Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ: Ο καπιταλισμός γέννησε το φασισμό, την τρομοκρατία και τους πολέμους

Δρι­μύ κατη­γο­ρώ ενά­ντια στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ εξα­πέ­λυ­σε από το βήμα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών ο πρό­ε­δρος της Κού­βας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ Μπερ­μού­ντες. Μιλώ­ντας πριν λίγες ημέ­ρες στην ολο­μέ­λεια της 73ης Γενι­κής Συνέ­λευ­σης- η οποία ήταν αφιε­ρω­μέ­νη στο Νέλ­σον Μαντέ­λα- ο κου­βα­νός πρό­ε­δρος ανα­φέρ­θη­κε τις μεγά­λες προ­σω­πι­κό­τη­τες που εκφώ­νη­σαν λόγο από το βήμα του ΟΗΕ, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκε­βά­ρα, ο Ραούλ Ρόα και άλλοι, ενώ έστρε­ψε τα βέλη του ενά­ντια στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Ο Ντιάζ-Κανέλ έκα­νε λόγο για την παρά­λο­γη κατά­στα­ση που δημιουρ­γεί ο καπι­τα­λι­σμός όπου, όπως σημεί­ω­σε, «το πλου­σιό­τε­ρο 0,7% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού κατέ­χει το 46% του συνο­λι­κού πλού­του […] το φτω­χό­τε­ρο 70% του πλη­θυ­σμού της γης κατέ­χει μόλις το 2,7% του πλού­του», όταν- όπως επι­σή­μα­νε- «3,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ζουν σε συν­θή­κες φτώ­χειας, 815 εκα­τομ­μύ­ρια σε συν­θή­κες πεί­νας, 758 εκα­τομ­μύ­ρια είναι αναλ­φά­βη­τοι και 844 εκα­τομ­μύ­ρια δεν έχουν πρό­σβα­ση σε πόσι­μο νερό». 

Όλα τα παρα­πά­νω, σημεί­ω­σε ο κου­βα­νός πρό­ε­δρος, «δεν είναι απο­τέ­λε­σμα του σοσια­λι­σμού όπως ισχυ­ρί­στη­κε ο πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Είναι από­το­κο του καπι­τα­λι­σμού, πιο συγκε­κρι­μέ­να του ιμπε­ρια­λι­σμού και του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού […] ενός οικο­νο­μι­κού, πολι­τι­κού και κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος που ευνο­εί την συσ­σώ­ρευ­ση πλού­του στα χέρια λίγων εις βάρος της μεγά­λης πλειοψηφίας». 

Για τον καπι­τα­λι­σμό, ο Ντιάζ-Κανέλ υπο­γράμ­μι­σε ότι είναι το σύστη­μα που εμπέ­δω­σε την αποι­κιο­κρα­τία, που «γέν­νη­σε το φασι­σμό, την τρο­μο­κρα­τία, το άπαρτ­χαϊντ και τους πολέ­μους», προ­σθέ­το­ντας ότι αυτό το σάπιο σύστη­μα κατα­πιέ­ζει και εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται εργα­ζό­με­νους, πρό­σφυ­γες, μετα­νά­στες και μειο­νό­τη­τες. «Ο καπι­τα­λι­σμός- είπε ο κου­βα­νός ηγέ­της- ειναι το αντί­θε­το της αλλη­λεγ­γύ­ης και της δημο­κρα­τι­κής συμ­με­το­χής», ενώ έκα­νε ανα­φο­ρά στην παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και τους κιν­δύ­νους που ελο­χεύ­ουν από την κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος. 

Ο Ντιάζ-Κανέλ κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση Τραμπ ότι αυξά­νει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα της ενά­ντια στους λαούς της λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα τον πόλε­μο που δέχε­ται από την Ουά­σινγ­κτον η Βενε­ζου­έ­λα. Πέραν της Βενε­ζου­έ­λας, ο κου­βα­νός πρό­ε­δρος ανα­φέρ­θη­κε στις προ­σπά­θειες απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης στη Νικα­ρά­γουα και τη Βρα­ζι­λία, ενώ επα­νέ­λα­βε την υπο­στή­ρι­ξη της Κού­βας στην ανε­ξαρ­τη­σία του λαού του Που­έρ­το Ρίκο. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο