Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΚΟ “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” — Βροχή οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στις διάφορες «Κιβωτούς του Τρόμου»

Στο προ­σκή­νιο για άλλη μια φορά η ανυ­παρ­ξία δημό­σιων, πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νων δομών για την παι­δι­κή προστασία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κανένας συμβιβασμός με τη σήψη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας
που αφήνει τα παιδιά απροστάτευτα στις διάφορες «Κιβωτούς του Τρόμου»

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τις νέες καταγ­γε­λί­ες κακο­ποί­η­σης παι­διών, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι νέες καταγ­γε­λί­ες σχε­τι­κά με την κακο­ποί­η­ση παι­διών που φιλο­ξε­νού­νταν σε προ­βε­βλη­μέ­νη ΜΚΟ και ήρθαν στο φως της δημο­σιό­τη­τας τις τελευ­ταί­ες μέρες, επι­βε­βαιώ­νουν τη δια­χρο­νι­κή θέση του ΚΚΕ ότι η προ­στα­σία παι­διών που έχουν στε­ρη­θεί τις οικο­γέ­νειές τους δεν μπο­ρεί να αφή­νε­ται στα χέρια των κάθε είδους ιδιω­τών, ΜΚΟ, επι­χει­ρη­μα­τιών, επαγ­γελ­μα­τιών ανα­δό­χων, εκκλη­σια­στι­κών ιδρυ­μά­των και δια­φό­ρων “φιλαν­θρώ­πων”.

Μαζί με την αυτο­νό­η­τη άμε­ση δια­λεύ­καν­ση της υπό­θε­σης απαι­τεί­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για ανά­πτυ­ξη ενιαί­ου φορέα παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, με ανά­πτυ­ξη σύγ­χρο­νων δημό­σιων δομών βρα­χύ­χρο­νης φιλο­ξε­νί­ας μαζί με την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη των θεσμών της τεκνο­θε­σί­ας και ανα­δο­χής και πλή­ρη στε­λέ­χω­ση όλων των δημό­σιων υπη­ρε­σιών που εμπλέ­κο­νται στο θέμα της παι­δι­κής προστασίας.

Κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός με τη σήψη της σημε­ρι­νής εκμε­ταλ­λευ­τι­κής κοι­νω­νί­ας που αφή­νει τα παι­διά ευά­λω­τα κι απρο­στά­τευ­τα στις διά­φο­ρες “Κιβω­τούς του Τρόμου”».

«Βρο­χή» πέφτουν οι καταγ­γε­λί­ες για τη θλι­βε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βίω­ναν παι­διά και έφη­βοι στην πολύ προ­βε­βλη­μέ­νη λεγό­με­νη Μη Κυβερ­νη­τι­κή Οργά­νω­ση «Κιβω­τός του Κόσμου», που ξεκί­νη­σε στον Κολω­νό για να φτά­σει να έχει αρκε­τά σπί­τια σε πολ­λές πόλεις της Ελλά­δας με πάνω από 200 παι­διά. Η όλη υπό­θε­ση, που έχει ανα­λά­βει η εισαγ­γε­λέ­ας Ανη­λί­κων, ανε­ξάρ­τη­τα από το πώς θα εξε­λι­χθεί, ανα­δει­κνύ­ει την άθλια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ότι η υπο­τι­θέ­με­νη προ­στα­σία των παι­διών που έχουν απο­μα­κρυν­θεί από τις οικο­γέ­νειές τους, με ευθύ­νη όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, έχει γίνει βορά σε ιδιώ­τες, «φιλάν­θρω­πους», χορη­γούς. Οι καταγ­γε­λί­ες που έχουν ήδη γίνει αφο­ρούν σε σωμα­τι­κές, ψυχο­λο­γι­κές κακο­ποι­ή­σεις, τιμω­ρί­ες, υπο­χρε­ω­τι­κή εργα­σία, απα­γό­ρευ­ση επα­φής με τις οικο­γέ­νειες, απο­τρο­πή της συμ­με­το­χής στο σχο­λείο και περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης που εξε­τά­ζο­νται από τις αρμό­διες αρχές. Οι καταγ­γε­λί­ες αφο­ρούν και υπαλ­λή­λους της ΜΚΟ και τον ιδρυ­τή της, ιερέα Αντώ­νιο Παπα­νι­κο­λά­ου. Ο ίδιος και η σύζυ­γός του, Στα­μα­τία Γεωρ­γα­ντή, που ήταν και πρό­ε­δρος του ΔΣ της ΜΚΟ (το οποίο απαρ­τί­ζε­ται από επι­λεγ­μέ­νους από τους ίδιους), χαρα­κτη­ρί­ζουν τις κατη­γο­ρί­ες «ανυ­πό­στα­τες» και «υπο­κι­νού­με­νες».

Πρόκληση από την κυβέρνηση
με την «αποϊδρυματοποίηση» και την «επαγγελματική αναδοχή»

Ενδει­κτι­κή είναι η στά­ση της κυβέρ­νη­σης, η οποία μετά τις καταγ­γε­λί­ες ανα­γκά­στη­κε να πάρει μέτρα ενα­ντί­ον της συγκε­κρι­μέ­νης Μη Κυβερ­νη­τι­κής Οργά­νω­σης, που κατά τ’ άλλα ήταν στο Εθνι­κό Μητρώο Φορέ­ων Ιδιω­τι­κού Τομέα μη Κερ­δο­σκο­πι­κού Χαρα­κτή­ρα, που παρέ­χουν «υπη­ρε­σί­ες Κοι­νω­νι­κής Φρο­ντί­δας», στο Ειδι­κό Μητρώο Εθε­λο­ντι­κών Μη Κυβερ­νη­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, στο Ειδι­κό Μητρώο Μη Κυβερ­νη­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων της Υπη­ρε­σί­ας Διε­θνούς Ανα­πτυ­ξια­κής Συνερ­γα­σί­ας (ΥΔΑΣ‑4 Δ/νση) του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών και είχε πιστο­ποί­η­ση ως φορέ­ας παρο­χής κοι­νω­νι­κής φρο­ντί­δας μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτή­ρα από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης. Στη συγκε­κρι­μέ­νη δομή έφτα­ναν παι­διά μετά από εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή, όπως και παι­διά προς αναδοχή.

Παρό­τι τώρα η κυβέρ­νη­ση και η αρμό­δια υφυ­πουρ­γός Πρό­νοιας και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, Δόμνα Μιχαη­λί­δου, και με τη σύσκε­ψη που έγι­νε στο Μέγα­ρο Μαξί­μου υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό — αλλά και η αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ, προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση — εμφα­νί­ζο­νται ως ευαί­σθη­τοι για την προ­στα­σία των παι­διών, δεν μπο­ρεί να κρυ­φτεί ότι για χρό­νια όλοι «βολεύ­ο­νταν» που αυτή γινό­ταν βορά στους διά­φο­ρους …φιλάν­θρω­πους που λει­τουρ­γού­σαν με πλή­ρη ασυ­δο­σία. Παλιό­τε­ρες καταγ­γε­λί­ες εργα­ζο­μέ­νων στη ΜΚΟ έμε­ναν στον «πάγο» χωρίς να εξε­τά­ζο­νται ουσιαστικά.

Χτες, μετά τη σύσκε­ψη, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι προ­χω­ρά στην αλλα­γή της διοί­κη­σης της «Κιβω­τού» δια­τη­ρώ­ντας στο ακέ­ραιο τη πολι­τι­κή που αφή­νει την προ­στα­σία των παι­διών στα χέρια ιδιω­τών, ΜΚΟ και επι­χει­ρη­μα­τιών. Επί­σης, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Γ. Οικο­νό­μου, τόνι­σε ότι «από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα είναι να δει κανείς πώς θα συνε­χι­στεί η εύρυθ­μη λει­τουρ­γία της δομής προς όφε­λος των παι­διών που φιλο­ξε­νεί» και σημεί­ω­σε: «Η δομή αυτή λει­τουρ­γού­σε κατά 95% με χορη­γί­ες ιδιω­τών. Κατα­λα­βαί­νει κανείς ότι υπάρ­χει ενδε­χο­μέ­νως και ένας κλο­νι­σμός της εμπι­στο­σύ­νης και της σχέ­σης αυτής. Οφεί­λει η κυβέρ­νη­ση να μην δια­κιν­δυ­νεύ­σει σε τίπο­τα την ομα­λή συνέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας της δομής, σε ό,τι αφο­ρά τα παιδιά».

Ταυ­τό­χρο­να πλά­σα­ρε ως τη διε­θνώς «καλύ­τε­ρη πρα­κτι­κή» την «αποϊ­δρυ­μα­το­ποί­η­ση των ανη­λί­κων» και την «ενί­σχυ­ση του θεσμού της ανα­δό­χου οικο­γέ­νειας». Η αρμό­δια υφυ­πουρ­γός επί­σης δια­λα­λεί το ζήτη­μα της «αποϊ­δρυ­μα­το­ποί­σης» και της «επαγ­γελ­μα­τι­κής ανα­δο­χής» και υιο­θε­σί­ας, για να κρύ­ψει την παντε­λή έλλει­ψη δημό­σιων δομών με το ανά­λο­γο επι­στη­μο­νι­κό προ­σω­πι­κό για τα παι­διά που το έχουν ανάγκη.

Η λεγό­με­νη επαγ­γελ­μα­τι­κή ανα­δο­χή, δηλα­δή εκμί­σθω­ση «γονέ­ων» ώστε επί 24ώρου βάσε­ως να δέχο­νται έως και 5 παι­διά στο σπί­τι τους, είναι πέρα για πέρα αντι­δρα­στι­κή. Η διε­θνής εμπει­ρία από την εφαρ­μο­γή της είναι ενδει­κτι­κή. Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες ανά­δο­χοι επι­στρέ­φουν πολ­λές φορές τα παι­διά που ανα­λαμ­βά­νουν, τα παι­διά γυρ­νά­νε από επαγ­γελ­μα­τία σε επαγ­γελ­μα­τία εισπράτ­το­ντας ξανά απόρ­ρι­ψη και κακοποίηση.

Όσον αφο­ρά τα μέτρα ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας απέ­συ­ρε τη διά­θε­ση ακι­νή­του του προς τη ΜΚΟ, ενώ το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ζήτη­σε πίσω την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση προς την «Κιβω­τό» που δόθη­κε την περί­ο­δο της πανδημίας.

Επί­σης και η Εκκλη­σία έσπευ­σε να δηλώ­σει ότι η εν λόγω ΜΚΟ και οι δομές της δεν ήταν υπό την αιγί­δα της, ενώ ο Αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος διέ­τα­ξε τη διε­νέρ­γεια ανα­κρί­σε­ων για τον ιερέα Αντώ­νιο, στον οποίο απα­γό­ρευ­σε ιερο­πρα­ξί­ες μέχρι την εκδί­κα­ση της υπόθεσης.

Διαμαρτυρία γονέων

Χτες, δύο γονείς πήγαν στη δομή του Κολω­νού για να απαι­τή­σουν πίσω τα παι­διά τους. Σύμ­φω­να με όσα είδαν τη δημο­σιό­τη­τα, ο γραμ­μα­τέ­ας του Συν­δέ­σμου Σύρων Ελλά­δας πήγε στο κτί­ριο με ζευ­γά­ρι Σύρων, που καταγ­γέλ­λουν ότι η «Κιβω­τός» τούς έχει πάρει τέσ­σε­ρα παι­διά — που μένουν σε δύο δια­φο­ρε­τι­κές δομές — ενώ έσπα­σαν την πόρ­τα για να μπουν μέσα. Οπως κατήγ­γει­λαν, δεν τους αφή­νουν να επι­κοι­νω­νή­σουν με τα παι­διά τους τα οποία έπε­σαν θύμα­τα κακο­ποί­η­σης, καθώς, σύμ­φω­να με τους γονείς, τα είχαν κλεί­σει σε κλου­βί για που­λιά επί μέρες χωρίς να τους δίνουν τρο­φή. Μάλι­στα, μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους ανέ­φε­ραν ότι τους έχουν πάρει τα παι­διά για να τα που­λή­σουν και ότι «πρέ­πει να γίνουν υιοθεσίες».

Στις καταγ­γε­λί­ες που βγαί­νουν στο φως περι­λαμ­βά­νε­ται και αυτή σήμε­ρα 19χρονου που κατη­γο­ρεί τον ιερέα Αντώ­νιο για ασέλγεια.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι δύο εισαγ­γε­λείς Ανη­λί­κων που έχουν χρε­ω­θεί την έρευ­να θα ξεκι­νή­σουν σήμε­ρα να καλούν μάρ­τυ­ρες, κυρί­ως παι­διά που έχουν δια­μεί­νει κατά και­ρούς σε δομές της «Κιβω­τού» αλλά και εργα­ζό­με­νους. Ολοι τους θα ερω­τη­θούν γύρω από τις ενέρ­γειες τεσ­σά­ρων προ­σώ­πων, ύστε­ρα από δέκα καταγ­γε­λί­ες. Ολες τους έχουν δια­βι­βα­στεί από τον «Συνή­γο­ρο του Πολί­τη» στις εισαγ­γε­λι­κές αρχές και φέρε­ται να περι­γρά­φουν κακο­ποι­η­τι­κές συμπε­ρι­φο­ρές, σωμα­τι­κές τιμω­ρί­ες, κατα­να­γκα­στι­κή εργα­σία και απο­μό­νω­ση παι­διών από το σχολείο.

Στα πρό­σω­πα αυτά έχουν απο­δο­θεί κατά περί­στα­ση από τους καταγ­γέλ­λο­ντες, μέχρι αυτήν τη στιγ­μή, δύο αδι­κή­μα­τα, το κακούρ­γη­μα της κατά­χρη­σης ανη­λί­κου σε ασέλ­γεια και το πλημ­μέ­λη­μα της σωμα­τι­κής βλά­βης σε βάρος αδύναμων.

kivotos tou kosmou

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Απαιτεί να υπάρξουν άμεσα μέτρα στην “Κιβωτό των μαρτυρίων”

Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Ανα­πή­ρων (ΣΕΑΑΝ), σε ανα­κοί­νω­σή της για το θέμα της «Κιβω­τού» σημειώ­νει ανά­με­σα σε άλλα:

«Οι εξε­λί­ξεις και με την “Κιβω­τό των μαρ­τυ­ρί­ων” επι­βε­βαιώ­νουν αυτό που από χρό­νια προ­βάλ­λα­με σαν αγω­νι­στι­κό ανα­πη­ρι­κό κίνη­μα, τα ταξι­κά συν­δι­κά­τα, ριζο­σπα­στι­κές γυναι­κεί­ες και άλλες οργα­νώ­σεις: Οτι δεν μπο­ρεί παι­διά, ιδιαί­τε­ρα με ανα­πη­ρία, ηλι­κιω­μέ­νοι με βαριές ανα­πη­ρί­ες, ανή­μπο­ροι να προ­α­σπί­σουν τον εαυ­τό τους, να είναι στα χέρια ιδιωτών.
Είναι πρό­κλη­ση να βγαί­νει η κυρία Μιχαη­λί­δου να λέει ότι η λύση είναι η προ­ώ­θη­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής ανα­δο­χής και η υιο­θε­σία. Συνει­δη­τά εξαπατά!

Ο νόμος που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και ενί­σχυ­σε παρα­πέ­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για την επαγ­γελ­μα­τι­κή ανα­δο­χή και υιο­θε­σία, ισχύ­ει εδώ και 4 χρό­νια. Τι λύσεις έδω­σε; Σήμε­ρα που μιλά­με πάνω από 70 παι­διά παρα­μέ­νουν στα νοσο­κο­μεία παί­δων της Αθή­νας με εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή, ενώ δεν έχουν κανέ­να πρό­βλη­μα υγεί­ας, για­τί δεν έχουν πού να πάνε.

Οι δημό­σιες δομές έχουν συρ­ρι­κνω­θεί, υπο­βαθ­μι­στεί, ενώ οι διά­φο­ρες φιλαν­θρω­πι­κές οργα­νώ­σεις, ΜΚΟ, “πρό­τυ­πα” κατά την κυβέρ­νη­ση, αλω­νί­ζουν στον χώρο».

Η ΣΕΑΑΝ υπεν­θυ­μί­ζει ότι «τα αιτή­μα­τα που προ­βά­λα­με με την κινη­το­ποί­η­σή μας στις 2 Νοέμ­βρη έξω από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, μαζί με την ΟΓΕ, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων του “Μητέ­ρα και Παι­δου­πό­λεις” και μια σει­ρά άλλα σωμα­τεία και οργα­νώ­σεις είναι περισ­σό­τε­ρο ανα­γκαία από ποτέ.
Η κυρία Μιχαη­λί­δου βέβαια αρνή­θη­κε να συνα­ντη­θεί με τους εκπρο­σώ­πους των φορέ­ων μας. Τώρα τρέ­χει να μαζέ­ψει τα αμάζευτα…

Για­τί αυτή η πολι­τι­κή δεν παίρ­νει διορ­θώ­σεις αλλά ανα­τρο­πή». Η ΣΕΑΑΝ ανα­νε­ώ­νει το αγω­νι­στι­κό ραντε­βού της με άλλους φορείς για τις 3 Δεκέμ­βρη, Παγκό­σμια Μέρα ΑμεΑ, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Τα αιτή­μα­τα παραμένουν:

Ανά­πτυ­ξη δικτύ­ου κρα­τι­κών, δωρε­άν κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών (για την πρό­λη­ψη, τη στή­ρι­ξη των παι­διών και των οικο­γε­νειών σ’ όλες τις πλευ­ρές της ζωής, στη γει­το­νιά, στο σχο­λείο κ.λπ., των θυμά­των βίας και κακο­ποί­η­σης) με μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ανα­γκαί­ων ειδι­κο­τή­των, χωρίς επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση και εμπλο­κή ΜΚΟ.

Στή­ρι­ξη των δημό­σιων δομών προ­στα­σί­ας του παι­διού και των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών στή­ρι­ξης της οικο­γέ­νειας των δήμων και Περι­φε­ρειών. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμβασιούχων.

Να γίνουν άμε­σα όλες οι ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού (κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί, ψυχο­λό­γοι, νοση­λευ­τές) σε κάθε σχο­λείο. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των αναπληρωτών.

Δωρε­άν σχο­λι­κά γεύ­μα­τα για όλα τα παι­διά χωρίς εξαι­ρέ­σεις και απο­κλει­σμούς στα γενι­κά και ειδι­κά σχολεία.

Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλες τις προ­νοια­κές δομές όλων των ειδι­κο­τή­των με βάση τις ανά­γκες, για να εξα­σφα­λι­στούν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δου­λειάς και ποιο­τι­κές συν­θή­κες στή­ρι­ξης και φρο­ντί­δας των παι­διών, των ΑμεΑ, των προ­σφύ­γων κάθε λαϊ­κής οικογένειας.

Καμία από­λυ­ση. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και επικουρικών.

Να ανοί­ξουν όλες οι πτέ­ρυ­γες που έχουν κλεί­σει, με την ανά­λο­γη στε­λέ­χω­ση στο ΠΠΠ «Μητέ­ρα», στο Αναρ­ρω­τή­ριο Πεντέ­λης, στις Παι­δου­πό­λεις και στην υπό­λοι­πη Ελλά­δα με βάση τις ανάγκες.

Οχι στην ιδιω­τι­κή επαγ­γελ­μα­τι­κή ανα­δο­χή και υιοθεσία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα υψώνοντας ασπίδα προστασίας για τα παιδιά

Σε εκδήλωση με αφορμή τα φαινόμενα βίας ενάντια σε μικρά παιδιά μίλησε ο Ν. Σοφιανός

Εκδή­λω­ση με θέμα «Κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός με το σύστη­μα που γεν­νά βαρ­βα­ρό­τη­τα. Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για να σπά­σει ορι­στι­κά ο φαύ­λος κύκλος της εκμε­τάλ­λευ­σης και βίας, υψώ­νο­ντας ασπί­δα προ­στα­σί­ας για τα παι­διά και κάθε οικο­γέ­νεια που υπο­φέ­ρει» πραγ­μα­το­ποί­η­σε την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα στη Νέα Ιωνία η Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Τοπι­κής, Περι­φε­ρεια­κής και Κεντρι­κής Διοί­κη­σης της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ.

Ομι­λη­τής ήταν ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποί­ος ανέ­δει­ξε τους κοι­νω­νι­κούς και οικο­νο­μι­κούς παρά­γο­ντες που γεν­νούν την εκμε­τάλ­λευ­ση, την κακο­ποί­η­ση και τη βία, και οι οποί­οι στο σύνο­λό τους απο­τε­λούν το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, τον βούρ­κο μέσα στον οποίο γεν­νιού­νται και πλη­θαί­νουν όλα τα απο­κρου­στι­κά φαι­νό­με­να που δικαί­ως προ­κα­λούν την οργή και τον προβληματισμό.

Το αστικό κράτος ρίχνει όλο το βάρος στους γονείς

Η ευθύ­νη του κρά­τους στο κρί­σι­μο και ευαί­σθη­το πεδίο της προ­στα­σί­ας των παι­διών ήταν ένα από τα ζητή­μα­τα που βρέ­θη­καν στο επίκεντρο.

Οπως είπε ο Ν. Σοφια­νός, «το κρά­τος των καπι­τα­λι­στών ρίχνει όλη τη φρο­ντί­δα των παι­διών στη γονι­κή ευθύ­νη. Αυτή είναι μια πλή­ρως αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή, για­τί: Ενι­σχύ­ει την από­λυ­τη εξάρ­τη­ση των παι­διών από τους γονείς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, υπο­κεί­με­νοι στις συνέ­πειες της φτώ­χειας, της ανερ­γί­ας, ακό­μα και της κοι­νω­νι­κής περι­θω­ριο­ποί­η­σης. Κατα­δι­κά­ζει τα παι­διά πολ­λών λαϊ­κών οικο­γε­νειών στη φτώ­χεια και την ανέ­χεια, στην εγκα­τά­λει­ψη του σχο­λεί­ου, ακό­μα και στην κακοποίηση.
Αυτό το κρά­τος έχει βάλει τη σφρα­γί­δα του στην ανή­λι­κη εργα­σία, γεγο­νός για το οποίο δεν επι­δει­κνύ­ε­ται καμία “ευαι­σθη­σία”. Για­τί ένα 12χρονο παι­δί που εργά­ζε­ται είναι ένα παι­δί που ήδη έχει υπο­στεί βια­σμό. Αυτή είναι η ουσία της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, η οποία βάζει δια­χρο­νι­κά τη σφρα­γί­δα της στις τερά­στιες ελλεί­ψεις στην πρό­λη­ψη, με επί­κε­ντρο τις σχο­λι­κές μονάδες».

Τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­ει το ίδιο το υπουρ­γείο — και ορι­σμέ­να τα ανέ­φε­ρε ο Ν. Σοφια­νός — απο­δει­κνύ­ουν περί­τρα­να αυτήν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα: Σε σύνο­λο 13.888 σχο­λι­κών μονά­δων υπάρ­χουν μόνο 1.707 μόνι­μοι ψυχο­λό­γοι και κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί. Τη χρο­νιά 2021 — 2022 τοπο­θε­τή­θη­καν σε σχο­λεία Γενι­κής Εκπαί­δευ­σης περί­που 1.000 ψυχο­λό­γοι, που είχαν στην ευθύ­νη τους 4.500 σχο­λι­κές μονάδες!

«Πώς λοι­πόν να εκτι­μή­σει την προ­σω­πι­κό­τη­τα κάθε μαθη­τή, κάθε οικο­γέ­νειας, κάθε εκπαι­δευ­τι­κού, προ­κει­μέ­νου να παρέμ­βει προ­λη­πτι­κά; Πέρα από το γεγο­νός ότι η ανα­κύ­κλω­σή τους από σχο­λείο σε σχο­λείο, κάθε σχο­λι­κή χρο­νιά, μπαί­νει εμπό­διο στην ανά­πτυ­ξη σχέ­σης εμπι­στο­σύ­νης με τα παι­διά, τους εκπαι­δευ­τι­κούς και τους γονείς. Αντί της υπο­χρε­ω­τι­κής πρό­σλη­ψης μόνι­μων ψυχο­λό­γων και κοι­νω­νι­κών λει­τουρ­γών σε όλα τα σχο­λεία, σε όλες τις κοι­νω­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες των παι­διών — στον αθλη­τι­σμό, στον πολι­τι­σμό — περιο­ρί­ζουν το μέτρο μόνο στις αθλη­τι­κές ομο­σπον­δί­ες, και εκεί πάλι με κενά.

Για τα σχο­λεία ανα­κοι­νώ­θη­καν μόνο ορι­σμέ­να επι­μορ­φω­τι­κά σεμι­νά­ρια για τους εκπαι­δευ­τι­κούς, που όσο ανα­γκαία κι αν είναι δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν το τερά­στιο κενό από την έλλει­ψη του κατάλ­λη­λου επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού», επεσήμανε.

Το μπαλάκι στους δήμους

Ανα­λυ­τι­κή ανα­φο­ρά έγι­νε στη μερι­κή μετά­θε­ση στους δήμους και στις Περι­φέ­ρειες της ευθύ­νης για την κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη των κακο­ποι­η­μέ­νων παι­διών και γυναι­κών, των παι­διών που είναι εγκα­τα­λειμ­μέ­να. Είπε επ’ αυτού ο Ν. Σοφια­νός: «Είναι μέρος από τις 200 αρμο­διό­τη­τες που πέρα­σαν στους δήμους, χωρίς φυσι­κά να δοθούν οικο­νο­μι­κοί πόροι — υπο­δο­μές και το πολύ­τι­μο προ­σω­πι­κό που χρειά­ζε­ται. Τα στοι­χεία από τον δήμο Αθη­νάς είναι απο­κα­λυ­πτι­κά.Στον ΚΥΑΔΑ, τον βασι­κό οργα­νι­σμό για την κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή του δήμου, στους 197 εργα­ζό­με­νους μόλις οι 35 είναι μόνι­μο προ­σω­πι­κό, το 82% είναι κάθε είδους προ­σω­ρι­νοί εργα­ζό­με­νοι. Ιδια είναι η εικό­να και στις κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες του δήμου Αθή­νας. Στο Τμή­μα για την προ­στα­σία του παι­διού, στους 9 εργα­ζό­με­νους οι 7 είναι προ­σω­ρι­νοί. Αυτή η υπο­στε­λέ­χω­ση έχει ως απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει άμε­ση αντα­πό­κρι­ση σε λιγό­τε­ρες από τις μισές καταγ­γε­λί­ες που φτά­νουν στην υπη­ρε­σία κατά τη διάρ­κεια του χρόνου.

Αυτό το καθε­στώς υπάρ­χει σε όλους τους δήμους. Απο­δε­κα­τι­σμέ­νο προ­σω­πι­κό στις κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες, ακό­μα και στα αρμό­δια τμή­μα­τα για τον έλεγ­χο των καταγ­γε­λιών για παρα­μέ­λη­ση — κακο­ποί­η­ση, επι­σφα­λών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης παι­διών, καθή­κο­ντα που αφο­ρούν απο­φά­σεις καθο­ρι­στι­κές για τη ζωή παι­διών — οικο­γε­νειών. Τον Φεβρουά­ριο, που λήγει το κοι­νω­φε­λές πρό­γραμ­μα χιλιά­δων 8μηνιτών, θα αδειά­σουν κυριο­λε­κτι­κά οι υπάρ­χου­σες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες στους δήμους.
Το πέρα­σμα ευρύ­τα­των τομέ­ων κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής στους δήμους, ακό­μα και της παρο­χής των δια­φό­ρων επι­δο­μά­των, εκτός των άλλων άνοι­ξε τον δρό­μο και σε κάθε λογής ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ επι­χει­ρη­μα­τιών “αλλη­λέγ­γυων και φιλάν­θρω­πων”. Ανα­πτύσ­σε­ται έτσι ένα προ­βλη­μα­τι­κό — επι­σφα­λές ιδιω­τι­κό δίκτυο παρο­χής υπη­ρε­σιών, με προ­βλη­μα­τι­κές πολι­τι­κές αντιμετώπισης».

Ο Ν. Σοφια­νός ανέ­δει­ξε και τη συνέ­χεια των επι­διώ­ξε­ων της πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων και του αστι­κού κρά­τους, σημειώ­νο­ντας: «Η απαί­τη­ση της ΚΕΔΕ γα νέες αρμο­διό­τη­τες στους δήμους, με το πέρα­σμα της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας μαζί με τη δυνα­τό­τη­τα των δήμων να προ­σλαμ­βά­νουν προ­σω­πι­κό στις αντα­πο­δο­τι­κές τους υπη­ρε­σί­ες, ανοί­γει τον δρό­μο σε κρί­σι­μους τομείς που αφο­ρούν την παι­δι­κή μέρι­μνα σε όλες τις πτυ­χές της. Αυτό που ζητούν οι δήμαρ­χοι των αστι­κών κομ­μά­των είναι οι δημό­τες να πλη­ρώ­νουν με νέες εισφο­ρές το προ­σω­πι­κό για υπη­ρε­σί­ες που το κεντρι­κό ή τοπι­κό κρά­τος πρέ­πει να παρέ­χει δωρεάν».

Να ανάψει εκείνη η σπίθα
που «θα κάνει τα σκοτάδια φως»

Κλεί­νο­ντας ο Ν. Σοφια­νός ανέ­δει­ξε τον δρό­μο του συλ­λο­γι­κού αγώ­να μέσα από τον οποίο δίνε­ται «ανά­σα» από τη δυσω­δία και τη νοση­ρό­τη­τα που έρχε­ται στην επι­φά­νεια καθημερινά:

«Η συμ­με­το­χή στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να για να σπά­σει ορι­στι­κά ο φαύ­λος κύκλος της εκμε­τάλ­λευ­σης και βίας είναι πηγή έμπνευ­σης για την αγω­νι­στι­κή και ανυ­πό­τα­κτη με τις δυσκο­λί­ες στά­ση, σε όλα τα επί­πε­δα της ζωής, και στις δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις. Εκεί γίνο­νται μάθη­μα ζωής οι αξί­ες της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της συντρο­φι­κό­τη­τας, η αφο­σί­ω­ση, ο αλληλοσεβασμός.

Και αυτό μπο­ρεί να το δια­σφα­λί­σει ορι­στι­κά και αμε­τά­κλη­τα μια κοι­νω­νία στην οποία ο εργα­ζό­με­νος άνθρω­πος είναι ελευ­θε­ρω­μέ­νος από τα καπι­τα­λι­στι­κά δεσμά».

Στην εκδή­λω­ση έγι­ναν παρεμ­βά­σεις από τον Χρή­στο Μπόι­κο, ψυχο­λό­γο, εργα­ζό­με­νο στα Κέντρα Κοι­νό­τη­τας του δήμου Λυκό­βρυ­σης — Πεύ­κης και γραμ­μα­τέα του Πανελ­λή­νιου Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στα Κέντρα Κοι­νό­τη­τας (ΠΑΝΣΕΚ), την Μαρία Ευαγ­γε­λά­του, κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γό, εργα­ζό­με­νη στην Κοι­νω­νι­κή Υπη­ρε­σία του δήμου Νέας Ιωνί­ας και μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων Ν. Ιωνί­ας, και την Ειρή­νη Τρια­ντα­φύλ­λου, κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γό στον Νότιο Τομέα Αθη­νών της Περι­φέ­ρειας Αττικής.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από την ΟΓΕ

Παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας οργα­νώ­νει η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας, την Παρα­σκευή 25 Νοέμ­βρη, στις 5 μ.μ., με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα για την εξά­λει­ψη της βίας κατά των γυναι­κών.

«Δυνα­μώ­νου­με τον συλ­λο­γι­κό αγώ­να ενά­ντια στη βία των εκμε­ταλ­λευ­τών μας. Από εκεί αντλού­με τη δύνα­μη και το κου­ρά­γιο να αλλά­ξου­με τη ζωή μας μαχό­με­νες!», τονί­ζει η ΟΓΕ. Καλεί τις εργα­ζό­με­νες και τις άνερ­γες, ιδιαί­τε­ρα τις νέες γυναί­κες, τις φοι­τή­τριες, τις νέες μητέ­ρες στην κινη­το­ποί­η­ση στις αρμό­διες υφυ­πουρ­γούς Δ. Μιχαη­λί­δου, υφυ­πουρ­γό Εργα­σί­ας αρμό­δια για θέμα­τα Πρό­νοιας και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, και Μ. Συρεγ­γέ­λα, υφυ­πουρ­γό Εργα­σί­ας αρμό­δια για θέμα­τα Δημο­γρα­φι­κής Πολι­τι­κής και Οικογένειας.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο