Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ 2023! Μπασκετικό θρίλερ, επική πρόκριση για τη Γερμανία — Άφησε εκτός τελικού τις ΗΠΑ

Oι Γερ­μα­νοί ΝΒΑ­ερ απέ­κλει­σαν τους Αμε­ρι­κα­νούς στον ημι­τε­λι­κό του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου στην “Mall of Asia Arena” της Μανί­λας, με 113–111, σε έναν αγώ­να… ρεσι­τάλ του επι­θε­τι­κού μπά­σκετ και προ­κρί­θη­καν αήτ­τη­τοι στον τελι­κό, πρώ­το τελι­κό της Ιστο­ρί­ας τους στη διοργάνωση!

Είναι μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­τυ­χί­ες στην νεό­τε­ρη ιστο­ρία του γερ­μα­νι­κού αθλη­τι­σμού: Η Γερ­μα­νία, άλλο­τε «αμε­λη­τέα ποσό­τη­τα» στο μπά­σκετ, όχι μόνο έφτα­σε στους «4» του Παγκο­σμί­ου Πρω­τα­θλή­μα­τος, αλλά στον ημι­τε­λι­κό της Παρα­σκευ­ής κέρ­δι­σε, για πρώ­τη φορά στα χρο­νι­κά, τις ΗΠΑ και προ­κρί­νε­ται στον μεγά­λο τελι­κό, όπου θα δώσει τη μάχη για το χρυ­σό μετάλλιο.

Ο τελι­κός του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2023 θα είναι… ευρω­παϊ­κή υπό­θε­ση, αφού στον πρώ­το χρο­νι­κά ημι­τε­λι­κό σήμε­ρα (8/9) μία άλλη ευρω­παϊ­κή ομά­δα, η Σερ­βία, απέ­κλει­σε με κυριαρ­χι­κό μπά­σκετ την άλλη ομά­δα της ηπεί­ρου της Αμε­ρι­κής στα ημι­τε­λι­κά, τον Κανα­δά, με 95–86. Η Γερ­μα­νία εξα­σφά­λι­σε το δεύ­τε­ρο μετάλ­λιο στην Ιστο­ρία της, με την πρό­κρι­σή της στον τελι­κό της Κυρια­κής (10/9, 15:40), καθώς το 2002 στο Μου­ντο­μπά­σκετ της Ινδια­νά­πο­λης, είχε κατα­κτή­σει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο. Πλέ­ον, διεκ­δι­κεί το πρώ­το χρυ­σό μετάλ­λιο στην Ιστο­ρία της.

113–111 ήταν το τελι­κό σκορ της ανα­μέ­τρη­σης σε έναν αγώ­να με χορ­τα­στι­κό θέα­μα και χαλα­ρές άμυ­νες, τόσο από την αμε­ρι­κα­νι­κή, όσο και από τη γερ­μα­νι­κή πλευ­ρά. Οι ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νοι άσοι του ΝΒΑ πόντα­ραν για μία ακό­μη φορά στην αξε­πέ­ρα­στη ατο­μι­κή κλά­ση τους, αλλά αυτό δεν ήταν αρκε­τό απέ­να­ντι σε μία Γερ­μα­νία με απί­στευ­τους αυτο­μα­τι­σμούς, που άλλω­στε δια­θέ­τει επί­σης παί­κτες του ΝΒΑ.

Ποτέ άλλο­τε μία μπα­σκε­τι­κή «Νατσιο­νάλ­μαν­σαφτ» δεν είχε τέτοια ομα­δι­κό­τη­τα και τόσο «βάθος» στον πάγκο. Αυτό φάνη­κε από την αρχή, όταν ο αρχη­γός Ντέ­νις Σρέ­ντερ έμει­νε αρκε­τά λεπτά άπο­ντος και επι­πλέ­ον φορ­τώ­θη­κε γρή­γο­ρα με δύο φάουλ, ωστό­σο βρέ­θη­καν άλλοι για να πάρουν επι­θέ­σεις και να διεμ­βο­λί­σουν την αμε­ρι­κα­νι­κή άμυ­να. Πρώ­τος σκό­ρερ των Γερ­μα­νών ανα­δεί­χθη­κε τελι­κά ο Αντρέ­ας Ομπστ της Μπά­γερν Μονά­χου που έκα­νε το παι­χνί­δι της ζωής του με 24 πόντους. Ακο­λού­θη­σαν ο Φριτς Βάγκνερ των Ορλά­ντο Μάτζικ με 22 πόντους και ο θηριώ­δης Ντά­νιελ Τάις (αθλη­τι­κό ψευ­δώ­νυ­μο: «το τέρας») των Ιντιά­να Πέι­σερς με 22.

Για μία ακό­μη φορά σε κρί­σι­μο παι­χνί­δι ο Φραντς Βάγκνερ πέτυ­χε πολ­λά «καλά­θια ψυχο­λο­γί­ας», επι­χει­ρώ­ντας το ντράιβ ακό­μη και απέ­να­ντι σε δύο και τρεις Αμε­ρι­κα­νούς. Το τελευ­ταίο καλά­θι των Γερ­μα­νών πέτυ­χε όμως με θαυ­μα­στή ψυχραι­μία και μετά από ωραία προ­σποί­η­ση (αν και λίγο πριν είχε υπο­πέ­σει σε τέταρ­το φάουλ) ο δαι­μό­νιος Ντέ­νις Σρέ­ντερ στα σαρά­ντα δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν από τη λήξη, ανε­βά­ζο­ντας τη δια­φο­ρά στους έξι πόντους.

Οι ΗΠΑ ναι μεν θα διεκ­δι­κή­σουν ένα 13ο μετάλ­λιο σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, αλλά αυτό δεν μπο­ρεί να είναι ούτε το 6ο χρυ­σό ούτε το 4ο αση­μέ­νιο… παρά μόνο το 5ο χάλ­κι­νο! Αντι­πα­λός τους στον «μικρό» τελι­κό θα είναι ο Κανα­δάς, την Κυρια­κή (10/9, 11:30). Οι Αμε­ρι­κα­νοί είχαν κατα­κτή­σει για τελευ­ταία φορά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην Ιαπω­νία το 2006, όταν η εθνι­κή Ελλά­δας τους είχε απο­κλεί­σει στον ημι­τε­λι­κό, στη Σαϊ­τά­μα. Αυτή ήταν η 2η ήττα των ΗΠΑ στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, καθώς είχαν ηττη­θεί και από τη Λιθουανία.

Διαι­τη­τές: Κόντε (Ισπα­νία), Κρέ­γιτς (Σλο­βε­νία), Σαλίνς (Λετο­νία)

Οι συν­θέ­σεις

ΗΠΑ (Στιβ Κερ): Μπαν­κέ­ρο 6, Μπρί­τζες 17 (3), Μπράν­σον 15 (1), Έντουαρντς 23 (2), Χαλι­μπάρ­τον 7 (1), Χαρτ 9 (1), Τζάκ­σον 8, Τζόν­σον, Πόρ­τις 5 (1), Ριβς 21 (3)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γκόρ­ντι Χέρ­μπερτ): Μπόν­γκα 3 (1), Γκί­φεϊ, Λο, Όμπστ 24 (4), Σρέ­ντερ 17 (3), Τάις 21 (1), Τίμαν 10, Φόιγ­κτμαν 6, Βάγκνερ Φρ. 22 (3), Βάγκνερ Μ. 10 (1)

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο