Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ — ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ |> Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη

Αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες για το δικαί­ω­μα στη φοι­τη­τι­κή στέ­γη ανα­λαμ­βά­νουν μια σει­ρά φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι και εκλεγ­μέ­νοι συν­δι­κα­λι­στές σε όλη τη χώρα, που διορ­γα­νώ­νουν κινη­το­ποι­ή­σεις για το οξυ­μέ­νο πρό­βλη­μα. Σε σχε­τι­κό κάλε­σμά της η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του Μετώ­που Αγώ­να Σπου­δα­στών (ΜΑΣ) τονί­ζει: «Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ οδη­γεί την προ­σπά­θεια χιλιά­δων φοι­τη­τών για ανα­ζή­τη­ση στέ­γης σε αδιέ­ξο­δο!». Και καλεί τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, τους συλ­λό­γους οικό­τρο­φων έμπρα­κτα να οργα­νώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη προς τους πρω­το­ε­τείς φοι­τη­τές που ανα­ζη­τούν στέ­γη. Με πολύ­μορ­φες δρά­σεις να έρθουν σε επα­φή με τους πρω­το­ε­τείς φοι­τη­τές και από κοι­νού να παλέ­ψουν για το δικαί­ω­μα στη σύγ­χρο­νη και δωρε­άν στέ­γα­ση για όλους.Με σύν­θη­μα «Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε με την άθλια αυτή κατά­στα­ση!», το ΜΑΣ διεκδικεί:

Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία:

Αμε­ση χορή­γη­ση έκτα­κτου στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος. Αμε­ση έντα­ξη των φοι­τη­τών στο κοι­νω­νι­κό τιμο­λό­γιο και κατάρ­γη­ση των δημο­τι­κών τελών στη φοι­τη­τι­κή στέ­γη. Αμε­ση ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας εισ­δο­χής στις εστί­ες. Καμία καθυ­στέ­ρη­ση! Τώρα να γίνει υπε­νοι­κί­α­ση ξενο­δο­χεί­ων για όσους φοι­τη­τές έκα­ναν αίτη­ση και δεν πήραν δωμά­τιο σε εστία.

Λύση στα προβλήματα των εστιακών:

Άμε­ση ανέ­γερ­ση νέων εστιών, επι­σκευή και ανα­καί­νι­ση όλων των παλιών με κρα­τι­κή δαπά­νη. Δήμευ­ση εκκλη­σια­στι­κής περιου­σί­ας, εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νων ξενο­δο­χεί­ων και αξιο­ποί­η­ση της περιου­σί­ας των Πανε­πι­στη­μί­ων προ­κει­μέ­νου να ανε­γερ­θούν νέες εστί­ες. Δημιουρ­γία ενιαί­ου φορέα στην ευθύ­νη του κρά­τους που θα δια­χει­ρί­ζε­ται τις εστί­ες με επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και μόνι­μο προ­σω­πι­κό. Εξω οι εργο­λά­βοι από τις εστί­ες. Οχι στην επι­βο­λή ενοι­κί­ων στους οικό­τρο­φους. Καμία σκέ­ψη για ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των εστιών. Οχι στο ξεσπί­τω­μα των οικό­τρο­φων στο τέλος της ακα­δη­μαϊ­κής χρο­νιάς για την εμπο­ρι­κή αξιο­ποί­η­ση — ενοι­κί­α­ση των κλι­νών. Εξα­σφά­λι­ση της σίτι­σης, της συντή­ρη­σης, της φύλα­ξης και της καθα­ριό­τη­τας σε όλες τις εστί­ες με ευθύ­νη του κρά­τους. Αγο­ρά και­νού­ριων και σύγ­χρο­νων πλυ­ντη­ρί­ων και στε­γνω­τη­ρί­ων. Πλή­ρης φωτι­σμός σε όλες τις εστί­ες και γύρω από αυτές. Δημιουρ­γία χώρων ανα­ψυ­χής, ανα­γνω­στη­ρί­ων, χώρων άθλη­σης σε όλες τις εστί­ες με όλο τον απα­ραί­τη­το εξοπλισμό.

Ανα­λυ­τι­κά, οι κινη­το­ποι­ή­σεις που έχουν απο­φα­σι­στεί είναι:

  • Στην Αθή­να οι σύλ­λο­γοι Αρχι­τε­κτο­νι­κής, Τοπο­γρά­φων και Νέων Φοι­τη­τι­κών Εστιών ΕΜΠ, καθώς και οι σύλ­λο­γοι Νοση­λευ­τι­κής και Τουρ­κι­κών Σπου­δών του ΕΚΠΑ καλούν σε συγκέ­ντρω­ση έξω από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, στις 10/9, στις 12 μ. και κινη­το­ποι­ή­σεις — παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στις διοι­κή­σεις των ιδρυμάτων.
  • Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη διορ­γα­νώ­νε­ται κινη­το­ποί­η­ση σήμε­ρα Πέμ­πτη, στις 11 π.μ., στο κτί­ριο διοί­κη­σης του ΑΠΘ.
  • Στην Πάτρα, κινη­το­ποί­η­ση στις 10/9, στις 12 μ., στη διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας Δυτι­κής Ελλάδας.
  • Στον Βόλο, κινη­το­ποί­η­ση σήμε­ρα Πέμ­πτη, στη διοί­κη­ση της Πρυ­τα­νεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλίας.
  • Στο Ηρά­κλειο, κινη­το­ποί­η­ση σήμε­ρα Πέμ­πτη, στην Πρυ­τα­νεία, στη 1 μ.μ.
  • Στα Χανιά, κινη­το­ποί­η­ση στις 8/9, στο Δημο­τι­κό Συμβούλιο.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο