Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μύθοι με πράσιν’ άλογα

«Η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» διαδίδουν κυβερνήσεις, κόμματα και αστικά επιτελεία, για να χρυσώσουν το χάπι της απλόχερης κρατικής στήριξης στα μονοπώλια, προκειμένου να επενδύσουν σε νέα κερδοφόρα πεδία.

Αλλά η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήδη τους δια­ψεύ­δει

Πράσινοι μύθοι

Η απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση στην Κοζά­νη, στη Μεγα­λό­πο­λη και αλλού αφή­νει άνερ­γους μερι­κές χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στην ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που ζού­σαν από τον λιγνί­τη. Οι θέσεις εργα­σί­ας που χάνο­νται, όχι μόνο δεν ανα­πλη­ρώ­νο­νται στο σύνο­λό τους, αλλά κι αυτές που δημιουρ­γού­νται είναι περισ­σό­τε­ρο επι­σφα­λείς και πιο κακο­πλη­ρω­μέ­νες.

Το φαι­νό­με­νο δεν είναι βέβαια μόνο ελλη­νι­κό. Σύμ­φω­να με προ­βλέ­ψεις μεγά­λων οικο­νο­μι­κών οργα­νι­σμών, οι απώ­λειες θέσε­ων εργα­σί­ας από την εισα­γω­γή της πρά­σι­νης ηλε­κτρο­κί­νη­σης μόνο σε έναν κλά­δο, αυτόν της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας, θα ξεπε­ρά­σουν το μισό εκα­τομ­μύ­ριο μέχρι το 2035, οπό­τε στην ΕΕ προ­βλέ­πε­ται να καταρ­γη­θούν εντε­λώς οι κινη­τή­ρες εσω­τε­ρι­κής καύ­σης, που κατα­να­λώ­νουν ορυ­κτά καύ­σι­μα και τα παρά­γω­γά τους.

«Ναι αλλά θα δημιουρ­γη­θούν νέες θέσεις εργα­σί­ας στην κατα­σκευή ανταλ­λα­κτι­κών για τα “πρά­σι­να” αυτο­κί­νη­τα», αντι­τεί­νουν οι απο­λο­γη­τές της «πρά­σι­νης» ανά­πτυ­ξης. Πόσες είναι αυτές; Σύμ­φω­να με τις ίδιες εκτι­μή­σεις, δεν θα ξεπε­ρά­σουν τις 226.000. Που σημαί­νει ότι του­λά­χι­στον 275.000 θέσεις εργα­σί­ας θα εξα­φα­νι­στούν από τον χάρ­τη της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας ‑ενός τομέα μόνο, τα επό­με­να χρό­νια, με όλα τα συνε­πα­γό­με­να για τους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεο-άνερ­γους.

«Η πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη θα οδη­γή­σει σε καλυ­τέ­ρευ­ση του επι­πέ­δου ζωής για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα», είναι το άλλο …ατρά­ντα­χτο επι­χεί­ρη­μα, για να συστρα­τευ­θεί ο λαός στους νέους εθνι­κούς (και παγκό­σμιους) στό­χους του κεφα­λαί­ου, στους οποί­ους συγκλί­νουν όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ|ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Η διεύ­ρυν­ση όμως της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, εξαι­τί­ας της ακρι­βό­τε­ρης «πρά­σι­νης» Ενέρ­γειας, συνι­στά επι­δεί­νω­ση και όχι βελ­τί­ω­ση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου του λαού.

Σε συν­δυα­σμό με την πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», η χον­δρι­κή τιμή της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας έχει αυξη­θεί κατά 438% το τελευ­ταίο 11μηνο και αυτές οι αυξή­σεις προ­κα­λούν ήδη ηλε­κτρο­σόκ στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Ούτε είναι «παρο­δι­κό φαι­νό­με­νο», όπως προ­σπα­θούν να το παρου­σιά­σουν, αφού πλέ­ον οι τιμές της Ενέρ­γειας και συνο­λι­κά των αγα­θών πρώ­της ανά­γκης παγιώ­νο­νται σε πολύ υψη­λό­τε­ρα επίπεδα.θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal» Βιβλιοπαρουσίαση Ατέχνως

Και έπε­ται συνέ­χεια: Οι δήμοι μελε­τούν ήδη την αύξη­ση των αντα­πο­δο­τι­κών τελών, για να μετα­κυ­λή­σουν στον λαό τα τέλη ταφής απορ­ριμ­μά­των, βάσει της ευρω­παϊ­κής νομο­θε­σί­ας που προ­βλέ­πει απα­νω­τά χαρά­τσια, δήθεν για την ενθάρ­ρυν­ση των «πρά­σι­νων» επεν­δύ­σε­ων. Αλλά και το ενερ­γεια­κό κόστος λει­τουρ­γί­ας της ύδρευ­σης και της άρδευ­σης αργά ή γρή­γο­ρα θα περά­σει στα δημο­τι­κά τέλη που πλη­ρώ­νουν εργα­ζό­με­νοι, βιο­πα­λαι­στές ΕΒΕ και αγρότες.

«Η πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη βελ­τιώ­νει τις πόλεις, κάνει πιο λει­τουρ­γι­κά τα κτί­ρια, δια­μορ­φώ­νει καλύ­τε­ρους όρους ζωής», λένε τα ίδια επι­τε­λεία. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όμως, η ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση είναι το «εργα­λείο» για την επι­δό­τη­ση με εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ των ομί­λων που επεν­δύ­ουν στον κατα­σκευα­στι­κό τομέα και στην αγο­ρά στέ­γης, δια­μορ­φώ­νο­ντας όρους μεγά­λης κερ­δο­φο­ρί­ας, ενώ χιλιά­δες λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά είτε θα δουν τα νοί­κια και τις τιμές των ακι­νή­των να αυξά­νο­νται, είτε θα δουν την περιου­σία τους να απαξιώνεται.

Απο­κα­λυ­πτι­κή ως προς αυτό είναι η ευρω­παϊ­κή Οδη­γία για την «Ενερ­γεια­κή Από­δο­ση Κτι­ρί­ων», που τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή από τις 14 Δεκέμ­βρη και προ­βλέ­πει συγκε­κρι­μέ­νες ενερ­γεια­κές προ­δια­γρα­φές για να μπο­ρεί ένα σπί­τι να νοι­κια­στεί ή να πωλη­θεί από τον ιδιο­κτή­τη του. Το κόστος σ’ αυτές τις περι­πτώ­σεις θα μετα­κυ­λη­θεί στους νοι­κά­ρη­δες, ανε­βά­ζο­ντας το κόστος της στέ­γης, ενώ στις περι­πτώ­σεις που ο ιδιο­κτή­της δεν δια­θέ­τει τα κεφά­λαια, θα υπο­χρε­ώ­νε­ται να που­λή­σει την περιου­σία του «με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο», τρο­φο­δο­τώ­ντας τα κέρ­δη των ομί­λων του real estate.


N 4843 _20-Οκτ-2021 _ΕΕ _ενεργειακή απόδοση κτιρίων


Απ’ όπου κι αν το πιά­σει κανείς, ο μύθος ότι η «πρά­σι­νη» ανά­πτυ­ξη θα συγκε­ρά­σει την καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία με τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού, καταρ­ρέ­ει με πάτα­γο. Είτε «πρά­σι­νη» είτε «μαύ­ρη», κίνη­τρο και στό­χος της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης είναι το κέρ­δος, που δεν συνα­ντιέ­ται που­θε­νά με τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τις ανά­γκες.

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να τεθούν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας οι δυνατότητες της εποχής μας:
Να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να απελευθερωθεί η οικονομία από τον βραχνά του κέρδους.

Από τη στήλη
Η ΑΠΟΨΗ μας του σημε­ρι­νού Ριζο­σπά­στηΑΠΟΨΗ μας


Δεί­τε και “Ατέ­χνως” …Πρά­σι­νη «Ανά­πτυ­ξη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο