Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα ανησυχητικά δεδομένα: Ο κοροναϊός επιβιώνει έως 3 ώρες στον αέρα και έως 3 ημέρες σε επιφάνειες

Δρα­μα­τι­κή, επί τα χεί­ρω, μετα­βο­λή όσον αφο­ρά στη συμπε­ρι­φο­ρά και το μηχα­νι­σμό διά­δο­σης του νέου κορω­νοϊ­ού, ανα­δει­κνύ­ουν νέα ερευ­νη­τι­κά δεδομένα.

Σύμ­φω­να με αυτά, ο κορο­ναϊ­ός μπο­ρεί να επι­ζή­σει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, ενώ σε επι­φά­νειες μέχρι και δύο με τρεις ημέρες.

Τα νέα δεδο­μέ­να προ­κύ­πτουν από έρευ­να της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και ερευ­νη­τών των πανε­πι­στη­μί­ων Πρίν­στον και του Πανε­πι­στη­μί­ου της Καλι­φόρ­νιας, Λος Αντζελες.

Τα ευρή­μα­τα υπο­δη­λώ­νουν ότι άνθρω­ποι ενδέ­χε­ται να μολυν­θούν με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγί­ζο­ντας μολυ­σμέ­νες επι­φά­νειες και όχι μόνο μέσω άμε­σης επα­φής με άλλο άνθρωπο.

Οι ερευ­νη­τές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν συσκευή εκνε­φω­τή ώστε να ψεκά­σουν δείγ­μα­τα του Covid-19 στον αέρα, δημιουρ­γώ­ντας μία προ­σο­μοί­ω­ση του τι συμ­βαί­νει όταν βήχει ένας φορέας.

Δια­πί­στω­σαν ότι ο ιός επι­βιώ­νει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες. Επι­βιώ­νει μάλι­στα πολύ περισ­σό­τε­ρο σε επι­φά­νειες που είναι κατα­σκευα­σμέ­νες από υλι­κά που απα­ντώ­νται συχνά σε νοσο­κο­μεία. Για παρά­δειγ­μα ο νέος κορο­ναϊ­ός επι­βιώ­νει για δύο με τρεις ώρες σε επι­φά­νεια από πλα­στι­κό και από ανο­ξεί­δω­το ατσά­λι χάλυ­βα. Σε χαρ­τό­νι ο ιός επι­βιώ­νει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλ­κι­νη επι­φά­νεια πολύ λιγό­τε­ρο, δηλα­δή για τέσ­σε­ρις ώρες. Ο Βίν­σεντ Μιούν­στερ του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Υγεί­ας που συμ­με­τεί­χε στην έρευ­να είπε στο MIT Technology Review ότι η εξά­πλω­ση του ιού μέσω του αέρα εξη­γεί πιθα­νό­τα­τα ορι­σμέ­να επει­σό­δια κατά τα οποία πολ­λοί άνθρω­ποι μολύ­νο­νται από έναν μόνο φορέα.

___________________________

Λόγω της σοβα­ρό­τη­τας της κατά­στα­σης το Ατέ­χνως θα έχει συνε­χείς αναρ­τή­σεις σχε­τι­κά με τον κορο­ναϊό, από ασφα­λής μόνο πηγές και επί­ση­μες ενη­με­ρώ­σεις όσον αφο­ρά την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας. Με αίσθη­μα ευθύ­νης σε όλους εσάς που μας εμπι­στεύ­ε­στε και όσους δια­βά­σε­τε κάποιο σχε­τι­κό θέμα μας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο