Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση SIPRI: Εκσυγχρονίζονται τα πυρηνικά οπλοστάσια

Οι πυρη­νι­κές δυνά­μεις εκσυγ­χρο­νί­ζουν τα οπλο­στά­σιά τους λόγω του πολέ­μου στην Ουκρα­νία και της συνο­λι­κής επι­δεί­νω­σης της παγκό­σμιας κατά­στα­σης ασφα­λεί­ας, είναι το κύριο συμπέ­ρα­σμα της έκθε­σης του σου­η­δι­κού Ινστι­τού­του Ερευ­νών για την Ειρή­νη Sipri που δημο­σιεύ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα. Παρά το γεγο­νός ότι οι πυρη­νι­κές κεφα­λές μειώ­θη­καν από τις αρχές του 2022 έως τις αρχές του 2023 κατά σχε­δόν 200 σε περί­που 12.512, αυξά­νε­ται ο αριθ­μός των επι­χει­ρη­σια­κών πυρη­νι­κών όπλων.

Σύμ­φω­να με το SIPRI ιδιαί­τε­ρα στην Κίνα είναι η εμφα­νής αυτή η δια­δι­κα­σία, με τις αμυ­ντι­κές δαπά­νες να αυξά­νο­νται ετη­σί­ως εδώ και 28 χρό­νια, όπως δεν συμ­βαί­νει σε καμιά άλλη χώρα του πλα­νή­τη με την ίδια συνέ­πεια, δηλώ­νει στην τηλε­ό­ρα­ση του γαλ­λι­κού πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων AFPTV o διευ­θυ­ντής του σου­η­δι­κού Iνστι­τού­του Νταν Σμιθ: «Στην Κίνα κατα­γρά­ψα­με σημα­ντι­κή αύξη­ση των πυρη­νι­κών κεφα­λών κατά τη διάρ­κεια του 2022, από 350 κεφα­λές σε 410. Σε σύγκρι­ση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που δια­θέ­τουν περί­που 5.000 η καθε­μία, το οπλο­στά­σιο είναι σχε­τι­κά μικρό. Η αύξη­ση είναι ωστό­σο εμφα­νής. Εκτι­μώ ότι το Πεκί­νο είναι πολύ πιθα­νό να δια­θέ­τει περί­που 1.000 πυρη­νι­κές κεφα­λές κάποια στιγ­μή στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 2030».

Τα πυρηνικά απόδειξη μεγάλης πολιτικής ισχύος

Οι ερευ­νη­τές επι­ση­μαί­νουν στην έκθε­ση ότι ο αριθ­μός των επι­χει­ρη­σια­κών πυρη­νι­κών κεφα­λών αυξή­θη­κε το 2022 κατά 86, φθά­νο­ντας πλέ­ον τις 9.576. Περί­που 2.000 από αυτές βρί­σκο­νταν πέρυ­σι σε υψη­λή ετοι­μό­τη­τα, ήταν δηλα­δή ήδη τοπο­θε­τη­μέ­νες σε πυραύ­λους ή βρί­σκο­νταν σε βάσεις της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας με πυρη­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά. Σχε­δόν όλες αυτές οι κεφα­λές ανή­κουν σε Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του SIPRI εξη­γεί τέλος, στο παρά­δειγ­μα της Κίνας, τους λόγους για τους οποί­ους χώρες επι­διώ­κουν είτε την από­κτη­ση πυρη­νι­κών, είτε την ενί­σχυ­ση του οπλο­στα­σί­ου τους: «Το ισχυ­ρό­τε­ρο όπλο στον κόσμο θεω­ρεί­ται ιδα­νι­κό για την άμυ­να μιας χώρας και ταυ­τό­χρο­να από­δει­ξη μεγά­λης πολι­τι­κής ισχύ­ος. Προ­φα­νώς για αυτό το λόγο Βρε­τα­νία και Γαλ­λία, οι οποί­ες δια­θέ­τουν σχε­τι­κά μικρό αριθ­μό πυρη­νι­κών κεφα­λών σε σύγκρι­ση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν πρό­κει­ται να εγκα­τα­λεί­ψουν τα πυρη­νι­κά τους όπλα, εκτός αν αλλά­ξει κάτι δρα­μα­τι­κά στην παγκό­σμια πολι­τι­κή. Η λογι­κή που κάνει Βρε­τα­νούς και Γάλ­λους να λένε ‘θέλου­με να έχου­με λόγο και ρόλο στην παγκό­σμια σκη­νή, είμα­στε μόνι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, δια­θέ­του­με μεγά­λη επιρ­ροή’ είναι η ίδια λογι­κή βάσει της οποί­ας η Κίνα επι­διώ­κει ενί­σχυ­ση του πυρη­νι­κού της οπλοστασίου».

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση του Ινστι­τού­του SIPRI οι κυβερ­νή­σεις θα πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σουν τρό­πους συνερ­γα­σί­ας για να απο­κλι­μα­κω­θούν εντά­σεις, να επι­βρα­δυν­θεί η κούρ­σα των εξο­πλι­σμών και να αντι­με­τω­πι­στούν οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής κρί­σης, αλλά και της αυξα­νό­με­νης πεί­νας στο κόσμο. Ο Νταν Σμιθ υπο­γραμ­μί­ζει: «Διο­λι­σθαί­νου­με σε μια από τις πιο επι­κίν­δυ­νες περιό­δους της ιστορίας».

Πηγή: DW

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο