Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μύδια που μεταδίδουν μεταξύ τους καρκίνο, βρήκαν οι επιστήμονες στον Ατλαντικό και στην Ευρώπη

Ένας μετα­δο­τι­κός καρ­κί­νος έχει εξα­πλω­θεί από μύδια που ζουν στην ακτή του Κανα­δά στον Ατλα­ντι­κό (Βρε­τα­νι­κή Κολομ­βία), σε άλλα είδη μυδιών που υπάρ­χουν στις δυτι­κές ακτές της Ευρώ­πης, καθώς και στη Νότια Αμε­ρι­κή. Οι επι­στή­μο­νες γνώ­ρι­ζαν από και­ρό ότι τα μύδια σε διά­φο­ρα μέρη του κόσμου εμφα­νί­ζουν καρ­κί­νο, αλλά δεν ήταν βέβαιοι αν η ασθέ­νεια είναι μετα­δο­τι­κή, κάτι που επι­βε­βαί­ω­σαν πλέ­ον. Οι περισ­σό­τε­ροι καρ­κί­νοι προ­κα­λού­νται από μεταλ­λά­ξεις του DNA που δεν είναι μετα­δο­τι­κές σε άλλα άτο­μα. Έχουν όμως βρε­θεί και λίγα είδη (σκύ­λοι, διά­βο­λος της Τασμα­νί­ας, δίθυ­ρα κ.α.), μετα­ξύ των οποί­ων τα μύδια, όπου ο καρ­κί­νος μπο­ρεί να είναι μετα­δο­τι­κός σαν μικρό­βιο ή παρά­σι­το σε άλλα ζώα (όχι στους ανθρώπους).

Οι ερευ­νη­τές από τις ΗΠΑ, τη Γαλ­λία, τον Κανα­δά, την Αργε­ντι­νή και τη Χιλή, με επι­κε­φα­λής τη Μαρί­ζα Γιο­νε­μί­τσου του Ερευ­νη­τι­κού Ινστι­τού­του Pacific Northwest του Σιάτλ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό eLife, ανέ­λυ­σαν DNA από τρία δια­φο­ρε­τι­κά είδη μυδιών με καρ­κί­νο που έχουν βρε­θεί στις ακτές του Κανα­δά, της Γαλ­λί­ας, της Ολλαν­δί­ας, της Χιλής και της Αργεντινής.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι τα καρ­κι­νι­κά κύτ­τα­ρα των μυδιών της Ευρώ­πης και της Νότιας Αμε­ρι­κής (Mytilus edulis και Mytilus chilensis αντί­στοι­χα) ήταν γενε­τι­κά σχε­δόν ταυ­τό­ση­μα με τα καρ­κι­νι­κά κύτ­τα­ρα στα μύδια του Κανα­δά (Mytilus trossulus), πράγ­μα που υπο­δη­λώ­νει τη μετά­δο­ση του καρ­κί­νου κατά μήκος και δια­μέ­σου του Ατλα­ντι­κού, με αρχι­κή προ­έ­λευ­ση κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα τα κανα­δι­κά μύδια.

Εκτι­μά­ται ότι στη μετά­δο­ση του καρ­κί­νου βοη­θά­νε τα πλοία που κάνουν υπε­ρα­τλα­ντι­κά ταξί­δια, καθώς οι επι­στή­μο­νες θεω­ρούν σχε­δόν απί­θα­νο τα μύδια με τον καρ­κί­νο να έχουν εξα­πλω­θεί τόσο μακριά από μόνα τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο