Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μηνύσεις απειλεί ο Κόντε Pfizer και AstraZeneca

Εάν η μεί­ω­ση των δόσε­ων των εμβο­λί­ων στην Ιτα­λία επι­βε­βαιω­θεί, η κυβέρ­νη­ση της χώρας είναι έτοι­μη να προ­χω­ρή­σει σε νομι­κές ενέρ­γειες κατά της AstraZeneca, όπως ήδη έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι θα κάνει και ενα­ντί­ον της Pfizer.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε ήταν σαφής στης δηλώ­σεις που έκα­νε σήμε­ρα: «Θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με όλα τα εργα­λεία που έχου­με στη διά­θε­σή μας για να απαι­τή­σου­με συμ­μόρ­φω­ση με τις δεσμεύ­σεις των συμ­βο­λαί­ων και να προ­στα­τεύ­σου­με τη χώρα από όλες τις πλευρές».

Όπως τόνι­σε ο Κόντε, τόσο η ανα­κοί­νω­ση της Pfizer, όσο και η ανα­κοί­νω­ση της AstraZeneca για τη διά­θε­ση των εμβο­λί­ων στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, τιμω­ρεί ειδι­κά αυτές τις χώρες, όπως είναι η Ιτα­λία, που προ­χω­ρούν γρή­γο­ρα στον δια­δι­κα­σία των εμβολιασμών.

Οι ιτα­λι­κές περι­φέ­ρειες –πρό­σθε­σε ο Κόντε– είναι τώρα υπο­χρε­ω­μέ­νες να επι­βρα­δύ­νουν τους ρυθ­μούς τους, κι εάν επι­βε­βαιω­θεί η μεί­ω­ση κατά 60% των δόσε­ων για το α’ τρί­μη­νο που ανα­κοί­νω­σε η AstraZeneca, αυτό θα σημαί­νει πως στην Ιτα­λία θα φτά­σουν 3,4 εκατ. δόσεις αντί για 8 εκατομμύρια.

«Όλα αυτά είναι απα­ρά­δε­κτα. Το σχέ­διο εμβο­λια­σμών εγκρί­θη­κε από την ιτα­λι­κή Βου­λή, έχει επι­κυ­ρω­θεί από τις περι­φέ­ρειες και κατα­στρώ­θη­κε στη βάση των δεσμεύ­σε­ων που υπάρ­χουν στα συμ­βό­λαια, τα οποία έχουν υπο­γρά­ψει οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες με την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή. Αυτές οι καθυ­στε­ρή­σεις συνι­στούν σοβα­ρές παρα­βιά­σεις των συμ­βο­λαί­ων και προ­κα­λούν τερά­στια ζημιά στην Ιτα­λία και τις άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, με απευ­θεί­ας επι­πτώ­σεις στη ζωή και την υγεία των πολι­τών και του οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού ιστού της χώρας που ήδη δοκι­μά­ζε­ται από την παν­δη­μία», υπο­γράμ­μι­σε ο Ιτα­λός πρωθυπουργός.

Πηγή: efsyn.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο