Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ευρή­μα­τα όπως οστά, τα οποία πρέ­πει να ανα­λυ­θούν, χάλ­κι­να καρ­φιά από το πλοίο, καθώς και ένας μπρού­τζι­νος δακτύ­λιος άγνω­στης προς το παρόν χρή­σης, είναι μερι­κά από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της φετι­νής υπο­βρύ­χιας αρχαιο­λο­γι­κής έρευ­νας στο εμβλη­μα­τι­κό ναυά­γιο των Αντι­κυ­θή­ρων. Μιας έρευ­νας που, σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του Υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, «ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε εκ νέου τον Οκτώ­βριο του 2019, με απο­κλει­στι­κή πλέ­ον ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή υπό την διεύ­θυν­ση της Δρ. Αγγε­λι­κής Γ. Σίμω­σι, Διευ­θύ­ντριας της Εφο­ρεί­ας Αρχαιο­τή­των Ευβοίας».
nauagio1
«Η επι­χεί­ρη­ση στέ­φθη­κε με μεγά­λη επι­τυ­χία, παρά τις αντί­ξο­ες και­ρι­κές συν­θή­κες και τον περιο­ρι­σμέ­νο χρό­νο διάρ­κειας του σωστι­κού χαρα­κτή­ρα της έρευ­νας», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ για την έρευ­να που υπο­στη­ρί­χθη­κε από το Ίδρυ­μα Αικα­τε­ρί­νης Λασκα­ρί­δη με τη συν­δρο­μή του πλοί­ου «Typhoοn», το οποίο παρα­χω­ρή­θη­κε από το Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Αθα­να­σί­ου Λασκα­ρί­δη για το διά­στη­μα των ερευ­νών επί του πεδίου.

nauagio2

«Αρχι­κά έγι­νε εντο­πι­σμός εκ νέου του χώρου του ναυα­γί­ου και νέα οριο­θέ­τη­ση μετά από την τελευ­ταία έρευ­να του Σεπτεμ­βρί­ου 2017. Ανελ­κύ­στη­καν πέντε σάκοι με άμμο, που είχαν αφε­θεί στον βυθό από την προη­γού­με­νη ανα­σκα­φι­κή περί­ο­δο, τα προ­ϊ­ό­ντα των οποί­ων κοσκι­νί­στη­καν με μεγά­λη προ­σο­χή από εξει­δι­κευ­μέ­νη συντη­ρή­τρια της Εφο­ρεί­ας Ενα­λί­ων Αρχαιο­τή­των και παρου­σία δύο αρχαιο­λό­γων. Κατά τη δια­δι­κα­σία του δια­χω­ρι­σμού συλ­λέ­χθη­καν οστά, τα οποία πρέ­πει να ανα­λυ­θούν, πυρή­νες κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα ελιάς, χάλ­κι­να καρ­φιά από το πλοίο καθώς και ένας μπρού­τζι­νος δακτύ­λιος άγνω­στης προς το παρόν χρή­σης», ανα­φέ­ρει το ΥΠΠΟΑ.

«Επι­πρό­σθε­τα ανελ­κύ­στη­κε πλα­στι­κός κάλα­θος δια­στά­σε­ων 110x110x45 εκα­το­στών, γεμά­τος με τμή­μα­τα αμφο­ρέ­ων, βάσεις, λαι­μούς και σώμα­τα σωζό­με­να από την κοι­λία του αγγεί­ου ως τη βάση. Ανά­με­σα στα ευρή­μα­τα βρέ­θη­κε ένα σιδε­ρέ­νιο στέ­λε­χος με κυκλι­κή από­λη­ξη. Σημα­ντι­κό είναι το γεγο­νός ότι μετα­ξύ των βάσε­ων των αμφο­ρέ­ων, που προ­έρ­χο­νται από την νήσο Κω, εντο­πί­στη­κε και ένας τύπος δια­φο­ρε­τι­κός, η προ­έ­λευ­ση του οποί­ου δεν είναι ακό­μη γνω­στή και απαι­τεί­ται η ταύ­τι­σή του. Επι­φα­νεια­κά επί του βυθού από τον χώρο του ναυα­γί­ου ανελ­κύ­στη­καν τρεις λαι­μοί αμφο­ρέ­ων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιτα­λία και ενός Κώου, καθώς και ένας ακέ­ραιος Κώος αμφο­ρέ­ας ελλι­πής ως προς τη μία λαβή», συμπλη­ρώ­νει η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ.

nauagio4
«Εντυ­πω­σια­κό εύρη­μα απο­τε­λεί ένα τμή­μα ξύλου πιθα­νώς στα­τι­κό στοι­χείο του ναυα­γί­ου που φέρει 4 χάλ­κι­να καρ­φιά. Όλα τα ευρή­μα­τα μετα­φέρ­θη­καν στα εργα­στή­ρια της Εφο­ρεί­ας Ενα­λί­ων Αρχαιο­τή­των για συντή­ρη­ση. Με την παρού­σα έρευ­να συμπλη­ρώ­θη­κε με την μέθο­δο της φωτο­γραμ­με­τρί­ας η σχε­δια­στι­κή απο­τύ­πω­ση του χώρου του ναυα­γί­ου, η οποία παρέ­με­νε ημι­τε­λής», προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ.

nauagio5

Από πλευ­ράς Εφο­ρεί­ας Ενα­λί­ων Αρχαιο­τή­των, στην έρευ­να συμ­με­τεί­χαν ο Δρ Γεώρ­γιος Κου­τσου­φλά­κης ως επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος, τμη­μα­τάρ­χης, η Αικα­τε­ρί­νη Ταγω­νί­δου, κατα­δυό­με­νη αρχι­τέ­κτων και η Χρύ­σα Φου­σέ­κη, κατα­δυό­με­νη συντη­ρή­τρια, των οποί­ων, σύμ­φω­να πάντα με το ΥΠΠΟΑ, «η παρου­σία συνε­τέ­λε­σε τα μέγι­στα στην επι­τυ­χία της απο­στο­λής και τους οποί­ους η διευ­θύ­ντρια της έρευ­νας ευχα­ρι­στεί θερ­μά». Στην υπο­βρύ­χια έρευ­να έλα­βαν μέρος επί­σης για πρώ­τη φορά τέσ­σε­ρις δύτες του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, οι Δημή­τριος Στα­μού­λης, Γεώρ­γιος Λυτρί­βης, Δημή­τριος Χατζηα­σλάν και Αθα­νά­σιος Κει­τζής, οι τεχνι­κοί βυθού Αλέ­ξαν­δρος Σωτη­ρί­ου, Νίκος Γιαν­νου­λά­κης και Αθα­νά­σιος Χρο­νό­που­λος, καθώς και δύο ενά­λιοι αρχαιο­λό­γοι, οι Ορέ­στης Μανού­σος και Αχιλ­λέ­ας Διο­νυ­σό­που­λος. Όλες οι εργα­σί­ες της έρευ­νας καλύ­φθη­καν από τον εικο­νο­λή­πτη Μιχα­ήλ Τσι­μπε­ρό­που­λο. Επι­χει­ρη­σια­κά υπεύ­θυ­νος της έρευ­νας ήταν ο Αλέ­ξαν­δρος Παλα­τια­νός, αρχι­πλοί­αρ­χος (ε.α.) του Πολε­μι­κού Ναυτικού.

nauagio6

«Με την επι­στη­μο­νι­κή αυτή απο­στο­λή του Οκτω­βρί­ου 2019 ολο­κλη­ρώ­θη­κε το πρώ­το πεντα­ε­τές ερευ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα. Βάσει των απο­τε­λε­σμά­των της τελευ­ταί­ας έρευ­νας ξεκι­νά­ει άμε­σα η προ­ε­τοι­μα­σία για το νέο πεντα­ε­τές πρό­γραμ­μα, αρχής γενο­μέ­νης από τον Μάιο του 2020, με την συνέ­χι­ση της ανα­σκα­φι­κής έρευ­νας σε διά­φο­ρους χώρους του ναυα­γί­ου, όπου υπάρ­χουν βάσι­μες ενδεί­ξεις ότι θα έρθουν στο φως νέα εντυ­πω­σια­κά ευρή­μα­τα», συνε­χί­ζει, μετα­ξύ άλλων, η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ. Και διευ­κρι­νί­ζει ότι «ύστε­ρα από την κατά­θε­ση της πρώ­της ανα­σκα­φι­κής έκθε­σης των πέντε χρό­νων έρευ­νας επί­κει­ται η δημο­σί­ευ­ση των απο­τε­λε­σμά­των του συνο­λι­κού ερευ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος της πρώ­της πενταετίας».

nauagio7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο