Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Καΐρου: Με ρεκόρ υποκρισίας, στηρίζει το κράτος — δολοφόνο του Ισραήλ

Ξεχεί­λι­σε η υπο­κρι­σία στην τοπο­θέ­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μητσο­τά­κη στην σημε­ρι­νή Σύνο­δο που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Καΐ­ρο για την κατά­στα­ση στη Μ. Ανατολή.

Στη λογι­κή των «ίσων απο­στά­σε­ων» θύτη και θύμα­τος που κάνει πλά­τες στο κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός, σαν ο πόλε­μος να ξεκι­νή­σε χτες και να μην έχει αιτί­ες — την βάρ­βα­ρη κατο­χή του ισραη­λι­νού κρά­τους απέ­να­ντι στον παλαι­στι­νια­κό λαό και την επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή του που στη­ρί­ζουν ΕΕ — ΝΑΤΟ και στρέ­φε­ται και κατά του ισραη­λι­νού λαού — δια­πί­στω­σε πως «υπάρ­χουν αθώα θύμα­τα και στις δύο πλευ­ρές. Υπάρ­χουν πολί­τες που κρα­τού­νται όμη­ροι και δεν μπο­ρεί να γίνει λόγος για ειρή­νη μέχρι να απε­λευ­θε­ρω­θούν. Υπάρ­χουν άμα­χοι που σκο­τώ­νο­νται και τραυ­μα­τί­ζο­νται υπό φρι­κτές συν­θή­κες: δολο­φο­νού­νται βάναυ­σα στα σπί­τια τους στο Ισρα­ήλ, χάνουν τις ζωές τους στην κατα­στρο­φή του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Αχλί στη Γάζα», λες και το νοσο­κο­μείο κατα­στρά­φη­κε από… φυσι­κή καταστροφή.

Επα­νέ­λα­βε δε τα πρω­το­φα­νή και ανι­στό­ρη­τα περί «δικαιώ­μα­τος στην αυτο­ά­μυ­να» του Ισρα­ήλ που κατέ­χει τα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, κάνο­ντας υπο­τί­θε­ται εκκλή­σεις περί συμ­φω­νί­ας αυτού του «δικαιώ­μα­τος» «με το Διε­θνές και Ανθρω­πι­στι­κό Δίκαιο» σημειώ­νο­ντας ότι η «η συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία απα­γο­ρεύ­ε­ται με βάση τους Νόμους του Πολέ­μου … και η ολι­κή πολιορ­κία είναι αντί­θε­τη με το διε­θνές δίκαιο» όπως είπε την ώρα που το κρά­τος του Ισρα­ήλ ποδο­πα­τά βάναυ­σα όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και δεκα­ε­τί­ες και το διε­θνές δίκαιο και τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ, ενώ αρνεί­ται ακό­μα και το δικαί­ω­μα των Παλαι­στι­νί­ων στο δικό τους κράτους.

Ενώ η υπο­κρι­σία ξεχεί­λι­σε και όταν σημεί­ω­σε πως «Η Χαμάς δεν είναι ο παλαι­στι­νια­κός λαός και δεν πρέ­πει να τους συγ­χέ­ου­με. Ο παλαι­στι­νια­κός λαός δεν το αξί­ζει αυτό. Ο πρό­ε­δρος Αμπάς, ο οποί­ος ηγεί­ται της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, ορθώς και με γεν­ναιό­τη­τα μίλη­σε κατά της βίας από την πρώ­τη κιό­λας ημέ­ρα της κρί­σης», την ώρα που η κυβέρ­νη­ση ταυ­τί­ζει όποιον υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον παλαι­στι­νια­κό λαό και το δικαί­ω­μα του σε ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος με όσους εκεί­νους θεω­ρούν τρομοκράτες.

Παράλ­λη­λα κι ενώ η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει πολε­μι­κά μέσα στην περιο­χή, έχει δια­θέ­σει βάσεις στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς και ετοι­μά­ζε­ται να δια­θέ­σει κι άλλες, ρίχνο­ντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέ­μου ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δια­τει­νό­ταν πως «η τρέ­χου­σα κατά­στα­ση ενέ­χει σοβα­ρούς κιν­δύ­νους περι­φε­ρεια­κής κλι­μά­κω­σης». Ενώ πρό­σθε­τε πως η κυβέρ­νη­ση στέ­κε­ται στο πλευ­ρό Αιγύ­πτου και Ιορ­δα­νί­ας που «επω­μί­ζο­νται μεγά­λο βάρος και δικαί­ως ανη­συ­χούν πολύ για την πιθα­νό­τη­τα ανα­γκα­στι­κού εκτο­πι­σμού των κατοί­κων της Γάζας. (…) Μια εξά­πλω­ση της σύγκρου­σης θα έχει εκτε­τα­μέ­νες συνέ­πειες για το μέλ­λον ολό­κλη­ρης της περιο­χής. Δεν πρέ­πει να υπο­τι­μή­σου­με το τίμη­μα για όλους, όσον αφο­ρά στις ανθρώ­πι­νες ζωές και όχι μόνο», είπε με το «άγχος» να αφο­ρά και τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές από την εγκλη­μα­τι­κή τους πολιτική.

Ενώ κλεί­νο­ντας σημεί­ω­σε πως «ένα μέλ­λον βιώ­σι­μης ειρή­νης, στα­θε­ρό­τη­τας και ευη­με­ρί­ας, μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μόνο με την επα­νέ­ναρ­ξη της Ειρη­νευ­τι­κής Δια­δι­κα­σί­ας στη βάση λύσης δύο κρα­τών» και πως «καμία στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση δεν μπο­ρεί να αντι­κα­τα­στή­σει μια βιώ­σι­μη πολι­τι­κή λύση», την ώρα που και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση όπως και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνεί­ται να υλο­ποι­ή­σει την ομό­φω­νη από­φα­ση της βου­λής για ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Πηγή: 902.gr

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο