Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: 700 γραμμάρια τρίχες αφαιρέθηκαν από το στομάχι 14χρονης – Έπασχε από το Σύνδρομο Ραπουνζέλ

Μια τερά­στια μάζα από τρί­χες, που ζύγι­ζε 700 γραμ­μά­ρια, αφαι­ρέ­θη­κε από το στο­μά­χι 14χρονης, με επέμ­βα­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε ιδιω­τι­κό νοσο­κο­μείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης τον τελευ­ταίο μήνα. Το κορί­τσι είχε άτυ­πο κοι­λια­κό άλγος και κατά την εξέ­τα­σή της από χει­ρουρ­γό παί­δων, η για­τρός υπο­ψιά­στη­κε από μια συγκε­κρι­μέ­νη κίνη­ση που έκα­νε με τα μαλ­λιά και ζήτη­σε να γίνει απει­κο­νι­στι­κός έλεγ­χος, από τον οποίο φάνη­κε η ύπαρ­ξη μιας τερά­στιας μάζας στο στομάχι.

«Αρχι­κά επι­χει­ρή­θη­κε η αφαί­ρε­σή της λαπα­ρα­σκο­πι­κά, αλλά λόγω του μεγέ­θους αυτό ήταν αδύ­να­το και έχει αφαι­ρέ­θη­κε με ανοι­χτό χει­ρουρ­γείο. Η μάζα αυτή, στην ιατρι­κή ορο­λο­γία, ονο­μά­ζε­ται τρι­χο­πί­λη­μα», ανέ­φε­ρε, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χει­ρουρ­γός παί­δων Κατε­ρί­να Ραμ­μα­τά, η οποία εξέ­τα­σε την έφη­βη και πραγ­μα­το­ποί­η­σε την επέμβαση.

Το τρι­χο­πί­λη­μα αυτό, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις, πρέ­πει να δημιουρ­γή­θη­κε σε διά­στη­μα 12 χρό­νων καθώς η μητέ­ρα της 14χρονης ανέ­φε­ρε ότι από τότε που ήταν δύο ετών είχε παρα­τη­ρή­σει ότι το παι­δί τρώ­ει τα μαλ­λιά του.

Πρό­κει­ται για ένα εξαι­ρε­τι­κά σπά­νιο φαι­νό­με­νο, ανέ­φε­ρε η κ. Ραμ­μα­τά και πρό­σθε­σε: «Έχουν ανα­φερ­θεί γύρω στις 500 περι­πτώ­σεις παγκο­σμί­ως, δηλα­δή ως ποσο­στό είναι γύρω στο 0,04%. Εγώ, προ­σω­πι­κά, μέχρι τώρα δεν είχα αντι­με­τω­πί­σει τέτοιο περι­στα­τι­κό. Ο κάθε για­τρός μπο­ρεί να μην έχει αντι­με­τω­πί­σει ποτέ στη ζωή κάτι τέτοιο, ειδι­κά τόσο μεγάλο».

Να σημειω­θεί ότι το τρι­χο­πί­λη­μα είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό του Συν­δρό­μου της Ραπουν­ζέλ, μιας σπά­νιας δια­τα­ρα­χής που πήρε το όνο­μά της από τη γνω­στή ηρω­ί­δα του παρα­μυ­θιού με τα μακριά μαλ­λιά. Δημιουρ­γεί­ται λόγω της τρι­χο­τιλ­λο­μα­νί­ας, δηλα­δή με την αυτό­βου­λη από­σπα­ση τρι­χών και κατά­πο­ση από τον ίδιο τον ασθε­νή. Οι ανθρώ­πι­νες τρί­χες, που είναι ανθε­κτι­κές στα γαστρι­κά υγρά και στις περι­σταλ­τι­κές κινή­σεις του πεπτι­κού σωλή­να, προ­σκολ­λώ­νται σε λιπα­ρές ουσί­ες και τρο­φι­κά υπο­λείμ­μα­τα και σχη­μα­τί­ζουν μια μάζα στο στο­μά­χι, η οποία μπο­ρεί να εκτεί­νε­ται στο δωδε­κα­δά­κτυ­λο με τη μορ­φή ουράς και ενί­ο­τε μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει από­φρα­ξη εντέρου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο