Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«NEW STAR»: Έρχονται επτά τόμοι με τα Άπαντα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην ελληνική γλώσσα

Ένα φιλό­δο­ξο, όσο και εξό­χως ενδια­φέ­ρον, από κάθε άπο­ψη, εγχεί­ρη­μα έχει δρο­μο­λο­γη­θεί από την «NEW STAR», σε συνερ­γα­σία με το Κέντρο Μελε­τών «Τσε Γκε­βά­ρα» και τον εκδο­τι­κό οίκο «Ocean Press/Ocean Sur».

Πρό­κει­ται για την έκδο­ση, στην ελλη­νι­κή γλώσ­σα, επτά τόμων των Απά­ντων του Αργε­ντί­νου κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, η οποία ανά­με­νε­τα να κυκλο­φο­ρή­σει τμη­μα­τι­κά το 2024 και 2025.

Σε σχε­τι­κό Δελ­τίο Τύπου, η «NEW STAR» αναφέρει:

Η NEW STAR σε συνερ­γα­σία με το “Che Guevara Studies Center of Havana Cuba” και τον Εκδο­τι­κό Οίκο “OCEAN PRESS” “OCEAN SUR”,  που έχει εκδώ­σει και δια­νεί­μει παγκο­σμί­ως το έργο του Che Guevara, θα εκδώ­σει στα ελλη­νι­κά τα“ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΠΑΝΤΑ” σε 7 τόμους.
Η παγκό­σμια έκδο­ση κυκλο­φό­ρη­σε το 2023. Η ελλη­νι­κή έκδο­ση θα κυκλο­φο­ρή­σει τμη­μα­τι­κά το 2024 και το 2025.

Μία συλ­λο­γή επτά τόμων, που συντά­χθη­κε από τους ερευ­νη­τές María del Carmen Ariet και Disamis Arcia, για το Che Guevara Studies Center  Havana Cuba  (Κέντρο Μελε­τών Τσε Γκε­βά­ρα  — Δημό­σιος Οργα­νι­σμός που ιδρύ­θη­κε και διευ­θύ­νε­ται από την οικο­γέ­νεια Γκε­βά­ρα), η οποία συγκε­ντρώ­νει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του έργου που έγρα­ψε ο Ερνέ­στο “Τσε” Γκεβάρα.

Το “ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ  ΑΠΑΝΤΑ”, περι­λαμ­βά­νει βασι­κά κεί­με­να για την κατα­νό­η­ση της εξέ­λι­ξης της πολι­τι­κής σκέ­ψης του νεα­ρού για­τρού που περιό­δευ­σε στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, εντά­χθη­κε στην Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, ήταν ένας από τους ηγέ­τες της Σοσια­λι­στι­κής Επα­να­στα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης και αργό­τε­ρα ηγή­θη­κε στα αντάρ­τι­κα κινή­μα­τα στο Κον­γκό και τη Βολιβία.

Σχο­λια­σμοί, επι­στο­λές, άρθρα, ημε­ρο­λό­για, συνε­ντεύ­ξεις, δοκί­μια, ομι­λί­ες, ολο­κλη­ρω­μέ­να βιβλία και σκί­τσα, ομα­δο­ποιού­νται σε αυτήν την έκδοση,
που συμπλη­ρώ­νε­ται από χάρ­τες, φωτο­γρα­φί­ες, χρο­νο­λο­γί­ες και εισα­γω­γι­κά δοκίμια.

Κάθε τόμος έχει χρο­νο­λό­γιο, ταξι­διω­τι­κούς χάρ­τες, φαξ, μια επι­λο­γή από φωτο­γρα­φί­ες και μαρ­τυ­ρί­ες συνερ­γα­τών ενός έργου που κρά­τη­σε περισ­σό­τε­ρα από τρία χρό­νια και απο­τε­λεί μια θεω­ρη­τι­κή και πρα­κτι­κή άσκη­ση μεγά­λης αξί­ας για τη διδα­σκα­λία των γενεών.

«Η OCEAN PRESS θα είναι πάντα στο πλευ­ρό της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης. Οι σημε­ρι­νοί νέοι θα πρέ­πει να δια­βά­σουν τον Τσε και τα λόγια του. Αυτή η έκδο­ση είναι αφιε­ρω­μέ­νη στον κου­βα­νι­κό λαό, στον Φιντέλ, στον Τσε και στην Αλέι­δα, που επί δεκα­ε­τί­ες αγω­νί­στη­κε για τη διά­δο­ση του έργο του μεγά­λου επα­να­στά­τη. Εκπλη­ρώ­σα­με την απο­στο­λή μας».
- David Deutschmann- Αυστρα­λός συντά­κτης και Πρό­ε­δρος των εκδο­τι­κών οίκων Ocean Press και Ocean Sur

«Nα είστε βέβαιοι, ότι όλα όσα παρου­σιά­ζο­νται σε αυτά τα ΑΠΑΝΤΑ έχουν τη σφρα­γί­δα της αλή­θειας. Είναι οδη­γός για τους νέους»
- María del Carmen Ariet
 
«Ο πατέ­ρας μου ήξε­ρε να αγα­πά. Γι’ αυτό μπό­ρε­σε να γίνει ένας φοβε­ρός επαναστάτης»
- Aleida Guevara

 Ο Τσε Γκε­βά­ρα δεν έχει καμία σχέ­ση με τον θάνα­το: πάντα επι­στρέ­φει, πάντα γοη­τεύ­ει και φωτί­ζει, πάντα ζει.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΠΑΝΤΑ

Τόμος 1 – Εφη­βι­κά και νεα­νι­κά χρό­νια (1947–1956)
Τόμος 2 – O Ανταρ­το­πό­λε­μος στην Κού­βα (1956–1959)
Τόμος 3 – Από την επα­να­στα­τι­κή εξου­σία (1959–1961)
Τόμος 4 – Σοσια­λι­στι­κή μετά­βα­ση στην Κού­βα (1961–1962)
Τόμος 5 – Σοσια­λι­στι­κή μετά­βα­ση στην Κού­βα (1963–1964)
Τόμος 6 – Αλλη­λεγ­γύη και Διε­θνι­σμός (1965–1966)
Τόμος 7 – Αλλη­λεγ­γύη και Διε­θνι­σμός (1966–1967)

Η πρώ­τη παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου έγι­νε τον Ιού­νιο του 2023, παρου­σία του Προ­έ­δρου της Κού­βας και Πρώ­του Γραμ­μα­τέα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, του ιστο­ρι­κού και ερευ­νη­τή Fernando Luis Rojas López, του Abel Prieto Jiménez, Πρό­ε­δρου της Casa das Américas, του David Deutschmann, Πρό­ε­δρου της OCEAN PRESS & OCEAN SUR, της María del Carmen Ariet García, καθη­γή­τρια Ιστο­ρι­κών Επι­στη­μών και συντο­νί­στρια του Κέντρου Μελε­τών Che Guevara, του Disamis Arcia Muñoz, καθη­γη­τή και ερευ­νη­τή, του Roberto Morales Ojeda, μέλους του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου και γραμ­μα­τέα της Οργά­νω­σης της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος, του Rogelio Polanco Fuentes, μέλους της Γραμ­μα­τεί­ας και Υπεύ­θυ­νος του Ιδε­ο­λο­γι­κού Τμή­μα­τος, της Αντι­πρό­ε­δρου της κυβέρ­νη­σης, Inés María Chapman Waugh και του Υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, Alpidio Alonso.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ GRANMA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
https://pt.granma.cu/cultura/2023–06-14/che-a-partir-de-suas-paginas

Η ογκώ­δης αυτή εργα­σία για την ολο­κλή­ρω­ση αυτού του έργου ξεκι­νά­ει από σήμε­ρα. Μια επι­λεγ­μέ­νη ομά­δα συνερ­γα­τών μετα­φρα­στών, επι­με­λη­τών, ιστο­ρι­κών, εικα­στι­κών προ­ε­τοι­μά­ζει την αρτιό­τε­ρη έκδο­ση του έργου.

Flickr με ενη­με­ρω­τι­κό υλι­κό που θα ενη­με­ρώ­νε­ται συνεχώς:
https://www.flickr.com/photos/155666086@N07/albums/72177720311844900

Κάθε τόμος θα παρου­σιά­ζε­ται σε ειδι­κές εκδη­λώ­σεις στην Αθή­να και σε άλλες πόλεις, από επί­ση­μους καλε­σμέ­νους από την Κού­βα, γνώ­στες του έργου του Τσε Γκε­βά­ρα. Για την παρου­σί­α­ση του Πρώ­του Τόμου έχου­με προ­σκα­λέ­σει τη Dr Celia Machin Guevara, εγγο­νή του Τσε Γκε­βά­ρα και κόρη της Aleida Guevara March.
 
Για περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία μπο­ρεί­τε να απευ­θυν­θεί­τε στο:
[email protected]
και στο τηλέ­φω­νο: 210–8940054

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
ΑΠΑΝΤΑ

Τόμος 1 – Εφη­βι­κά και νεα­νι­κά χρό­νια (1947–1956)

Ο τόμος συγκε­ντρώ­νει απο­σπά­σμα­τα από το ημε­ρο­λό­γιο που κρα­τά ταξι­δεύ­ο­ντας στο εσω­τε­ρι­κό της Αργε­ντι­νής, τις ιστο­ρί­ες του πρώ­του ταξι­διού του στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή — όταν ακό­μη σπού­δα­ζε Ιατρι­κή — και του δεύ­τε­ρου και τελευ­ταί­ου που τον οδή­γη­σε στο Μεξι­κό για να εντα­χθεί στην απο­στο­λή του γιοτ Granma.

Περι­λαμ­βά­νει επί­σης:  γράμ­μα­τα που γρά­φει κατά την εφη­βεία και τη νεό­τη­τά του, άρθρα εφη­με­ρί­δων, σημειώ­σεις από αγα­πη­μέ­να του ανα­γνώ­σμα­τα, ποι­ή­μα­τα, προ­βλη­μα­τι­σμούς για την Ιατρι­κή, καθώς και φιλο­σο­φι­κούς στο­χα­σμούς του.
Τόμος 2 – O Ανταρ­το­πό­λε­μος στην Κού­βα (1956–1959)

Συγκε­ντρώ­νο­νται οι σκέ­ψεις του Τσε για τον αντάρ­τι­κο και επα­να­στα­τι­κό αγώνα.

Το πρώ­το μέρος του βιβλί­ου απο­τε­λεί­ται από το ημε­ρο­λό­γιο που κρά­τα­γε ο Τσε από το 1956 έως το 1958 στη Σιέ­ρα Μαέ­στρα, το βιβλίο Σκη­νές του Επα­να­στα­τι­κού Πολέ­μου, που εκδό­θη­κε το 1963, άρθρα από τον επα­να­στα­τι­κό αγώ­να, απο­σπά­σμα­τα από τα σημειω­μα­τά­ριά του Tσε στη Σιέ­ρα, συνε­ντεύ­ξεις εκεί­νης της περιό­δου, αλλά και επι­στο­λές, έγγρα­φα, δια­τάγ­μα­τα, στρα­τιω­τι­κές δια­τα­γές και άλλα έγγρα­φα που σχε­τί­ζο­νται με την Εκστρα­τεία στην Λας Βίγιας.

Το δεύ­τε­ρο μέρος περιέ­χει μια σει­ρά από άρθρα και δοκί­μια για τις διδα­σκα­λί­ες του Τσε σχε­τι­κά με τον επα­να­στα­τι­κό αγώ­να, το βιβλίο Ανταρ­το­πό­λε­μος, που εκδό­θη­κε το 1960, καθώς και το κεί­με­νο Στρα­τιω­τι­κές Υποθέσεις.

Τόμος 3 – Από την επα­να­στα­τι­κή εξου­σία (1959–1961)

Περι­λαμ­βά­νο­νται κεί­με­να και ομι­λί­ες του Τσε, που συμ­βάλ­λουν συνε­κτι­κά στην κατα­νό­η­ση των ιδε­ών και των πολι­τι­κών του θέσε­ων, στο πλαί­σιο της δέσμευ­σής του να ανα­πτύ­ξει και να τελειο­ποι­ή­σει την επα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία στην Κούβα.

Τα δοκί­μια, τα χρο­νι­κά, τα δημο­σιο­γρα­φι­κά άρθρα, οι συνε­ντεύ­ξεις, οι επι­στο­λές και οι ομι­λί­ες αυτού του στα­δί­ου —προ­οί­μιο άλλων έργων μεγα­λύ­τε­ρης εμβέ­λειας και βάθους τα επό­με­να χρό­νια— απο­δει­κνύ­ουν πως ο Τσε προ­χώ­ρη­σε σε θέσεις και αξιο­λο­γή­σεις που φέρ­νουν έναν νέο τρό­πο άσκη­σης της πολι­τι­κής, που συνά­δει με την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή του θέση.

Τόμος 4 – Σοσια­λι­στι­κή μετά­βα­ση στην Κού­βα (1961–1962)

Εδώ, αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται όλη η προ­σπά­θεια και η προ­σή­λω­ση του Τσε για να ανα­πτύ­ξει τη δια­δι­κα­σία της σοσια­λι­στι­κής μετά­βα­σης στην Κούβα.

Το έργο του σε αυτή την περί­ο­δο εκφρά­ζει, σε όλο το εύρος του και την πολυ­πλο­κό­τη­τά του, την πνευ­μα­τι­κή και πρα­κτι­κή άσκη­ση που τον έκα­νε να δια­κρί­νει τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες του σοσια­λι­σμού για τις εξαρ­τη­μέ­νες χώρες και να προ­χω­ρή­σει σε μια ριζι­κή αλλα­γή των καπι­τα­λι­στι­κών δομών τους.

Τόμος 5 – Σοσια­λι­στι­κή μετά­βα­ση στην Κού­βα (1963–1964)

Ο 5ο τόμος από τα ΑΠΑΝΤΑ του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα συγκε­ντρώ­νει δοκί­μια, άρθρα, συνε­ντεύ­ξεις, επι­στο­λές και ομι­λί­ες που αντι­στοι­χούν στην περί­ο­δο κατά την οποία ο Τσε εδραιώ­θη­κε ως ηγέ­της της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

Είναι μια από τι πιο δημιουρ­γι­κές περιό­δους της ζωή του Τσε, όπου εδραιώ­νει τις θέσεις και τις ιδέ­ες του, ανα­πτύσ­σει παράλ­λη­λα την πρα­κτι­κή του ως πολι­τι­κός ηγέ­της με διε­θνή προ­βο­λή και βελ­τι­στο­ποιεί την από­δο­σή του ως επι­κε­φα­λής του Υπουρ­γεί­ου Βιο­μη­χα­νί­ας της νεα­ρής επα­να­στα­τι­κής κυβέρνησης.

Τόμος 6 – Αλλη­λεγ­γύη και Διε­θνι­σμός (1965–1966)

Ο τόμος αυτός καλύ­πτει το χρο­νι­κό διά­στη­μα κατά το οποίο ο Τσε συμ­με­τέ­χει άμε­σα στον απε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να του Κονγκό.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, περι­λαμ­βά­νει: ομι­λί­ες, δοκί­μια και αλλη­λο­γρα­φία από τον Ιανουά­ριο έως τον Απρί­λιο του 1965, το βιβλίο του Σκη­νές του Επα­να­στα­τι­κού Πολέ­μου: Κον­γκό, τα διη­γή­μα­τά του Η Πέτρα και Η Αμφι­βο­λία, επι­στο­λές που έστει­λε από το Κον­γκό, καθώς και κρι­τι­κά σημειώ­μα­τά του για την οικο­νο­μία, αλλά και φιλο­σο­φι­κές σημειώ­σεις που συγκέ­ντρω­σε κατά την διάρ­κεια των σπου­δών του, μετα­ξύ 1965 και 1966.
Τόμος 7 – Αλλη­λεγ­γύη και Διε­θνι­σμός (1966–1967)

Στον τελευ­ταίο τόμο από τα Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα ΑΠΑΝΤΑ απο­τυ­πώ­νε­ται το τελευ­ταίο στά­διο της ζωής και του έργου του, που είναι το απο­κο­ρύ­φω­μα και το βαθύ­τε­ρο νόη­μα διεθνισμού.

Η επτά­το­μη αυτή έκδο­ση, που απο­τί­νει φόρο τιμής στη ζωή και το έργο μιας από τις πιο εμβλη­μα­τι­κές μορ­φές της Κού­βας και της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, ολο­κλη­ρώ­νε­ται με το μήνυ­μά του Τσε στην Τρι­η­πει­ρω­τι­κή, με το Ημε­ρο­λό­γιό Βολι­βί­ας, τα σημειω­μα­τά­ριά του και την αλλη­λο­γρα­φία του.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο