Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με το ΚΚΕ στον Δρόμο της Λαϊκής Αντεπίθεσης

Γρά­φει ο Στέ­φα­νος Πουλάκης // 

Είναι γεγο­νός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε με τον πιο χυδαίο τρό­πο τους ταξι­κούς αγώ­νες και την αγα­νά­κτη­ση του λαού μας την περί­ο­δο του 2010–2015 για να πάρει την αστι­κή Κυβέρ­νη­ση. Από την αρχή με την Συμ­φω­νία του Φλε­βά­ρη ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛΛ) φάνη­κε ότι ήταν πιστός υπη­ρέ­της της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των ντό­πιων και ξένων μονο­πω­λί­ων. Στην συνέ­χεια αφού έκα­νε πως δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται έκα­νε το ΟΧΙ του –κάλ­πι­κου- δημο­ψη­φί­σμα­τος του καλο­και­ριού του 2015 ΝΑΙ. Μετά μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ψήφη­σε Τρί­το βάρ­βα­ρο Μνη­μό­νιο. Σήμε­ρα είναι ξεκά­θα­ρο ότι εφαρ­μό­ζει όλα τα σκλη­ρά αντι­λαϊ­κά μέτρα των μνη­μο­νί­ων και «χτί­ζει» μετα­μνη­μο­νια­κή Ελλά­δα κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη για τις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοι­πόν ακο­λου­θεί , κατά την επι­τα­γή του κεφα­λαί­ου, όλες τις βάρ­βα­ρες πολι­τι­κές της Ε.Ε. και συνε­χί­ζει να ξεζου­μί­ζει τον Λαό μας για να πλη­ρώ­νει τοκο­χρε­ο­λύ­σια στους ιμπε­ρια­λι­στές δανει­στές. Παρου­σιά­ζο­ντας τον Τράμπ ως δια­βο­λι­κά καλό επι­χει­ρεί να βαθύ­νει την εξάρ­τη­ση της Ελλά­δας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ – πάλι κατ επι­λο­γή του κεφαλαίου‑, και μας εμπλέ­κει σε επι­κίν­δυ­νους ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς ! Πόσες φορές όμως ακού­με ότι «Νέα Αρι­στε­ρά της Ελε­η­μο­σύ­νης» του­λά­χι­στον σε σχέ­ση με την ΝΔ δίνει επιδόματα ;

Είναι αλή­θεια πως το ΚΚΕ προει­δο­ποί­η­σε έγκαι­ρα τον Λαό μας για τον ΣΥΡΙΖΑ είδη από το 2012. Βγά­ζο­ντας συμπε­ρά­σμα­τα από το βρο­ντε­ρό ΝΑΙ στην Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ από τον Συνα­σπι­σμό το 1992, την στά­ση του σε δήμους, νομαρ­χί­ες, εργα­τι­κά κέντρα, σωμα­τεία και συνε­ται­ρι­σμούς, το ΚΚΕ ανα­γνώ­ρι­σε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως χρυ­σή εφε­δρεία του κεφα­λαί­ου. Η Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ ήταν το ιδρυ­τι­κό κεί­με­νο της Ε.Ε. το μεγα­λύ­τε­ρο και σκλη­ρό­τε­ρο, μνη­μό­νιο. Ήταν ένα μνη­μό­νιο διαρ­κεί­ας που πάνω του χτί­στη­κε όλη η βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή που ζού­με τα τελευ­ταία χρό­νια. Τότε ο ΣΥΝ διά­λε­ξε ορι­στι­κά και αμε­τά­κλη­τα, όπως έδει­ξε η ιστο­ρία, στρα­τό­πε­δο. Το ΚΚΕ και το 2012 και το 2015 απέρ­ρι­ψε την συμ­με­το­χή του σε αστι­κή κυβέρ­νη­ση στο έδα­φος του καπι­τα­λι­σμού και υπό τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά δεσμά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στα οποία ορκι­ζό­τα­νε πίστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η από­φα­ση του ΚΚΕ δεν ήταν τυχαία. Το Κόμ­μα κατέ­λη­ξε στα επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­να συμπε­ρά­σμα­τα ότι μια τέτοια κυβέρ­νη­ση μόνο τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου μπο­ρεί να υπηρετήσει.

Σήμε­ρα πάλι το Κόμ­μα μας, καλεί τους εργα­ζό­με­νους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες και έμπο­ρο­βιο­τέ­χνες, τους νέους επι­στή­μο­νες, τους άνερ­γους και τις νέες γυναί­κες να μην βάλουν πλά­τη στη νέα αντι­λαϊ­κή θύελ­λα που έρχε­ται ή μάλ­λον που είναι είδη εδώ. Ιδιαί­τε­ρα ο κόσμος που αισθά­νε­ται προ­ο­δευ­τι­κός, ριζο­σπά­στης, αρι­στε­ρός, που πλήτ­τε­ται από τις επι­πτώ­σεις της κρί­σης να μην υπο­κύ­ψει για λίγα ψίχου­λα, να μην συμ­βι­βα­στεί με τα επι­δό­μα­τα. Κομπά­ζει η Κυβέρ­νη­ση επει­δή εξα­σφά­λι­σε προ­ε­κλο­γι­κά (το Φθι­νό­πω­ρο του 2018) 1,5 δισ. ευρώ μέρι­σμα που δια­νε­μή­θη­κε σε 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια ωφε­λού­με­νους. Καταρ­χάς ας βγά­λει ο καθέ­νας τα συμπε­ρά­σμα­τα του για την κατά­στα­ση μιας κοι­νω­νί­ας όπου 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια συνάν­θρω­ποι μας φυτο­ζω­ούν με λίγα ψίχου­λα. Ψίχου­λα που μοι­ρά­ζο­νται από το τρα­πέ­ζι των χορ­τά­των τόσο για λόγους πολι­τι­κής σκο­πη­μό­τη­τας όσο και προ­κει­μέ­νου η κυβέρ­νη­ση να κρα­τή­σει στο παι­χνί­δι της κατα­νά­λω­σης αυτούς τους εξα­θλιω­μέ­νους προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τή­σει και πάλι τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα . Ψίχου­λα που προ­έρ­χο­νται από τον πλού­το που ο Λαός μας παράγει.

Για να μιλή­σου­με συγκε­κρι­μέ­να θα πρέ­πει να ανα­ρω­τη­θού­με, από πού βρή­κε αυτά τα 1,5 δις ευρώ το Κρά­τος ; Τα βρή­κε από τα ματω­μέ­να πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, δηλα­δή από την αφαί­μα­ξη των εργα­τι­κών και λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών. Όπως κατέ­δει­ξαν και τα δεδο­μέ­να που έδω­σε στην δημο­σιό­τη­τα η Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δημο­σί­ων Εσό­δων η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εσό­δων του κρα­τι­κού κορ­βα­νά συστη­μα­τι­κά προ­έρ­χε­ται από την αφαί­μα­ξη της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των. Την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση θεω­ρεί ξεγραμ­μέ­να τα 81 δισ. ή το 78,1% του συνό­λου των οφει­λών προς το δημό­σιο που χρω­στά το μεγά­λο κεφά­λαιο. Αντί­θε­τα μέσω επι­δο­τή­σε­ων και ανα­πτυ­ξια­κών πακέ­των δίνει συνέ­χεια λεφτά στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, στους τρα­πε­ζί­τες και στους εφο­πλι­στές. Ενώ μέσω νέου μπα­ράζ πλει­στη­ρια­σμών επι­τί­θε­ται στην πρώ­τη λαϊ­κή κατοικία

Για να μιλή­σου­με συγκε­κρι­μέ­να για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος, στο αντι­μο­νο­πω­λια­κό κίνη­μα των οποί­ων συμ­με­τέ­χω, σύμ­φω­να πάλι με στοι­χεία του ΑΑΔΕ, ο αριθ­μός των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών και των επι­τη­δευ­μα­τιών μειώ­θη­κε κατά 40% την περί­ο­δο της κρί­σης ! Τα εισο­δή­μα­τα αυτών των επαγ­γελ­μα­τι­κών ομά­δων μάλι­στα υπο­χώ­ρη­σαν κατά 60% ! Οι παρα­πά­νω δια­δι­κα­σί­ες είναι «φυσιο­λο­γι­κές» καθώς η συγκέ­ντρω­ση και συγκε­ντρο­ποί­η­ση κεφα­λαί­ου ‑αφού γέν­νη­σε- τώρα μεγε­θυν­θεί τα μονο­πώ­λια. Τα μικρο­με­σαία στρώ­μα­τα της πόλης και της υπαί­θρου συν­θλί­βο­νται στις μυλό­πε­τρες του αντα­γω­νι­σμού από τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και από την φορο­μπη­χτι­κή πολι­τι­κή του αστι­κού κρά­τους ! Κάθε αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νος λοι­πόν, κάθε μικρο­με­σαί­ος έμπο­ρος και βιο­τέ­χνης πρέ­πει να συμπο­ρευ­τεί με το ΚΚΕ για τα δικά του συμ­φέ­ρο­ντα. Πρέ­πει λοι­πόν να στοι­χη­θού­με μαζί με την εργα­τι­κή τάξη και απέ­να­ντι στα μονοπώλια.

Όλοι οι άνθρω­ποι του μόχθου επο­μέ­νως πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με να συμ­βι­βα­ζό­μα­στε με ψίχου­λα. Πρέ­πει να απορ­ρί­ψου­με την «Αρι­στε­ρά της Ελε­η­μο­σύ­νης». Ήρθε η ώρα να κατα­δι­κά­σου­με την πολι­τι­κή που μας έκα­νε ζητιά­νους «μερι­σμά­των» και στην κάλ­πη, αλλά κυρί­ως στους ταξι­κούς αγώ­νες. Στις επερ­χό­με­νες δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές να στη­ρί­ξου­με την Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση ! Στον Δήμο Βόλου να πού­με ένα μεγά­λο ΟΧΙ στις παρα­τά­ξεις που υπη­ρε­τούν την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, στους «ντί­λερς» επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, σε αυτούς που κάνουν πλά­τη στους νονούς της νύχτας και στους τρα­μπού­κους νεο­να­ζί. Να πού­με ένα μεγά­λο ΝΑΙ στην υπε­ρά­σπι­ση των δικών μας δικαιω­μά­των, στην καλυ­τέ­ρευ­ση της δικιάς μας ζωής, ένα μεγά­λο ΝΑΙ στην Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση. Στις επερ­χό­με­νες ευρω­ε­κλο­γές να γιγα­ντώ­σου­με το ΚΚΕ, την μόνη συνε­πή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δύνα­μη που μπο­ρεί να ανοί­ξει τον δρό­μο της αντε­πί­θε­σης στην Ε.Ε και στα μονο­πώ­λια. Να ήμα­στε έτοι­μοι όταν χρεια­στεί να δώσου­με την μάχη και των εθνι­κών εκλο­γών με το ΚΚΕ.

Αλλά πάνω από όλα να συσπει­ρω­θού­με στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΠΑΜΕ, στο ΜΑΣ, στην ΠΑΣΥ. Να χτί­σου­με γερές και μαζι­κές επι­τρο­πές αγώ­να ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς, ενά­ντια στους φασί­στες, ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Να βάλου­με μπρο­στά τις δικές μας σύγ­χρο­νες ανά­γκες και να ξεκι­νή­σου­με την ολο­μέ­τω­πη αντε­πί­θε­ση απέ­να­ντι σε Ε.Ε. ‚Μονο­πώ­λια και αστι­κές Κυβερ­νή­σεις. Σπι­θα­μή προς σπι­θα­μή, σε κάθε χώρο δου­λειάς και μόρ­φω­σης σε κάθε γει­το­νιά, σε όλη την χώρα να οικο­δο­μή­σου­με την πλα­τιά Κοι­νω­νι­κή Συμ­μα­χία. Την Συμ­μα­χία της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των της πόλης και της υπαί­θρου. Αυτή η Κοι­νω­νι­κή Συμ­μα­χία μπο­ρεί να ανοί­ξει τον δρό­μο της αντε­πί­θε­σης για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­σια­κών, δημο­κρα­τι­κών και κοι­νω­νι­κών κεκτη­μέ­νων μας. Αυτή η Κοι­νω­νι­κή Συμ­μα­χία μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει την κρί­σι­μη εκεί­νη δύνα­μη που θα ανοί­ξει επα­να­στα­τι­κούς ορί­ζο­ντες. Τώρα ΚΚΕ και Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση. Θα νική­σου­με ! Με τον Λαό, για τον Σοσιαλισμό !

poulakisΣτέ­φα­νος Που­λά­κης, Αρχι­τέ­κτων Μηχανικός
Μέλος του Δ.Σ. του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Βόλου με την «Δημο­κρα­τι­κή Συνερ­γα­σία Εμπό­ρων», Παρά­τα­ξη που στη­ρί­ζει η ΠΑΣΕΒΕ
Υπο­ψή­φιος Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στον Δήμο Βόλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο