Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφυροκόπημα στη Γάζα, ευχολόγια στο Κάιρο

Χωρίς τέλος συνε­χί­ζε­ται το δολο­φο­νι­κό σφυ­ρο­κό­πη­μα του Ισρα­ήλ στην απο­κλει­σμέ­νη Γάζα, που έχει ήδη κοστί­σει τη ζωή σε πάνω από 4300 Παλαι­στί­νιους, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες και η τρο­μο­κρα­τία για χερ­σαία εισβο­λή. Το μεση­μέ­ρι μάλι­στα, η μία από τις δύο αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σύμ­φω­να με το Al Jazeera, έπλη­ξαν τη Ράφα, την ώρα ακρι­βώς που είχε ανοί­ξει το πέρα­σμα για να περά­σουν με το «στα­γο­νό­με­τρο» περί­που 20 φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Στο μετα­ξύ μέτω­πο και με την Χεζ­μπο­λάχ στο Λίβα­νο, προ­α­νήγ­γει­λε ο υπουρ­γός Αμυ­νας του Ισρα­ήλ, ενδε­χό­με­νο που βάζει παρα­πέ­ρα φιτί­λι γενί­κευ­σης του πολέ­μου. «Η Χεζ­μπο­λάχ απο­φά­σι­σε να συμ­με­τά­σχει στη μάχη και πλη­ρώ­νει το τίμη­μα γι’ αυτό και πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στού­με για κάθε ενδε­χό­με­νο. Μας περι­μέ­νουν μεγά­λες προ­κλή­σεις», δήλω­σε ο Γ. Γκα­λάντ σε επί­σκε­ψή του σε στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις στη Μεραρ­χία 91 στα σύνο­ρα με τον Λίβανο.

Να σημειω­θεί ακό­μη πως προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά από τους Ισραη­λι­νούς δέχτη­κε το συνερ­γείο της ΕΡΤ που βρί­σκε­ται σε περιο­χή κοντά στη λωρί­δα της Γάζας.

Την ίδια ώρα σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται και η σύνο­δος «ειρή­νευ­σης» του Καΐ­ρου με την ηχη­ρή απου­σία των ΗΠΑ. Περι­γρά­φο­ντας το περιε­χό­με­νο της ο Αιγύ­πτιος πρό­ε­δρος Αλ Σίσι σημεί­ω­σε πως «Οι στό­χοι του οδι­κού χάρ­τη συμπε­ρι­λαμ­βά­νουν τη δια­νο­μή βοή­θειας στη Γάζα, αλλά και μία συμ­φω­νία για την κατά­παυ­ση του πυρός, που θα ακο­λου­θού­νται από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μία λύση δύο κρατών».

Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χ. Φιντάν δήλω­σε πως «Η Τουρ­κία δεν θα επι­τρέ­ψει να συνε­χι­στούν τα δει­νά των Παλαι­στι­νί­ων», ενώ επα­νέ­λα­βε την πρό­τα­ση της Τουρ­κί­ας για την εγκα­θί­δρυ­ση συστή­μα­τος εγγυ­η­τριών χωρών, στο πλαί­σιο μιας λύσης δύο κρα­τών, του Ισρα­ήλ και ενός παλαι­στι­νια­κού κρά­τους με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. Είπε ακό­μη πως «Πρέ­πει να δια­σφα­λί­σου­με ότι και οι δύο πλευ­ρές εκπλη­ρώ­νουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους που είναι απα­ραί­τη­τες για μια δίκαιη ειρή­νη. Η Τουρ­κία κάνει βήμα­τα για την καλ­λιέρ­γεια αυτής της προ­ο­πτι­κής και εργά­ζε­ται για να εξα­σφα­λί­σει ένα δίκαιο, ασφα­λές και αξιο­πρε­πές μέλ­λον για όλους στην περιο­χή. Τώρα πλέ­ον είναι η κατάλ­λη­λη στιγ­μή». Ενώ σημεί­ω­σε πως το Ισρα­ήλ «Δεν σέβε­ται το τέμε­νος αλ Άκσα και τις μου­σουλ­μα­νι­κές και χρι­στια­νι­κές ιερές αξί­ες στην Ιερου­σα­λήμ» ανέ­φε­ρε ο Χακάν Φιντάν.

Η δε πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Τζόρ­τζια Μελό­νι δήλω­σε ότι η διε­θνής κοι­νό­τη­τα πρέ­πει να απο­φύ­γει μία κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρο­μο­λο­γή­σει έναν οδι­κό χάρ­τη προς την κατεύ­θυν­ση της λύσης των δύο κρατών.

Θυμί­ζου­με στη δική του παρέμ­βα­ση ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης, έσπα­σε τα κοντέρ της υπο­κρι­σί­ας, καλώ­ντας σε «αυτο­συ­γκρά­τη­ση» το κρά­τος — δολο­φό­νο και επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τα περί «δικαιώ­μα­τος στην αυτο­ά­μυ­να» του κατο­χι­κού Ισραήλ.

Πηγή: 902.gr

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο