Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Θεοδωρίδου: Η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός υπερτερεί από αυτήν της φυσικής νόσησης

Ο εμβο­λια­σμός κατά του κορο­νοϊ­ού προ­σφέ­ρει υψη­λή και στα­θε­ρή ανο­σία, η οποία υπερ­τε­ρεί της ανο­σί­ας που προ­σφέ­ρει η φυσι­κή νόση­ση, είπε από­ψε η πρό­ε­δρος της εθνι­κής επι­τρο­πής εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, κατά την καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση στο υπουρ­γείο Υγείας.

Όπως διευ­κρί­νι­σε η ίδια, «η νόσος προ­σφέ­ρει ανο­σία, η οποία όμως δεν γνω­ρί­ζου­με πόσο υψη­λή είναι όταν μιλά­με για ασυμ­πτω­μα­τι­κούς ασθε­νείς ή τα παι­διά». Ωστό­σο η ίδια επι­σή­μα­νε, ότι ούτε η φυσι­κή νόση­ση, ούτε τα εμβό­λια προ­σφέ­ρουν 100% ανο­σία, καθώς αυτή εξαρ­τά­ται από την ηλι­κία αυτού που εμβο­λιά­ζε­ται, αν έχει υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα αλλά και από τις νεώ­τε­ρες μεταλ­λά­ξεις. Πάντως, τόνι­σε ότι έχου­με περισ­σό­τε­ρα δεδο­μέ­να για τη φυσι­κή ανο­σία σε σχέ­ση με το εμβό­λιο, και πρό­σθε­σε ότι είναι πλέ­ον ξεκά­θα­ρο, ότι η μία δόση εμβο­λί­ου στους 6 μήνες μετά από φυσι­κή νόση­ση, δημιουρ­γεί συμπλη­ρω­μα­τι­κή ανο­σία στη φυσι­κή. Έτσι, όπως είπε, «η φυσι­κή ανο­σία συμπλη­ρώ­νε­ται από αυτή του εμβο­λί­ου και παρέ­χε­ται στο άτο­μο υψη­λή ανο­σία, ακό­μη και για τη μετάλ­λα­ξη Δ».

Ανα­φε­ρό­με­νη σε άλλη μελέ­τη και στα απο­τε­λέ­σμα­τα της τρί­της δόσης με mRNA εμβό­λια, τόνι­σε ότι συμ­βάλ­λει στην πρό­λη­ψη σοβα­ρών μορ­φών covid. Όπως ανέ­φε­ρε, τα άτο­μα που έκα­ναν τρί­τη δόση συγκρί­θη­καν με άτο­μα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβο­λί­ου ως προς τρεις συγκε­κρι­μέ­νους παρά­γο­ντες: την εισα­γω­γή τους στο νοσο­κο­μείο, τη σοβα­ρή νόσο και τον θάνα­το και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της τρί­της δόσης επτά ημέ­ρες αφό­του χορη­γή­θη­κε. «Δια­πι­στώ­θη­κε ότι με την τρί­τη δόση μειώ­θη­κε κατά 93% η πιθα­νό­τη­τα εισα­γω­γής στο νοσο­κο­μείο, κατά 92% η σοβα­ρή νόση­ση και νοση­λεία και κατά 81% η πιθα­νό­τη­τα θανάτου».

Για μια ακό­μη φορά, η κυρία Θεο­δω­ρί­δου κάλε­σε όσους δεν έχουν εμβο­λια­στεί, να το πρά­ξουν, τονί­ζο­ντας ότι «η άρνη­ση του εμβο­λια­σμού δεν είναι μόνο θέμα ενη­μέ­ρω­σης, αλλά χρή­ζει παρεμ­βά­σε­ων στην συμπε­ρι­φο­ρά των ανθρώ­πων», κάνο­ντας συμπλη­ρω­μα­τι­κά λόγο για κοι­νω­νί­ες όπου επι­κρα­τεί η ατο­μι­κό­τη­τα και ο εγω­κε­ντρι­σμός, σε σχέ­ση με άλλες που υπάρ­χει ακό­μα η έννοια για το σύνολο.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο