Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπολσονάρου: Η χώρα «χρεοκόπησε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα»

«Η Βρα­ζι­λία χρε­ο­κό­πη­σε. Δεν μπο­ρώ να κάνω τίπο­τα»: το δήλω­σε χθες Τρί­τη ο πρό­ε­δρος της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας, ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, απο­δί­δο­ντας την κρί­ση «σε αυτόν τον ιό που προ­βάλ­λει ο Τύπος», την ώρα που έλα­βαν τέλος οι ενι­σχύ­σεις που χορη­γού­σε το δημό­σιο, γλι­τώ­νο­ντας ως εδώ δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες από την εξαθλίωση.

«Η Βρα­ζι­λία χρε­ο­κό­πη­σε. Δεν μπο­ρώ να κάνω τίπο­τα. Ήθε­λα να αλλά­ξω τον πίνα­κα των μειώ­σε­ων των φόρων, αλλά ήρθε αυτός ο ιός που τον τρο­φο­δο­τεί ο Τύπος, αυτός ο Τύπος χωρίς ενδια­φέ­ρον», ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος μιλώ­ντας σε υπο­στη­ρι­κτή του που τον χαι­ρέ­τι­σε μπρο­στά στην επί­ση­μη κατοι­κία του στην Μπραζίλια.

Ο βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος ανα­φε­ρό­ταν στη μεταρ­ρύθ­μι­ση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών ώστε να αυξη­θεί το επί­πε­δο των εισο­δη­μά­των που απαλ­λάσ­σο­νται από φόρους, προ­ε­κλο­γι­κή υπό­σχε­ση του ακρο­δε­ξιού πολι­τι­κού ο οποί­ος εξε­λέ­γη δεσμευό­με­νος να εφαρ­μό­σει οικο­νο­μι­κά φιλε­λεύ­θε­ρο πρόγραμμα.

Σύμ­φω­να με τον Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, η οικο­νο­μι­κή κατάρ­ρευ­ση της χώρας οφεί­λε­ται στα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που επέ­βα­λαν οι κυβερ­νή­τες των πολι­τειών στην προ­σπά­θειά τους να στα­μα­τή­σουν την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού — πλέ­ον η χώρα θρη­νεί σχε­δόν 198.000 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19.

Ο πρό­ε­δρος είδε τη δημο­τι­κό­τη­τά του να αυξά­νε­ται χάρη στις έκτα­κτες χρη­μα­τι­κές ενι­σχύ­σεις που προ­σφέ­ρο­νταν επί εννέα μήνες σε 68 εκα­τομ­μύ­ρια Βρα­ζι­λιά­νους, σχε­δόν το ένα τρί­το του πληθυσμού.

Όμως αυτόν τον μήνα οι ενι­σχύ­σεις έπα­ψαν να χορη­γού­νται, καθώς η κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται υπό πίε­ση από τις αγο­ρές, που ανη­συ­χούν για το υψη­λό επί­πε­δο του ελλείμ­μα­τος και του χρέους.

Για τον Μαρ­σέ­λου Νέρι, διευ­θυ­ντή του Κέντρου Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής του Ιδρύ­μα­τος Ζετού­λιου Βάρ­γκας (FGV), η εξέ­λι­ξη αυτή οδη­γεί τη χώρα «στο χεί­λος της κοι­νω­νι­κής αβύσσου».

Στο μετα­ξύ, τα κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού και οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της νόσου που προ­κα­λεί δεν στα­μα­τούν να αυξά­νο­νται. Τις προη­γού­με­νες 24 ώρες ακό­μη 1.171 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν, ενώ επι­βε­βαιώ­θη­καν σχε­δόν 57.000 κρού­σμα­τα, ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας. Η κατά­στα­ση ανα­μέ­νε­ται να χει­ρο­τε­ρέ­ψει τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, λόγω των μαζι­κών δημό­σιων συνα­θροί­σε­ων και των οικο­γε­νεια­κών συγκε­ντρώ­σε­ων στη διάρ­κεια των εορ­τών των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, προει­δο­ποιούν ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο