Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μυτιλήνη: Πέθανε η Αιμιλία Καμβύση, η τελευταία από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς»

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 93 ετών σήμε­ρα, η Αιμι­λία Καμ­βύ­ση, μια από τις τρεις για­γιά­δες της Συκα­μνιάς, των οποί­ων η φωτο­γρα­φία το καλο­καί­ρι του 2015 να περι­ποιού­νται στην ακτή ένα βρέ­φος, παι­δί μίας γυναί­κας πρό­σφυ­γα από τη Συρία που μόλις είχε απο­βι­βα­σθεί στην ακτή, έκα­νε το γύρο του κόσμου.

Η φωτο­γρα­φία απο­τέ­λε­σε τότε και την αφορ­μή να προ­τα­θούν για το βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης του 2016. Ας σημειω­θεί ότι οι τρεις γυναί­κες συνέ­χι­σαν για μεγά­λο διά­στη­μα να κάνουν το ίδιο, προ­σφέ­ρο­ντας ό,τι μπο­ρού­σαν στους πρό­σφυ­γες, όλον αυτόν τον και­ρό που το χωριό τους έγι­νε το επί­κε­ντρο της παγκό­σμιας προ­σφυ­γι­κής-ανθρω­πι­στι­κής κρίσης.

Από τις τρεις για­γιά­δες, πρώ­τη η Μαρί­τσα Μαυ­ρα­πί­δου πέθα­νε το 2019 σε ηλι­κία 92 ετών και ακο­λού­θη­σε το 2022 η Ευστρα­τία Μαυ­ρα­πί­δου σε ηλι­κία 96 ετών.

Και οι τρεις παι­διά προ­σφύ­γων από το μικρα­σια­τι­κό Μοσχο­νή­σι, απο­τέ­λε­σαν σύμ­βο­λο της αλλη­λεγ­γύ­ης του λαού της Λέσβου στους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες Σύρους — στη μεγά­λη πλειο­ψη­φία τους — πρό­σφυ­γες, που πέρα­σαν τη διε­τία 2015–2016 από τις απέ­να­ντι ακτές στο νησί. Τις «για­γιά­δες της Λέσβου» είχαν επι­σκε­φθεί και τιμή­σει τον Νοέμ­βριο του 2015, ο τότε Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος και το Δεκα­πε­νταύ­γου­στο του 2020, η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­να Σακελ­λα­ρο­πού­λου. «Για­τί λες μπρά­βο γιε μου; Τι κάνα­με;» είχαν πει στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, την ημέ­ρα που ανα­κοι­νώ­θη­κε η υπο­ψη­φιό­τη­τά τους για το βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης, τον Ιανουά­ριο του 2016.

Όταν ρωτή­θη­καν για­τί βοη­θά­νε τους πρό­σφυ­γες, οι για­γιά­δες, η Αιμι­λία Καμ­βύ­ση είχε απα­ντή­σει: «Καλά παι­διά είναι. Μερι­κές φορές κου­ρα­σμέ­να από το ταξί­δι, με βοη­θά­νε να κου­βα­λή­σου­με τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η κηδεία της Αιμι­λί­ας Καμ­βύ­ση θα γίνει τη Δευ­τέ­ρα 13 Μαρ­τί­ου στις 2:30 το μεση­μέ­ρι, στο κοι­μη­τή­ριο της Συκα­μνιάς. Η νεκρώ­σι­μη ακο­λου­θία θα ψαλεί στην Πανα­γιά τη Γορ­γό­να, στο λιμα­νά­κι της Σκάλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο