Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές — Επανέρχεται στην εξουσία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Μόλις 18 μήνες μετά την απο­μά­κρυν­σή του από την πρω­θυ­πουρ­γία για πλη­θώ­ρα οικο­νο­μι­κών σκαν­δά­λων, ο ακρο­δε­ξιός Μπεν­τζα­μίν Νετα­νιά­χου επι­στρέ­φει στην εξου­σία μετά τις εκλο­γές της Τρίτης.

Με κατα­με­τρη­μέ­νο το 90% των ψηφο­δελ­τί­ων, το υπερ­συ­ντη­ρι­κό κόμ­μα Λικούντ του Νετα­νιά­χου και οι σύμ­μα­χοί του (το ακρο­δε­ξιό «Θρη­σκευ­τι­κός Σιω­νι­σμός» του Ιτα­μάρ Μπεν Γκβιρ και τα κόμ­μα­τα των υπε­ρορ­θό­δο­ξων Εβραί­ων) φέρε­ται να εξα­σφα­λί­ζουν 65 έδρες σε σύνο­λο 120. Το φιλε­λεύ­θε­ρο κόμ­μα του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού Για­ΐρ Λαπίντ, περιο­ρί­ζε­ται, με βάση τη μέχρι χθες κατα­μέ­τρη­ση, σε 24 έδρες.

Το αρι­στε­ρό «Κοι­νό Ψηφο­δέλ­τιο» (Χαντάς-Τάαλ) , στο οποίο συμ­με­τέ­χει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα του Ισρα­ήλ, φαί­νε­ται να λαμ­βά­νει πέντε έδρες, σημειώ­νο­ντας απώ­λειες στην εκλο­γι­κή του δύναμη.

Τα ορι­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα θα ανα­κοι­νω­θούν την Παρα­σκευή, καθώς εκκρε­μεί η χρο­νο­βό­ρος δια­δι­κα­σία επι­κύ­ρω­σης των ψηφο­δελ­τί­ων πολι­τών που άσκη­σαν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα μακριά από τον τόπο κατοι­κί­ας τους.

«Βρι­σκό­μα­στε στα πρό­θυ­ρα μιας πολύ μεγά­λης νίκης», δήλω­σε ο 73χρονος Νετα­νιά­χου από τα κεντρι­κά γρα­φεία του Λικούντ τις πρώ­τες ώρες της Τετάρ­της, υπο­σχό­με­νος ότι θα σχη­μα­τί­σει μια «εθνι­κι­στι­κή κυβέρ­νη­ση», η οποία θα ακτι­νο­βο­λεί «δύνα­μη, όχι αδυναμία».

Η επι­στρο­φή του Νετα­νιά­χου και των ακρο­δε­ξιών συμ­μά­χων του στην εξου­σία προ­μη­νύ­ει περαι­τέ­ρω αρνη­τι­κές εξε­λί­ξεις τόσο στο πλαί­σιο των οικο­νο­μι­κο­κοι­νω­νι­κών ζητη­μά­των στο Ισρα­ήλ, όσο κυρί­ως στο παλαι­στι­νια­κό ζήτη­μα και στις σχέ­σεις του Ισρα­ήλ με χώρες όπως το Ιράν.

Αντιδράσεις σε Παλαιστίνη και Ιράν

«Δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία ότι ο επω­α­ζό­με­νος συνα­σπι­σμός (στο Ισρα­ήλ) θα ενι­σχύ­σει την εχθρι­κή συμπε­ρι­φο­ρά απέ­να­ντι στον παλαι­στι­νια­κό λαό και θα οδη­γή­σει την κατο­χή σε ακό­μη πιο ακραία μέτρα», δήλω­σε ο Μπα­σάμ Σάλε, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

Στην Τεχε­ρά­νη, ο εκπρό­σω­πος των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, Χοσε­ΐν Ταλέμπ, εκτί­μη­σε πως η επι­στρο­φή Νετα­νιά­χου στην εξου­σία «θα είναι η αρχή νέων προ­κλή­σε­ων τόσο για το Ισρα­ήλ όσο και για την Ουάσιγκτον»

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο