Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νάουσα: Με στρεπτόκοκκο 7 από τα 21 παιδιά που εξετάστηκαν

Την ώρα που ανα­ζη­τού­νται απα­ντή­σεις για το πώς ο 7χρονος από την Ημα­θία πέθα­νε από στρε­πτό­κοκ­κο, έγι­νε γνω­στό ότι και ο ξάδερ­φός του νοση­λεύ­ε­ται στο «Γεν­νη­μα­τάς» της Θεσ­σα­λο­νί­κης με παρό­μοια συμ­πτώ­μα­τα. Αν και υπάρ­χει προ­βλη­μα­τι­σμός στους για­τρούς, εμφα­νί­ζο­νται καθη­συ­χα­στι­κοί. Γίνε­ται λόγος για μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό, καλούν ωστό­σο τους γονείς να προ­σέ­χουν τα συμ­πτώ­μα­τα που εμφα­νί­ζει ενα παι­δί κατά τα πρώ­τα 24ωρα της ασθένειας.

Εκτός από τον 9χρονο ξάδελ­φο του άτυ­χου παι­διού που έχα­σε τη ζωή του, άλλα έξι παι­διά βρέ­θη­καν, μέχρι στιγ­μής, θετι­κά στον στρε­πτό­κοκ­κο Α στη Νάου­σα, τα περισ­σό­τε­ρα από την τάξη του επτά­χρο­νου. Τους χορη­γή­θη­κε αντι­βί­ω­ση και επέ­στρε­ψαν στο σπί­τι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθό­λου συμ­πτώ­μα­τα και κάποια απλώς ήπια, σύμ­φω­να μετον πρό­ε­δρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχά­λη Γιαννάκο.

Μάλι­στα, οι τρεις είναι από το στε­νό οικο­γε­νεια­κό του περι­βάλ­λον, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δος (ΟΕΝΓΕ). Έως τώρα, στο νοσο­κο­μείο της Νάου­σας έχουν προ­σέλ­θει 21 παι­διά και έκα­ναν το τεστ για στρε­πτό­κοκ­κο (Strep Test).

Στην Ελλά­δα φέτος έχουν κατα­γρα­φεί συνο­λι­κά έξι θάνα­τοι από στρε­πτό­κοκ­κο, ενώ σύμ­φω­να με τον ΕΟΔΥ μέχρι σήμε­ρα δεν προ­κύ­πτει εμφά­νι­ση κάποιου νέου στε­λέ­χους στρεπτοκόκκου.

Εξάλ­λου, εισαγ­γε­λι­κή έρευ­να διε­ξά­γε­ται για τον θάνα­το 7χρονου αγο­ριού από τη Νάου­σα, τον οποίο εξέ­τα­σε ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Ιατρο­δι­κα­στι­κής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζη­νι­κο­λά­ου και απο­φάν­θη­κε ότι ο θάνα­τος προ­ήλ­θε από λοί­μω­ξη ανα­πνευ­στι­κού που συνά­δει με τα κλι­νι­κά ευρή­μα­τα. Εν ανα­μο­νή περαι­τέ­ρω ιστο­λο­γι­κών εξετάσεων.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο