Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: “Ο Κόσμος έχει λάβει το λάθος μήνυμα, αν νομίζει πως η Επανάσταση τελειώνει επειδή “φεύγουν” οι παλιοί αντάρτες”.

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η πρώ­τη ομι­λία του νέου Προ­έ­δρου της Κού­βας, Ντί­ας Κανέλ, μετά την εκλο­γή του το πρωί της Πέμ­πτης 19 Απρι­λί­ου στο Εθνι­κό Κοι­νο­βού­λιο, άρχι­σε πλέ­κο­ντας το εγκώ­μιο της ηγε­σί­ας του Ραούλ Κάστρο καθώς ο Comandantes της επα­νά­στα­σης, «που είναι σε αυτή την αίθου­σα μας προ­σφέ­ρει την ευκαι­ρία να βρε­θού­με αγκα­λιά με την ιστο­ρία» σημείωσε.

-Με την εγκαι­νί­α­ση αυτής της νέας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής περιό­δου, τόνι­σε, η εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία φτά­νει στην ολο­κλή­ρω­ση της. Ο λαός της Κού­βας, που συμ­με­τεί­χε μαζι­κά σε όλη την χώρα , έχει συνεί­δη­ση της ιστο­ρι­κής της βαρύτητας.

12814730_600701713420298_7532756521669325383_n

-Έχει εκλέ­ξει τους εκπρο­σώ­πους του με βάση την ικα­νό­τη­τά τους να αντι­προ­σω­πεύ­ουν την περιο­χή τους, χωρίς εκστρα­τεί­ες στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, δια­φθο­ρά ή δημα­γω­γία. Οι πολί­τες έχουν εκλέ­ξει ταπει­νούς και εργα­τι­κούς ανθρώ­πους σαν γνή­σιους εκπρο­σώ­πους τους, που θα συμ­με­τά­σχουν στην έγκρι­ση και υλο­ποί­η­ση των πολι­τι­κών της χώρας. Αυτή η δια­δι­κα­σία έχει συμ­βά­λει στην εδραί­ω­ση της ενό­τη­τας στην Κού­βα, κατέληξε.

-Για να αντα­πο­κρι­θεί στις προσ­δο­κί­ες του λαού η κυβέρ­νη­ση αυτή, τόνι­σε, πρέ­πει το νέο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο να συνε­χί­σει «ενερ­γώ­ντας, δημιουρ­γώ­ντας και δου­λεύ­ο­ντας ακού­ρα­στα, σε έναν μόνι­μο δεσμό με τους αξιο­πρε­πείς αυτούς ανθρώπους.»

Πρό­σθε­σε, επί­σης, ότι αν κάποιος ήθε­λε να δει την Κού­βα σε όλη της την ολό­τη­τα, θα ήταν αρκε­τό να δει την εθνι­κή συνέ­λευ­ση, με τις γυναί­κες να κατέ­χουν απο­φα­σι­στι­κές θέσεις στο κρά­τος και την κυβέρνηση(52% του Κοινοβουλίου).

cuba

 

 

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΕΡΙΑ

O Ντί­ας Κανέλ τόνι­σε ότι, ο Ραούλ Κάστρο με το κλεί­σι­μό του στο τελευ­ταίο συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος, κατέ­στη­σε σαφές ότι η γενιά του θα παρα­δώ­σει τις σημαί­ες της επα­νά­στα­σης και του σοσια­λι­σμού στις νεό­τε­ρες γενιές.

-Ανα­λαμ­βά­νω αυτή την ευθύ­νη με την πεποί­θη­ση ότι όλοι οι επα­να­στά­τες, από κάθε μετε­ρί­ζι, θα είμα­στε πιστοί στον Φιντέλ και στον Ραούλ, τον σημε­ρι­νό ηγέ­τη της επα­να­στα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, δήλω­σε ο νέος Πρό­ε­δρος της Κούβας.

-Στη συνέ­χεια τόνι­σε ότι οι άνδρες και οι γυναί­κες που σφυ­ρη­λά­τη­σαν την επα­νά­στα­ση «μας δίνουν τα κλει­διά για μια νέα αδελ­φο­σύ­νη, που μας μετα­τρέ­πει σε συντρό­φους και συντρό­φισ­σες» και υπο­γράμ­μι­σε ότι κλη­ρο­νό­μη­σε ένα ακό­μη επί­τευγ­μα, την ενό­τη­τα, που έχει γίνει άφθαρ­τη μέσα στο κου­βα­νέ­ζι­κο κόμ­μα, που δεν γεν­νή­θη­κε από τον κατα­κερ­μα­τι­σμό κάποιων άλλων, αλλά από εκεί­νους που προ­ο­ρί­ζο­νται να οικο­δο­μή­σουν μια καλύ­τε­ρη χώρα.

-Για το λόγο αυτό, είπε, «ο Ραούλ παρα­μέ­νει στο προ­σκή­νιο της πολι­τι­κής εμπρο­σθο­φυ­λα­κής. Παρα­μέ­νει πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας μας, σημείο ανα­φο­ράς ότι είναι εδώ για την επα­να­στα­τι­κή μας υπό­θε­ση, για διδα­σκα­λία και πάντα έτοι­μος να αντι­με­τω­πί­σει τον ιμπε­ρια­λι­σμό, όπως την πρώ­τη φορά, με το του­φέ­κι του έτοι­μο την στιγ­μή της μάχης.»

-Έβα­λε την αίσθη­ση του καθή­κο­ντος μπρο­στά από τον ανθρώ­πι­νο πόνο, είπε ανα­φο­ρι­κά με την απώ­λεια του Φιντέλ Κάστρο στις 25 Νοεμ­βρί­ου 2016.

-Ομοί­ως, τόνι­σε ότι το μεγα­λείο του Ραούλ σαν πολι­τι­κού άνδρα, είναι ότι οικο­δό­μη­σε την εθνι­κή συναί­νε­ση, και με τον τρό­πο που ηγή­θη­κε της δια­δι­κα­σί­ας εφαρ­μο­γής των κοι­νω­νι­κών και οικο­νο­μι­κών προ­σα­να­το­λι­σμών της χώρας. Τόνι­σε ακό­μη πως έκα­νε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την επι­στρο­φή των πέντε Κου­βα­νών ηρώ­ων από τις ΗΠΑ, τόσο πολυ­πό­θη­τη και για τον Φιντέλ.

-Ο Ραούλ εμφύ­ση­σε στις διε­θνείς σχέ­σεις της Κού­βας το δικό του πνεύ­μα: διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, πέτυ­χε την εκ περι­τρο­πής προ­ε­δρία της CELAC (των χωρών της Αμε­ρι­κής πλην ΗΠΑ και Κανα­δά). Η Κού­βα φιλο­ξέ­νη­σε τις κολομ­βια­νές ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες και ο Ραούλ ήταν παρών σε όλες τις περι­φε­ρεια­κές δια­σκέ­ψεις του ημι­σφαι­ρί­ου , υπε­ρα­σπί­ζο­ντας πάντα την Δική μας Αμε­ρι­κή. Αυτός είναι ο Ραούλ που γνω­ρί­ζου­με, τόνι­σε ο Ντί­ας Κανέλ.

-Ο νέος Πρό­ε­δρος της Κού­βας υπεν­θύ­μι­σε επί­σης πώς ο Ραούλ, στην νεα­ρή του ηλι­κία, συμ­με­τεί­χε στην εκστρα­τεία της “Γκράν­μα” ανέ­λα­βε τον αγώ­να στην Σιέ­ρα Μαέ­στρα, προ­ή­χθη σε Comandante και εξέ­λι­ξε κυβερ­νη­τι­κές τακτι­κές που θα εφαρ­μό­ζο­νταν στην χώρα μετά τον επα­να­στα­τι­κό θρίαμβο.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ

-Γνω­ρί­ζω τις ανη­συ­χί­ες και τις προσ­δο­κί­ες, μια στιγ­μή όπως αυτή, αλλά ξέρω την δύνα­μη και τη σοφία του λαού, την καθο­δή­γη­ση του Κόμ­μα­τος, τις ιδέ­ες του Φιντέλ, την παρου­σία του Ραούλ και Machado (βετε­ρά­νου της Επα­νά­στα­σης) και γνω­ρί­ζο­ντας το λαϊ­κό συναί­σθη­μα, δηλώ­νω ενώ­πιον αυτής της Συνέ­λευ­σης ότι ο σύντρο­φος Ραούλ θα κατευ­θύ­νει τις απο­φά­σεις για το παρόν και το μέλ­λον του έθνους.

-Μπο­ρώ να δια­βε­βαιώ­σω ότι η κου­βα­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή θα παρα­μεί­νει αμε­τά­βλη­τη. Η Κού­βα δεν θα δεχτεί όρους. Οι αλλα­γές που είναι απα­ραί­τη­τες θα συνε­χί­σουν να γίνο­νται από το κου­βα­νι­κό λαό, πρόσθεσε.

-Κάλε­σε επί­σης για την υπο­στή­ρι­ξη όλων εκεί­νων που κατα­λαμ­βά­νουν ηγε­τι­κές ευθύ­νες σε δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα στο έθνος, αλλά πάνω από όλα, ευθύ­νες για τους ανθρώ­πους. «Θα ασκή­σου­με μια διευ­ρυ­μέ­νη συλ­λο­γι­κή ηγε­σία. Θα ενι­σχύ­σου­με την συμ­με­το­χή των ανθρώ­πων» συνόψισε.

-Δεν έρχο­μαι να υπο­σχε­θώ τίπο­τα, η επα­νά­στα­ση ποτέ δεν υπο­σχέ­θη­κε κάτι όλα αυτά τα χρό­νια. Θα εκπλη­ρώ­σω το πρό­γραμ­μα που έχου­με καθο­ρί­σει με τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές του σοσια­λι­σμού και της Επα­νά­στα­σης, τόνι­σε ο Πρόεδρος.

-Και όσο για τους εχθρούς της επα­να­στα­τι­κής δια­δι­κα­σία, είπε: εδώ δεν υπάρ­χει χώρος για μια μετά­βα­ση που αγνο­εί ή κατα­στρέ­φει το έργο της Επα­νά­στα­σης. Θα συνε­χί­ζου­με να κινού­μα­στε προς τα εμπρός χωρίς φόβο και χωρίς υπο­χώ­ρη­ση, χωρίς καθό­λου να απαρ­νη­θού­με την κυριαρ­χία, ανε­ξαρ­τη­σία, τα προ­γράμ­μα­τα ανά­πτυ­ξης και την ανε­ξαρ­τη­σία μας.

-Σε εκεί­νους που από άγνοια ή κακο­πι­στία έχουν αμφι­βο­λία για την δέσμευ­σή μας, εμείς πρέ­πει να τους πού­με ότι η επα­νά­στα­ση συνε­χί­ζε­ται και θα συνε­χι­στεί, ξεκα­θά­ρι­σε, προσθέτοντας:

-Ο Κόσμος έχει λάβει το λάθος μήνυ­μα, αν νομί­ζει πως η Επα­νά­στα­ση τελειώ­νει επει­δή “φεύ­γουν” οι παλιοί αντάρτες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο