­κεια της απερ­γί­ας». Γίνε­ται ακό­μα λόγος για «ψυχο­λο­γι­κή βία» και για «κατά­λη­ψη χώρων εργα­σία ή εισό­δων τους, ιδί­ως κατά τη διάρ­κεια απερ­γία», που σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα «θα τιμω­ρεί­ται με φυλά­κι­ση του­λά­χι­στον 6 μηνών και με χρη­μα­τι­κή ποι­νή του­λά­χι­στον 5.000 ευρώ»!

Είναι προ­φα­νές πως η κυβέρ­νη­ση και ο αρμό­διος υπουρ­γός γνω­ρί­ζουν ότι η εφαρ­μο­γή αντερ­γα­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων απαι­τεί και μέτρα κατά του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, κατά των συν­δι­κά­των και της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης για να είναι ο εργα­ζό­με­νος εκτός από έρμαιο της εργο­δο­σί­ας και απρο­στά­τευ­το. Ωστό­σο το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση εξα­να­γκά­ζε­ται να συμπλη­ρώ­σει το νόμο — έκτρω­μα Χατζη­δά­κη και με την απει­λή της φυλά­κι­σης δεί­χνει ότι το δίκιο των εργα­ζο­μέ­νων και οι αγώ­νες του για τις ανά­γκες τους δεν χωρούν στους νόμους τους όπως απαι­τούν επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και ΕΕ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο