Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: «Κλεμμένα είναι» — Κινητοποίηση στα εγκαίνια της παρουσίασης κυκλαδικών αντικειμένων της «Συλλογής Στερν»

Πηγή: Eurokinissi

«Ούτε γυρι­σμός ούτε ιστο­ρι­κή συμ­φω­νία, η κυβέρ­νη­ση νομι­μο­ποιεί την αρχαιο­κα­πη­λία» βρο­ντο­φώ­να­ξαν οι αρχαιο­λό­γοι και οι εργα­ζό­με­νοι στον χώρο της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς έξω από το Μου­σείο Κυκλα­δι­κής Τέχνης — Ιδρυ­μα Γου­λαν­δρή, αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα των σωμα­τεί­ων και των φορέ­ων τους (Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων, Σύλ­λο­γος Εκτά­κτων Αρχαιο­λό­γων, Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Έκτα­κτου Προ­σω­πι­κού ΥΠΠΟ, Πανελ­λή­νια Ένω­ση Συντη­ρη­τών Αρχαιο­τή­των και Ενιαί­ος Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων ΥΠΠΟ Αττι­κής, Στε­ρε­άς και Νήσων) με αφορ­μή τα εγκαί­νια της έκθε­σης 15 κυκλα­δι­κών αντι­κει­μέ­νων, από την επο­νο­μα­ζό­με­νη «Συλ­λο­γή Στερν», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Τετάρ­τη παρου­σία του πρωθυπουργού.

Κρα­τώ­ντας πανό που έγρα­φε «Κλεμ­μέ­να είναι», οι εργα­ζό­με­νοι κατήγ­γει­λαν την κυβέρ­νη­ση και την πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού, που επι­μέ­νουν στον δρό­μο της νομι­μο­ποί­η­σης της αρχαιο­κα­πη­λί­ας, ανα­γο­ρεύ­ο­ντας απο­δέ­κτες προ­ϊ­ό­ντων παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης αρχαιο­τή­των σε «δωρη­τές» και «ευερ­γέ­τες». Απαί­τη­σαν την κατά­σχε­σή τους από το ελλη­νι­κό Δημό­σιο και την άμε­ση επι­στρο­φή τους στη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της κινη­το­ποί­η­σης η παρου­σία των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων ήταν προ­κλη­τι­κή, με διαρ­κή προ­σπά­θεια να μη φαί­νε­ται το πανό και χαλά­σει η φιέ­στα της κυβέρνησης.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τα εγκαί­νια έγι­ναν σχε­δόν «εν κρυ­πτώ» και με ενη­μέ­ρω­ση της τελευ­ταί­ας στιγ­μής, μετά την ένο­χη σιω­πή του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού απέ­να­ντι σε καί­ρια ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με το ότι τα συγκε­κρι­μέ­να αντι­κεί­με­να δεν έχουν ελεγ­χθεί με τη νόμι­μη δια­δι­κα­σία, για το αν είναι αυθε­ντι­κά ή κίβδη­λα, ούτε για το πώς βρέ­θη­καν από τις Κυκλά­δες στη «Συλ­λο­γή Στερν». Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι αντί­στοι­χη ανα­φο­ρά έχει κατα­τε­θεί και από το ΚΚΕ στη Βουλή.

Όπως καταγ­γέλ­λει ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων, «οι 15 αρχαιό­τη­τες της 3ης χιλιε­τί­ας, κλεμ­μέ­νες από τις Κυκλά­δες, παρου­σιά­ζο­νται στο Μου­σείο Κυκλα­δι­κής Τέχνης, σαν να είναι δια­κο­σμη­τι­κά αντι­κεί­με­να, χωρίς αρχαιο­λο­γι­κά συμ­φρα­ζό­με­να. Την ίδια στιγ­μή 145 κυκλα­δι­κές αρχαιό­τη­τες βρί­σκο­νται στο Μητρο­πο­λι­τι­κό Μου­σείο της Ν. Υόρ­κης και 1 ειδώ­λιο βρί­σκε­ται ακό­μη στην οικία του Λ. Στερν! Σε έναν χρό­νο από τώρα τα 15 αντι­κεί­με­να θα γυρί­σουν στη Ν. Υόρ­κη για να εκτε­θούν εκεί για 25+25 χρό­νια, απο­δει­κνύ­ο­ντας πόσο στρε­βλή είναι η χρή­ση του όρου “επα­να­πα­τρι­σμός” από την ελλη­νι­κή κυβέρνηση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο