Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ: Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος της Κούβας;

Ιστο­ρι­κή η σημε­ρι­νή μέρα για την Κού­βα, καθώς ο 57χρονος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ δια­δέ­χε­ται το Ραούλ Κάστρο στην προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου του Κρά­τους της Δημο­κρα­τί­ας της Κούβας. 

Η ημε­ρο­μη­νία που επε­λέ­γη για τη μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας συμπί­πτει με την 57η επέ­τειο από την ηρω­ϊ­κή νίκη του κου­βα­νι­κού λαού απέ­να­ντι στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στον Κόλ­πο των Χοί­ρων το 1961.

Γεν­νη­μέ­νος στην επαρ­χία Βίγια Κλά­ρα τον Απρί­λη του 1960, ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ ανή­κει στη νεό­τε­ρη γενιά των στε­λε­χών του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας που ανδρώ­θη­καν πολι­τι­κά υπό την ηγε­σία του αλη­σμό­νη­του Κομα­ντά­ντε Φιντέλ Κάστρο. 

Ο Ντιάζ-Κανέλ απο­φοί­τη­σε το 1982 με πτυ­χίο ηλε­κτρο­λό­γου μηχα­νι­κού, υπη­ρέ­τη­σε την στρα­τιω­τι­κή του θητεία στις Επα­να­στα­τι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις και εργά­στη­κε ως καθη­γη­τής στο Κεντρι­κό Πανε­πι­στή­μιο Martha Abreu στην Σάντα Κλά­ρα. Ως μέλος της Ένω­σης Νέων Κομ­μου­νι­στών τη δεκα­ε­τία του ’80, ο Ντιάζ-Κανέλ πήρε μέρος σε διε­θνι­στι­κή απο­στο­λή στη Νικαράγουα.

Ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ με τον ιστο­ρι­κό ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο.

Κατά τη διάρ­κεια της δεκα­ε­τί­ας του 1980 και μέχρι τις αρχές του 1990 υπήρ­ξε στέ­λε­χος της Ένω­σης Νέων Κομ­μου­νι­στών (νεο­λαία του ΚΚ Κού­βας), πρω­τού ανα­λά­βει καθή­κο­ντα στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, το οποίο υπη­ρέ­τη­σε από διά­φο­ρες θέσεις. 

Το 1994 εκλέ­χθη­κε γραμ­μα­τέ­ας της επαρ­χια­κής επι­τρο­πής του ΚΚ Κού­βας στη Βίγια Κλά­ρα και μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος. Το 2003 εκλέ­χθη­κε μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας και το 2010 διο­ρί­στη­κε απο την κυβέρ­νη­ση Κάστρο Υπουρ­γός Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης, θέση στην οποία παρέ­μει­νε μέχρι το 2012 όταν και έγι­νε αντι­πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου του Κράτους.

Ο απερ­χό­με­νος Πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου του Κρά­τους Ραούλ Κάστρο ανα­μέ­νε­ται να δια­τη­ρή­σει τη θέση του πρώ­του γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας μέχρι το 2021.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο