Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπλοκάρει το αντιεμβολιαστικό κίνημα το facebook

Το Facebook ανα­κοί­νω­σε ότι ξεκι­νά μία προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σει την εξά­πλω­ση της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης για τους δήθεν κιν­δύ­νους των εμβο­λί­ων, στην οποία κατα­φεύ­γει το λεγό­με­νο αντιεμ­βο­λια­στι­κό κίνη­μα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας και το μεγα­λύ­τε­ρο μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για την προ­βο­λή των από­ψε­ών του.

Η αντιεμ­βο­λια­στι­κή προ­πα­γάν­δα στο δια­δί­κτυο, ιδί­ως στις πλατ­φόρ­μες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, έχει παί­ξει μεγά­λο ρόλο στο να βγουν αυτές οι από­ψεις από το περι­θώ­ριο. Μία έρευ­να στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου έδει­ξε ότι οι ανα­ζη­τή­σεις στο δια­δί­κτυο συχνά φέρ­νουν στην κορυ­φή όχι έγκυ­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την αξία των εμβο­λί­ων, αλλά τις από­ψεις των αντιεμ­βο­λια­στι­κών ομά­δων. Ομά­δες με χιλιά­δες μέλη στο Facebook έχουν εξε­λι­χθεί σε πυρή­νες ακτι­βι­σμού και προ­πα­γάν­δας κατά των εμβο­λί­ων, μετα­ξύ άλλων εκφο­βί­ζο­ντας με στο­χευ­μέ­νο τρό­πο τους υπο­στη­ρι­κτές των εμβολίων.

Μετά από πιέ­σεις που δέχθη­κε και από το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ, το Facebook απο­φά­σι­σε ότι θα απε­νερ­γο­ποιεί τους λογα­ρια­σμούς και θα απορ­ρί­πτει τις δια­φη­μί­σεις που παρα­πλη­ρο­φο­ρούν για τα εμβό­λια, ενώ θα προ­ω­θεί έγκυ­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τη σημα­σία των έγκαι­ρων εμβο­λια­σμών. Επί­σης, μέσω των αλγό­ριθ­μων του θα υπο­βαθ­μί­σει στις ανα­ζη­τή­σεις και στο news feed την ιεράρ­χη­ση των ιστο­σε­λί­δων και ομά­δων που έχουν δημιουρ­γή­σει οι πολέ­μιοι των εμβολίων.

Η αντι­πρό­ε­δρος του Facebook Μόνι­κα Μπί­κερτ δήλω­σε ότι η ίδια πολι­τι­κή θα εφαρ­μο­στεί και στο Instagram, ενώ και το YouTube (που ανή­κει στη Google) πρό­σφα­τα ανα­κοί­νω­σε ότι θα τρο­πο­ποι­ή­σει τον αλγό­ριθ­μό του, ώστε να μη συστή­νει πλέ­ον στους χρή­στες βίντεο που παρα­πλη­ρο­φο­ρούν για τα εμβό­λια. Επί­σης, η Amazon ήδη αφαί­ρε­σε αρκε­τά αντιεμ­βο­λια­στι­κά βίντεο από την υπη­ρε­σία streaming που διαθέτει.

Ο ολο­έ­να αυξα­νό­με­νος αριθ­μός των γονιών που αρνιού­νται να εμβο­λιά­σουν τα παι­διά τους σε διά­φο­ρες ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες, τεί­νει να εξε­λι­χθεί σε μεί­ζον πρό­βλη­μα δημό­σιας υγεί­ας, όπως δεί­χνει και η πρό­σφα­τη αύξη­ση των κρου­σμά­των ιλα­ράς διε­θνώς (στην Ευρώ­πη διπλα­σιά­σθη­καν το 2018 ένα­ντι του 2017). Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας χαρα­κτή­ρι­σε το δισταγ­μό για εμβο­λια­σμό ανά­με­σα στις δέκα πιο σοβα­ρές απει­λές για την παγκό­σμια υγεία το 2019, σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και τη βρε­τα­νι­κή “Γκάρ­ντιαν”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο