Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Το Κίεβο ετοιμάζει προβοκάτσια με τη χρήση «βρώμικης βόμβας»

Ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σόι­γκου μετέ­φε­ρε στους συνα­δέλ­φους του από τη Γαλ­λία και την Τουρ­κία την ανη­συ­χία της Ρωσί­ας  για πιθα­νή προ­βο­κά­τσια από το Κίε­βο ‑με τη βοή­θεια της Δύσης- με τη χρή­ση «βρώ­μι­κης βόμβας».

Σύμ­φω­να με τη Μόσχα, οι αρχές του Κιέ­βου ετοι­μά­ζο­νται να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ένα πυρη­νι­κό όπλο χαμη­λής από­δο­σης στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας προ­κει­μέ­νου να κατη­γο­ρή­σουν τη Ρωσία ότι χρη­σι­μο­ποιεί όπλα μαζι­κής κατα­στρο­φής, και ως εκ τού­του να ξεκι­νή­σει μια ισχυ­ρή αντι­ρω­σι­κή εκστρα­τεία στον κόσμο με στό­χο να υπο­νο­μεύ­σει την εμπι­στο­σύ­νη στη Μόσχα. Ο υπο­λο­γι­σμός των διορ­γα­νω­τών της προ­βο­κά­τσιας είναι ότι αν εφαρ­μο­στεί με επι­τυ­χία, οι περισ­σό­τε­ρες χώρες θα αντι­δρά­σουν πολύ σκλη­ρά στο «πυρη­νι­κό επει­σό­διο» στην Ουκρα­νία. Ως απο­τέ­λε­σμα, η Μόσχα θα χάσει την υπο­στή­ρι­ξη πολ­λών από τους βασι­κούς της εταί­ρους και η Δύση θα προ­σπα­θή­σει ξανά να θέσει το ζήτη­μα της στέ­ρη­σης από τη Ρωσία του καθε­στώ­τος του μόνι­μου μέλους του Συμ­βου­λί­ου Ασφά­λειας του ΟΗΕ και να αυξή­σει την αντι­ρω­σι­κή ρητορική.

Ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊ­γκού είπε στο Γάλ­λο ομό­λο­γό του στη διάρ­κεια σημε­ρι­νής τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας τους, ότι η Μόσχα ανη­συ­χεί για την πιθα­νή χρή­ση μιας “βρό­μι­κης βόμ­βας” από την Ουκρα­νία, όπως ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας. Σύμ­φω­να με ένα αντί­γρα­φο της τηλε­φω­νι­κής συνο­μι­λί­ας μετα­ξύ του Σοϊ­γκού και του Γάλ­λου υπουρ­γού Άμυ­νας Σεμπα­στιέν Λεκορ­νί που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, ο Σοϊ­γκού είπε ότι ο πόλε­μος έχει την τάση να εξε­λίσ­σε­ται σε μία “ευρεία, μη ελεγ­χό­με­νη κλι­μά­κω­ση” της σύγκρουσης.

Αργό­τε­ρα, ο επι­κε­φα­λής του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας μίλη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον Τούρ­κο ομό­λο­γό του Χου­λου­σί Ακάρ . Οι υπουρ­γοί Άμυ­νας της Ρωσί­ας και της Τουρ­κί­ας συζή­τη­σαν την κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία στη διάρ­κεια μιας σημε­ρι­νής τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας τους, όπως ανέ­φε­ρε σε μία ανα­κοί­νω­σή του το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Σύμ­φω­να με την ίδια ανα­κοί­νω­ση, ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊ­γκού επα­νέ­λα­βε στον Χου­λου­σί Ακάρ τις ανη­συ­χί­ες που εξέ­φρα­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, στο Γάλ­λο ομό­λο­γό του για το ενδε­χό­με­νο χρή­σης μιας “βρό­μι­κης βόμ­βας” από την Ουκρα­νία, προ­κει­μέ­νου να κλι­μα­κω­θεί η πολε­μι­κή ένταση.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο