Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ, Ότις Ρας

Πέθα­νε σε ηλι­κία 84 ετών ο Ότις Ρας, ο κιθα­ρί­στας και τρα­γου­δι­στής-θρύ­λος των μπλουζ στο Σικάγο.

Ελά­χι­στοι ήταν οι καλ­λι­τέ­χνες της ροκ και των μπλουζ της δεκα­ε­τί­ας του 60′ και του 70′ σε Ευρώ­πη και ΗΠΑ, που δεν είχαν επη­ρε­α­στεί από το χαρα­κτη­ρι­στι­κό ήχο και τα τρα­γού­δια του μεγά­λου καλ­λι­τέ­χνη. Ανά­με­σά τους, οι Led Zeppelin, που ήταν απ΄ τους πρώ­τους που εμπνεύ­στη­καν από την ευφυ­ΐα του, καθώς στον πρώ­το τους δίσκο του 1969, δια­σκεύ­α­σαν μία δική του εκδο­χή του “I cant quit you babe”, ενώ και ο μεγά­λος Τεξα­νός, Στί­βι Ρέι Βον, ονό­μα­σε τη μπά­ντα του “Double Trouble”, δανει­ζό­με­νος τον τίτλο από ομώ­νυ­μο σιν­γκλ του Ρας.

Ο Ότις Ρας ήταν από τις βασι­κές επιρ­ρο­ές του Κάρ­λος Σαντά­να, του Έρικ Κλά­πτον, του Μάικλ Μπλούμ­φιλντ, του Πήτερ Γκρην και πολ­λών άλλων ομό­τε­χνών τους, ενώ χαρα­κτη­ρί­στη­κε από πολ­λούς ως η βασι­κή δύνα­μη στη δια­μόρ­φω­ση του στυλ των μεγά­λων καλ­λι­τε­χνών της ροκ που έπαι­ζαν ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα στην επο­χή του.

Ο διευ­θυ­ντής του Ότις Ρας, Ρίκ Μπέιτς, επι­βε­βαιώ­νο­ντας το θάνα­τό του στις 30/9 στο Associated Press, είπε ότι προ­ήλ­θε από επι­πλο­κές από το εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο του 2003.

Ο Ότις Ρας κέρ­δι­σε ένα βρα­βείο Grammy το 1999 για το τελευ­ταίο του άλμπουμ “Any Place I’m Going” και εισή­χθη στο Hall of Fame του Blues Foundation το 1984.

To περιο­δι­κό Rolling Stone τον κατέ­τα­ξε στο νού­με­ρο 53 στη λίστα με τους 100 μεγα­λύ­τε­ρους κιθα­ρί­στες όλων των εποχών.

«Ήταν ο βασι­λιάς του λόφου στο Σικά­γο από τα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1950 έως τη δεκα­ε­τία του ’70 και ακό­μη και τη δεκα­ε­τία του ’80», δήλω­σε ο Μπέιτς.

Ο Rush ήταν αρι­στε­ρό­χει­ρας και από τους πρώ­τους κιθα­ρί­στες, που σε διά­φο­ρες φάσεις στη σκη­νή έπαι­ζαν την κιθά­ρα του ανά­πο­δα, ενώ στα από τα πρώ­τα χρό­νια των εμφα­νί­σε­ών του, χαρα­κτη­ρι­στι­κό ήταν το λευ­κό καου­μπόι­κο καπέ­λο με το οποίο εμφα­νι­ζό­ταν ζωντανά.

Ήταν παντρε­μέ­νος με τη Μασά­κι Ρας, είχε οκτώ παι­διά και πολ­λά εγγό­νια και δισέγγονα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο