Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μαζικές διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ)

Με μαζι­κές συγκε­ντρώ­σεις, πορεί­ες και δια­δη­λώ­σεις, οι εργα­ζό­με­νοι σε όλο τον κόσμο τιμούν σήμε­ρα την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, απαι­τώ­ντας μεγα­λύ­τε­ρους μισθούς, μεί­ω­ση των ωρών εργα­σί­ας και καλύ­τε­ρες συν­θή­κες εργασίας.

Από την Ανα­το­λή στη Δύση κι από το Βορά στον Νότο, οι φετι­νές εκδη­λώ­σεις είχαν μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή από ό,τι τα προη­γού­με­να χρό­νια, καθώς οι περιο­ρι­σμοί λόγω του COVID-19 μειώ­θη­καν σε αντί­θε­ση με τα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, που έχουν αυξη­θεί ως απο­τέ­λε­σμα της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης, της ακρί­βειας και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συγκρούσεων.

Στη Νότια Κορέα, δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι παρα­κο­λού­θη­σαν διά­φο­ρες συγκε­ντρώ­σεις στις μεγα­λύ­τε­ρες πρω­το­μα­γιά­τι­κες συγκε­ντρώ­σεις από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας στις αρχές του 2020. Στις δύο κύριες συγκε­ντρώ­σεις στην πρω­τεύ­ου­σα, Σεούλ, συμ­με­τεί­χαν δεκά­δες χιλιά­δες εργαζόμενοι.

«Όλα έχουν αυξη­θεί εκτός από τους μισθούς μας. Αυξή­στε τον κατώ­τα­το μισθό μας!», είπε ένας συν­δι­κα­λι­στής από συγκέ­ντρω­ση της Σεούλ και πρό­σθε­σε: «Μειώ­στε τις ώρες εργα­σί­ας μας!»

Στην Ινδο­νη­σία, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στη μεγά­λη δια­δή­λω­ση απαί­τη­σαν την ακύ­ρω­ση του νόμο για τη δημιουρ­γία θέσε­ων εργα­σί­ας που ωφε­λεί τις επι­χει­ρή­σεις σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και του περιβάλλοντος.

Στην Ταϊ­βάν, χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι βγή­καν στους δρό­μους για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τις ανε­πάρ­κειες των εργα­σια­κών πολι­τι­κών του αυτο­διοι­κού­με­νου νησιού, ασκώ­ντας πίε­ση στο κυβερ­νών κόμ­μα ενό­ψει των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών του 2024.


Στο Πακι­στάν, οι αρχές απα­γό­ρευ­σαν τις συγκε­ντρώ­σεις σε ορι­σμέ­νες πόλεις για λόγους ασφα­λεί­ας. Ωστό­σο σε αρκε­τές πόλεις εργα­τι­κές οργα­νώ­σεις και συν­δι­κά­τα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν εκδη­λώ­σεις για να διεκ­δι­κή­σουν τα δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων.


Παρό­μοιες συγκε­ντρώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και σε πολ­λές πόλεις σε όλη την Ινδία.


Στη Σρι Λάν­κα, οι εργα­ζό­με­νοι βγή­καν στους δρό­μους για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τις δυσβά­στα­κτες συνέ­πειες της οικο­νο­μι­κής κρί­σης που έπη­ξε τη χώρα.

Στον Λίβα­νο, εκα­το­ντά­δες μέλη του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και συν­δι­κά­των, καθώς και ομά­δες μετα­να­στών οικια­κών βοη­θών, παρέ­λα­σαν στους δρό­μους του κέντρου της Βηρυτού.

Στην Τουρ­κία, η 1η Μαΐ­ου, μέρα ενό­τη­τας, αγώ­να και αλλη­λεγ­γύ­ης της εργα­τι­κής τάξης, γιορ­τά­στη­κε με ενθου­σια­σμό από τους εργα­ζό­με­νους. Εκτός από δεκά­δες χιλιά­δες εργά­τες που συγκε­ντρώ­θη­καν στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, στην Άγκυ­ρα και στη Σμύρ­νη, στους δρό­μους κατέ­βη­καν εργα­ζό­με­νοι και σε πολ­λές πόλεις σε όλη τη χώρα. Πολ­λοί άνθρω­ποι συνε­λή­φθη­σαν σε επι­θέ­σεις της αστυ­νο­μί­ας ενα­ντί­ον ομά­δων που ήθε­λαν να γιορ­τά­σουν την 1η Μαΐ­ου στην πλα­τεία Ταξίμ.

Μεγά­λη συμ­με­το­χή είχαν οι πρω­το­μα­γιά­τι­κες απερ­για­κές δια­δη­λώ­σεις και στις χώρες της Ευρώ­πης, με τις μαζι­κές πορεί­ες να απο­τε­λούν συνέ­χεια των μεγά­λων κινη­το­ποι­ή­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το προη­γού­με­νο διά­στη­μα σε Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία και αλλού.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο