Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια γροθιά για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μην μαραζώσει ο τόπος

Σήμε­ρα Πέμ­πτη 28 Μάρ­τη στις 5 μ.μ., στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στην Αθή­να, εργα­ζό­με­νοι και σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ, καθώς και φορείς της Αττι­κής θα βρε­θούν στο μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο για να μην κλεί­σει η ΛΑΡΚΟ, να μην μαρα­ζώ­σει ο τόπος. Έχει καθο­ρι­στεί προ­συ­γκέ­ντρω­ση στις 4 μ.μ., στην Ομό­νοια για την υπο­δο­χή των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ.

Σήμε­ρα «βου­λιά­ζου­με» την Αθή­να, είναι το αγω­νι­στι­κό μήνυ­μα που στέλ­νουν. Κλι­μα­κώ­νο­ντας τις πολύ­μορ­φες αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των τελευ­ταί­ων ημε­ρών και προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το σημε­ρι­νό συλ­λα­λη­τή­ριο, στις 5 μ.μ., στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωμα­τείο τους προ­χώ­ρη­σαν χτες από τα ξημε­ρώ­μα­τα σε κατά­λη­ψη του εργο­στα­σί­ου και των γρα­φεί­ων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυ­μνα, στέλ­νο­ντας ξανά ξεκά­θα­ρο το μήνυ­μα: «Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπί­τια μας δεν πρό­κει­ται να βγού­με».

Στο εργο­στά­σιο και στον οικι­σμό επι­κρα­τεί κλί­μα αγω­νι­στι­κού ξεση­κω­μού. Από τα γρα­φεία του Σωμα­τεί­ου ηχούν δυνα­τά τρα­γού­δια που συντρό­φε­ψαν και συνε­χί­ζουν να συντρο­φεύ­ουν τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων, ενώ εργά­τες βρί­σκο­νται στις πύλες του εργο­στα­σί­ου, και το αγω­νι­στι­κό κλί­μα συμπλη­ρώ­νουν τα πανό, οι πικέ­τες και οι αφί­σες που καλούν σε ξεση­κω­μό και μαζι­κή συμ­με­το­χή στο σημε­ρι­νό συλλαλητήριο.

Στα πηγα­δά­κια των εργα­ζο­μέ­νων μπρο­στά στα υπό κατά­λη­ψη γρα­φεία κυριαρ­χού­σε η αγω­νία, αλλά και η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για σκλη­ρή ανα­μέ­τρη­ση. Η επι­κοι­νω­νία με τους συνα­δέλ­φους τους που βρί­σκο­νταν στην Αθή­να για τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου ήταν συνε­χής, ενώ την ώρα που από τα ηχεία των γρα­φεί­ων του Σωμα­τεί­ου μετα­δι­δό­ταν η συνέ­ντευ­ξη Τύπου, επι­κρα­τού­σε από­λυ­τη σιωπή.

Η αγω­νία μεγα­λώ­νει, το ίδιο όμως δυνα­μώ­νει και το πεί­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, η θέλη­σή τους να αγω­νι­στούν και η προ­σμο­νή τους για το σημε­ρι­νό συλ­λα­λη­τή­ριο και την απά­ντη­σή τους στη βρώ­μι­κη επί­θε­ση της κυβέρνησης.

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ, των πατε­ρά­δων, των αδερ­φών και συγ­γε­νών τους στέ­κο­νται οι μαθη­τές του Γυμνα­σί­ου της Λάρυ­μνας δίνο­ντας τον δικό τους αγώ­να και προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας τη συμ­με­το­χή τους στο απο­ψι­νό μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο της Αθήνας.

Οι μαθη­τές και τα 15μελή τους συμ­βού­λια από το Γυμνά­σιο Λάρυ­μνας, το Γυμνά­σιο — Λύκειο Μαρ­τί­νου και το Γυμνά­σιο — Λύκειο Μαλε­σί­νας έχουν απο­φα­σί­σει για σήμε­ρα, Πέμ­πτη, στις 12 μ. μαθη­τι­κές πορεί­ες έξω από τα σχο­λεία τους, ενώ το από­γευ­μα θα κατέ­βουν στην Αθήνα.

Πλατιά αλληλεγγύη από τα συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας

Και σε αυτήν την κρί­σι­μη καμπή του πολύ­χρο­νου αγώ­να τους οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στο πλευ­ρό τους τους συνα­δέλ­φους τους, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους νέους, τους από­μα­χους της δου­λειάς, τις γυναίκες.

Από τη Λοκρί­δα και τη Φθιώ­τι­δα, την υπό­λοι­πη Στε­ρεά και Εύβοια, αλλά και ολό­κλη­ρη τη χώρα, συν­δι­κά­τα, σύλ­λο­γοι και φορείς στέ­κο­νται έμπρα­κτα δίπλα στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ και τις οικο­γέ­νειές τους. Σωμα­τεία και φορείς της Λοκρί­δας και της Φθιώ­τι­δας συντο­νί­ζουν τη δρά­ση τους με τα Σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ και απευ­θύ­νουν κοι­νό κάλε­σμα αγώ­να και μαζι­κής συμ­με­το­χής στο συλλαλητήριο.

Αντί­στοι­χο κάλε­σμα απευ­θύ­νουν επί­σης σύλ­λο­γοι και φορείς του δήμου Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων, όπου βρί­σκο­νται τα μεταλ­λεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Την ίδια στιγ­μή, τα Εργα­τι­κά Κέντρα Εύβοιας, Λαμί­ας, Λιβα­δειάς, Θήβας και Φωκί­δας, συν­δι­κά­τα και σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων από τη Στε­ρεά Ελλά­δα δηλώ­νουν την έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη τους στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ και ετοι­μά­ζο­νται για κάθο­δο στην Αθή­να. Καταγ­γέλ­λουν τους εγκλη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης, τον εμπαιγ­μό και την κατα­στο­λή, απαι­τούν να στα­μα­τή­σει το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ και καλούν σε παρα­πέ­ρα συντο­νι­σμό και κοι­νό αγώ­να ενά­ντια στη συνο­λι­κό­τε­ρη αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Λεωφορεία για το Σύνταγμα

Λεω­φο­ρεία για το συλ­λα­λη­τή­ριο της Αθή­νας θα ανα­χω­ρή­σουν από: Ατα­λά­ντη (12.30 μ.μ.). Οικι­σμό ΛΑΡΚΟ, Μαλε­σί­να, Αϊ — Γιάν­νη, Παύ­λο, Τρα­γά­να (1 μ.μ.). Λάρυ­μνα, Κόκ­κι­νο, Παύ­λο (1.10 μ.μ.). Μαρ­τί­νο, Κόκ­κι­νο (1.20 μ.μ.). Ακραίφ­νιο, Κάστρο (1.30 μ.μ). Λαμία (12 μ. από την οδό Στουρ­νά­ρα — πάρ­κινγκ πάνω από το πάρ­κο Τσαλ­τά­κη). Χαλ­κί­δα (2 μ.μ., πάρ­κο Βούρ­κου). Θήβα (1.45 μ.μ. από ΚΤΕΛ Θήβας και 2.30 μ.μ. από Σχηματάρι).

Ομοσπονδίες — Συνδικάτα της Αττικής

Μαζί με τους εργα­ζό­με­νους και τα Σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ δια­δη­λώ­νουν σήμε­ρα δεκά­δες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και μαζι­κοί φορείς της Αττι­κής. Σωμα­τεία και Ομο­σπον­δί­ες καλούν σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην προ­συ­γκέ­ντρω­ση για την υπο­δο­χή των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ, στις 4 μ.μ. στην Ομό­νοια, και στη συνέ­χεια στην κινη­το­ποί­η­ση, στις 5 μ.μ. στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στο Σύνταγμα.

Στο μετα­ξύ, όλο και μεγα­λώ­νει η λίστα με τις Ομο­σπον­δί­ες και τα Σωμα­τεία που στη­ρί­ζουν το σημε­ρι­νό συλ­λα­λη­τή­ριο και τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ.

Χτες ανα­κοί­νω­ση στή­ρι­ξης έβγα­λε και το Εργα­τι­κό Κέντρο Αθήνας.

Μετα­ξύ άλλων καλούν επί­σης το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, οι Ομο­σπον­δί­ες Μεταλ­λω­ρύ­χων (ΟΜΕ), Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας — Ιμα­τι­σμού — Δέρ­μα­τος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγω­γή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ) και Ενέρ­γειας.

Εκτός από το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής, που έκα­νε και το αρχι­κό κάλε­σμα, καλούν επί­σης τα Σωμα­τεία: Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κήςΕμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­ναςΣΕΤΗΠ, Οικο­δό­μων, Φαρ­μά­κου Ν. Αττι­κής, Γάλα­κτος, Τρο­φί­μων και Ποτών Ν. Αττι­κήςΤύπου και Χάρ­του, Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Αττι­κήςΕνέρ­γειας Αττι­κής — Βοιω­τί­ας — Εύβοιας — Κοριν­θί­αςΙΓΜΕΛογι­στών Ελεγ­κτών Αττι­κής, τα ναυ­τερ­γα­τι­κά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤΕΝΕΔΕΠΙδιω­τι­κών Παι­δι­κών Σταθ­μών Αθη­νών — Πει­ραιώς — Προ­α­στί­ωνΕκπαι­δευ­τι­κών ΠΕ Βύρω­να — Και­σα­ρια­νής — Παγκρα­τί­ου «Ρόζα Ιμβριώ­τη»Πανελ­λα­δι­κή Ενω­ση Ελαιουρ­γο­σα­πω­νο­ποιεί­ων και Χημι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας, ΟΤΑ Αττι­κήςΙδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Αθή­νας, το Σωμα­τείο Επαγ­γελ­μα­τιών Οδη­γώνΙδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Δυτι­κής Αττι­κήςΥπαλ­λή­λων Περι­φέ­ρειας Αττι­κής.

Επί­σης, στην κινη­το­ποί­η­ση καλούν η Ένω­ση Βιο­τε­χνών Μετάλ­λου Αττι­κής (ΕΒΜΑ) και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Στο πλευρό τους και οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ στέ­κε­ται και το Επαγ­γελ­μα­τι­κό Σωμα­τείο Μεταλ­λω­ρύ­χων Υπό­γειων Στο­ών Μεταλ­λεί­ων Κασσάνδρας.

Με ανα­κοί­νω­σή του για το κλεί­σι­μο της ΛΑΡΚΟ ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: «Αντί να δώσουν ζωή στο εργο­στά­σιο, στην περιο­χή και στη χώρα, η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να ξεπου­λή­σει την ΛΑΡΚΟ και να την δώσει για παλιο­σί­δε­ρα. Να ξεσπι­τώ­σει και να πετά­ξει στην ανερ­γία εργα­ζό­με­νους που δεκα­ε­τί­ες τώρα βγά­ζουν το μετάλ­λευ­μα μέσα από τα σπλά­χνα της γης.

Για άλλη μια φορά, γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες της απα­ξί­ω­σης του τερά­στιου πλού­του των ορυ­χεί­ων και των μεταλ­λευ­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων της χώρας μας. Μία απα­ξί­ω­ση που εμείς οι μεταλ­λω­ρύ­χοι της Χαλ­κι­δι­κής την ζού­με τακτι­κά, επει­δή το μονα­δι­κό τους κρι­τή­ριο είναι τα όλο και μεγα­λύ­τε­ρα κέρ­δη των εται­ρειών και όχι οι ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού των περιο­χών που δραστηριοποιούνται.

Ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ πρέ­πει να γίνει αγώ­νας όλων των μεταλ­λω­ρύ­χων. Δεν θα αφή­σου­με αυτό το έγκλη­μα, τόσο για τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους όσο και για τον πλού­το της χώρας μας, να γίνει πράξη».

Οι φοιτητές

«Απέ­να­ντι στα κέρ­δη τους προ­τάσ­σου­με τις ζωές μας» — «Όχι στο έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώ­νουν φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι της Αθή­νας που καλούν στη συγκέ­ντρω­ση υπο­δο­χής των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ και στο συλ­λα­λη­τή­ριο στο υπουρ­γείο Οικονομικών.

Μέχρι την Τετάρ­τη, απο­φά­σεις συμ­με­το­χής είχαν πάρει οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι: Φιλο­σο­φι­κήςΔασκά­λωνΝηπια­γω­γώνΟδο­ντια­τρι­κήςΝοση­λευ­τι­κήςΚοι­νω­νιο­λο­γί­αςΜαθη­μα­τι­κούΓεω­λο­γι­κού και Φυσι­κού του ΕΚΠΑΤοπο­γρά­φων και Χημι­κών Μηχα­νι­κών του ΕΜΠΣχο­λών Μηχα­νι­κώνΕφαρ­μο­σμέ­νων Τεχνών και Πολι­τι­σμούΕπι­στη­μών Τρο­φί­μωνΕπι­στη­μών Υγεί­ας και Πρό­νοιας του ΠΑΔΑΓεω­πο­νι­κούΑΣΟΕΕ και οι Σύλ­λο­γοι Οικο­τρό­φων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο