Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα

«Το νέο νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

Αυτό τονί­ζει  μετα­ξύ άλλων, σε ανα­κοί­νω­σή του το Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών για το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για την Ανώ­τα­τη Εκπαί­δευ­ση.

Υπο­γραμ­μί­ζει επί­σης πως

«εντείνονται οι κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, αυτά που θα αξιολογούνται ως “καλά” με βάση τα ζητούμενα της αγοράς ‑ίσως και πρόσκαιρα- και αυτά που θα υποβαθμίζονται επειδή δεν έχουν πέραση», ότι ενισχύεται η «αυτονομία» και το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων και επισημαίνει πως «απορρίπτουμε το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ — κυβερνήσεις και κεφάλαιο». 

Ανα­λυ­τι­κά η ανακοίνωση:

«Συνα­γερ­μός! Να μην περά­σει το νομο­σχέ­διο της κυβέρνησης!

Όλοι στον αγώ­να για σύγ­χρο­νες σπου­δές με δικαιώματα!

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ετοι­μά­ζε­ται να φέρει στη Βου­λή τις επό­με­νες μέρες το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα που οι φοι­τη­τές μέσα από τους Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους και την αγω­νι­στι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα το τελευ­ταίο διά­στη­μα έχουν απορρίψει.

Το νέο νομο­σχέ­διο όχι μόνο δε λύνει κανέ­να από τα εκρη­κτι­κά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με στις σπου­δές μας αλλά προ­σθέ­τει νέα εμπό­δια στα μορ­φω­τι­κά και εργα­σια­κά μας δικαιώ­μα­τα. Προ­χω­ρά η βαθύ­τε­ρη σύν­δε­ση της αξιο­λό­γη­σης των ιδρυ­μά­των, του προ­σω­πι­κού, των Προ­γραμ­μά­των Σπου­δών, κάθε πτυ­χής της λει­τουρ­γί­ας τους με την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση με τα κρι­τή­ρια της αγο­ράς. Αυτό σημαί­νει ότι τα Τμή­μα­τα που δεν αξιο­λο­γού­νται θετι­κά θα υπο­βαθ­μί­ζο­νται μέχρι που τελι­κά θα κλεί­νουν. Για να ανα­βαθ­μι­στούν τα ιδρύ­μα­τα θα μετα­κυ­λούν το κόστος σπου­δών στους φοι­τη­τές, θα ξεπου­λή­σουν υπο­δο­μές, τη λει­τουρ­γία των ιδρυ­μά­των και την ήδη υπο­βαθ­μι­σμέ­νη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα σε ιδιώ­τες, χορη­γούς και επεν­δυ­τές. Την αξιο­λό­γη­σή τους την ξέρου­με! Είναι αυτή που εδώ και χρό­νια κάνει τα ιδρύ­μα­τα να λει­τουρ­γούν με επι­χει­ρη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια, καλεί τους φοι­τη­τές και τις οικο­γέ­νειες τους να βάλουν το χέρι στην τσέ­πη: Για τα μετα­πτυ­χια­κά, με τη θέσπι­ση διά­φο­ρων “τελών”, τώρα και με προ­πτυ­χια­κά που έχουν δίδα­κτρα. Με την αξιο­λό­γη­ση θέλουν να κάνουν τους φοι­τη­τές συνέ­νο­χους στις απο­λύ­σεις και στις τιμω­ρί­ες διδα­σκό­ντων και προ­σω­πι­κού, συνυ­πεύ­θυ­νους στο μεγα­λύ­τε­ρο ξεπού­λη­μα της Ανώ­τα­της Εκπαίδευσης.

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Εντεί­νο­νται οι κατη­γο­ριο­ποι­ή­σεις ανά­με­σα στα ιδρύ­μα­τα, αυτά που θα αξιο­λο­γού­νται ως “καλά” με βάση τα ζητού­με­να της αγο­ράς ‑ίσως και πρό­σκαι­ρα- και αυτά που θα υπο­βαθ­μί­ζο­νται επει­δή δεν έχουν πέρα­ση. Τα ιδρύ­μα­τα 1ης και 2ης κατη­γο­ρί­ας, οι διά­φο­ροι τίτλοι σπου­δών, διε­τή — τριε­τή προ­γράμ­μα­τα που ταχύ­τα­τα προ­χω­ρά­νε γίνο­νται όχη­μα για να συμπιέ­ζο­νται τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα όλων των απο­φοί­των προς τα κάτω! Προ­χω­ρά παρα­πέ­ρα η από­σπα­ση απα­ραί­τη­της γνώ­σης από το πτυ­χίο με στό­χο να ενι­σχυ­θεί η “αγο­ρά” σεμι­να­ρί­ων, πιστο­ποι­η­τι­κών επί πλη­ρω­μή στο όνο­μα της “αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας”.

Ενι­σχύ­ε­ται η “αυτο­νο­μία” και το “αυτο­διοί­κη­το” των ιδρυ­μά­των. Η περί­φη­μη αυτο­νο­μία που δια­φη­μί­ζουν είναι στην ουσία η απαλ­λα­γή του κρά­τους από οποια­δή­πο­τε υπο­χρέ­ω­ση χρη­μα­το­δό­τη­σης, πρό­σλη­ψης προ­σω­πι­κού, ενί­σχυ­σης των υπο­δο­μών, δια­σφά­λι­σης του περιε­χο­μέ­νου σπου­δών και των πτυ­χί­ων. Τα τμή­μα­τα “αυτο­νο­μού­νται” στην ανα­ζή­τη­ση χορη­γών, επεν­δυ­τών για να καλύ­ψουν και τις πιο στοι­χειώ­δεις λει­τουρ­γί­ες τους. Αυτό συμ­βαί­νει με το τμή­μα Αρχι­τε­κτο­νι­κής της Πάτρας που συζη­τά την επι­βο­λή διδά­κτρων σε προ­πτυ­χια­κό επί­πε­δο, αυτό συμ­βαί­νει με πολ­λές εστί­ες που οι φοι­τη­τές πλη­ρώ­νουν “νοί­κι”.

Απο­συν­δέ­ε­ται η έρευ­να από την όποια σχέ­ση είχε δια­τη­ρή­σει ως τώρα με το υπό­λοι­πο εκπαι­δευ­τι­κό και επι­στη­μο­νι­κό έργο στα πανε­πι­στή­μια. Ανοί­γει διά­πλα­τα ο δρό­μος να παρεμ­βαί­νουν μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στη χρη­μα­το­δό­τη­ση, τους όρους διε­ξα­γω­γής και στην αξιο­ποί­η­ση των απο­τε­λε­σμά­των της έρευ­νας. Δεν είναι τυχαία η στιγ­μή που προ­χω­ρούν τέτοιου είδους μέτρα από την κυβέρ­νη­ση ΝΔ όταν ξεφυ­τρώ­νουν “σαν τα μανι­τά­ρια” ερευ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα των πανε­πι­στη­μί­ων που αξιο­ποιού­νται από μεγά­λα μονο­πώ­λια και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργανισμούς.

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Απορρίπτουμε το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ — κυβερνήσεις και κεφάλαιο!

Ο νέος νόμος δεν απο­τε­λεί “και­νο­το­μία” ούτε έρχε­ται να εξα­λεί­ψει “παθο­γέ­νειες του παρελ­θό­ντος”,όπως προ­πα­γαν­δί­ζει η κυβέρ­νη­ση ΝΔ. Δια­τη­ρεί και ενι­σχύ­ει όλους τους νόμους της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, πηγαί­νει ένα βήμα παρα­κά­τω στην προ­ώ­θη­ση των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ με σκο­πό να αντι­στοι­χη­θούν τα πανε­πι­στή­μια και οι σπου­δές μας με τις επι­τα­γές των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Αυτή η πολι­τι­κή εδώ και χρό­νια ενι­σχύ­ει τους ταξι­κούς φραγ­μούς, τσα­κί­ζει τα μορ­φω­τι­κά και εργα­σια­κά μας δικαιώ­μα­τα. Γνω­ρί­ζου­με τα απο­τε­λέ­σμα­τά της και από άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες που είναι δεδο­μέ­να τα δίδα­κτρα στα δημό­σια πανε­πι­στή­μια, που οι φοι­τη­τές παίρ­νουν δάνεια για να αντα­πε­ξέλ­θουν στο κόστος των σπου­δών τους.

Βάζου­με στο στό­χα­στρο όσους τσα­κί­ζουν τα δικαιώ­μα­τά μας. ΝΔ σήμε­ρα και ΣΥΡΙΖΑ χτες χτί­ζουν στη ίδια κατεύ­θυν­ση: Αυτή της υλο­ποί­η­σης των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ, υπε­ρα­σπί­ζο­νται και προ­ω­θούν την ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφι­σβη­τεί την ουσία των νέων μέτρων της ΝΔ στην εκπαί­δευ­ση. Από κοι­νού πανη­γυ­ρί­ζουν το τσά­κι­σμα της κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­σης και την ακό­μη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και αντα­γω­νι­σμούς. Έχου­με πεί­ρα πλέ­ον από το ότι ο αγώ­νας μας δυνα­μώ­νει, πετυ­χαί­νει όταν στο­χεύ­ει τον πραγ­μα­τι­κό αντίπαλο!

ΜΑΣ Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Δυνα­μώ­νου­με την πάλη για το πανε­πι­στή­μιο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας με μορ­φω­τι­κά και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα! Πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νο δεν είναι το πανε­πι­στή­μιο παρα­δο­μέ­νο στα χέρια των επι­χει­ρη­μα­τιών, αλλά αυτό στο όποιο θα μπο­ρού­με όλοι να σπου­δά­ζου­με ολο­κλη­ρω­μέ­να. Ένα πανε­πι­στή­μιο που δε θα “κοι­τά­ει στην τσέ­πη”, πετώ­ντας εκτός τους εστια­κούς, τους μετεγ­γρα­φέ­ντες, τους εργα­ζό­με­νους φοι­τη­τές. Ανα­βάθ­μι­ση των σπου­δών μας σημαί­νει να σπου­δά­ζου­με ολο­κλη­ρω­μέ­να το επι­στη­μο­νι­κό μας αντι­κεί­με­νο χωρίς απα­ρά­δε­κτους δια­χω­ρι­σμούς και πολυ­κα­τη­γο­ριο­ποι­ή­σεις, να κατο­χυ­ρώ­νου­με με το πτυ­χίο μας την πλή­ρη πρό­σβα­ση στο επάγ­γελ­μα, δου­λειά με δικαιώματα.

Η κατάρ­γη­ση του ασύ­λου, οι νομο­θε­τι­κές αλλα­γές για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, το χτύ­πη­μα στην απερ­γία και τα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, η προ­σπά­θεια αθώ­ω­σης της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής είναι η άλλη όψη της πολι­τι­κής κυβέρ­νη­σης- ΕΕ — κεφα­λαί­ου! Παλιοί και νέοι υπο­στη­ρι­κτές της πολι­τι­κής που μας στε­ρεί το δικαί­ω­μα στη μόρ­φω­ση και τη δου­λειά φοβού­νται τη δύνα­μη του εργα­ζό­με­νου λαού, των φοι­τη­τών, της συλ­λο­γι­κής τους διεκ­δί­κη­σης για τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τά τους. Γι αυτό πασχί­ζουν να στε­ρή­σουν από το λαό το δικαί­ω­μα να αμφι­σβη­τεί άδι­κους νόμους, καλ­λιερ­γούν την τρο­μο­κρα­τία, εντεί­νουν την κατα­στο­λή και τη συκο­φα­ντία ενά­ντια σε όποιον σηκώ­νει κεφά­λι όπως είδα­με να συμ­βαί­νει το προη­γού­με­νο διά­στη­μα και απέ­να­ντι στις φοι­τη­τι­κές κινητοποιήσεις.

Τώρα να συνε­χί­σουν ακό­μη πιο δυνα­μι­κά οι ελπι­δο­φό­ρες διερ­γα­σί­ες στο φοι­τη­τι­κό κίνη­μα! Να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας με την έντα­ξη νέων δυνά­με­ων στη συλ­λο­γι­κή συζή­τη­ση και διεκ­δί­κη­ση! Να δυνα­μώ­σει η οργά­νω­ση, η δρά­ση, η αλλη­λεγ­γύη μέσα στους Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους! Ενά­ντια σε κυβερ­νή­σεις, διοι­κή­σεις, εκπρο­σώ­πους τους στις σχο­λές και ΜΜΕ που θέλουν τους φοι­τη­τές θεα­τές και όχι πρω­τα­γω­νι­στές στην υπό­θε­ση των σπου­δών τους, δίνου­με πνοή και ζωντά­νια στους Φοι­τη­τι­κούς μας Συλ­λό­γους! Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τις δια­δι­κα­σί­ες και την πάλη για όσα έχου­με ανά­γκη ενά­ντια σε όσους προ­σπα­θούν να μας αφο­πλί­σουν, να κρύ­ψουν τις τερά­στιες ευθύ­νες τους παρου­σιά­ζο­ντας ως προ­ο­δευ­τι­κό το να αντι­με­τω­πί­ζου­με τα προ­βλή­μα­τα ο καθέ­νας μόνος του πίσω από μια οθόνη.

Διεκδικούμε σπουδές — δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων — ΕΕ — κεφαλαίου!

Πηγή Μ.Α.Σ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο