Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τα ναζιστικά μορφώματα ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών — Τι προβλέπει

Νέα παρέμ­βα­ση τη Δευ­τέ­ρα στη Βου­λή για τα ναζι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα θα εκδη­λω­θεί από την κυβέρ­νη­ση σύμ­φω­να με τα όσα ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Μάκης Βορί­δης μιλώ­ντας το βρά­δυ της Πέμ­πτης στην ΕΡΤ. Δεν έδω­σε περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες για το θέμα.

Η εξέ­λι­ξη έρχε­ται ως συνέ­πεια του γεγο­νό­τος ότι ως εικο­νι­κός ηγέ­της του κόμ­μα­τος ορί­στη­κε ο πρώ­ην αντιει­σαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου, Ανα­στά­σιος Κανελ­λό­που­λος. Σημειω­τέ­ον, μετά την ανά­λη­ψη, εικο­νι­κά, της αρχη­γί­ας του κόμ­μα­τος Έλλη­νες από τον Κανελ­λό­που­λο, ο Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, θα είναι υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής στην Α’ Αθηνών.

Σύμ­φω­να με την «Καθη­μερ­νή» η προ­σθή­κη στον ισχύ­ο­ντα νόμο, έρχε­ται ώστε την από­φα­ση για τη συμ­με­το­χή των κομ­μά­των στις επι­κεί­με­νες εκλο­γές –η οποία στην παρού­σα φάση θα αφο­ρά πρω­τί­στως το κόμ­μα Κασι­διά­ρη– να λάβει το σύνο­λο των δικα­στών που υπη­ρε­τούν στο αρμό­διο Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου και όχι μόνον πέντε από αυτούς, όπως γινό­ταν μέχρι τώρα, ώστε η από­φα­ση να μην μπο­ρεί να αμφισβητηθεί.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των δικα­στών του Α1 Τμή­μα­τος του ανω­τά­του δικα­στη­ρί­ου, που θα απο­φα­σί­σουν για την ανα­κή­ρυ­ξη των κομ­μά­των, σύμ­φω­να με την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία που θα κατα­τε­θεί, είναι εννέα μαζί με τον πρό­ε­δρό του, αντι­πρό­ε­δρο του Αρεί­ου Πάγου Χρή­στο Τζα­νε­ρί­κο, έμπει­ρο δικαστικό.

Ετσι, η κυβερ­νη­τι­κή ρύθ­μι­ση θα απο­τε­λεί προ­σθή­κη στην ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία, η οποία ήδη προ­βλέ­πει ότι τη συμ­με­το­χή των κομ­μά­των στις εκλο­γές κρί­νει «το Α1 Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθ­μό των δικα­στών που πρό­κει­ται μετά­σχουν στον εν λόγω δικα­στι­κό σχη­μα­τι­σμό. Ετσι, σύμ­φω­να με την «Κ», με την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία θα προ­στε­θεί «το Α1 Τμή­μα του Αρεί­ου Πάγου σε πλή­ρη σύνθεση».

Στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου εγκρί­θη­κε από τη Βου­λή, με τις ψήφους της Νέας Δημο­κρα­τί­ας και του ΠΑΣΟΚ-Κινή­μα­τος Αλλα­γής, τρο­πο­λο­γία που απο­σκο­πεί στον απο­κλει­σμό του κόμ­μα­τος του κατα­δι­κα­σθέ­ντος για τη Χρυ­σή Αυγή, Ηλία Κασι­διά­ρη, ουσια­στι­κά όμως ανοί­γει πολύ επι­κίν­δυ­νους δρόμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέ­θε­σε τη δική του τρο­πο­λο­γία, η οποία ήταν ωστό­σο εξί­σου επι­κίν­δυ­νη με την κυβερ­νη­τι­κή. Όπως πρό­τει­νε τότε στη Βου­λή ο Αλ. Τσί­πρας, να στε­ρού­νται του δικαιώ­μα­τος συμ­με­το­χής στις εκλο­γές τα κόμ­μα­τα που η δρά­ση τους παρα­βιά­ζει τον αντι­ρα­τσι­στι­κό νόμο ή που στε­λέ­χη τους έχουν κατα­δι­κα­στεί για συμ­με­το­χή σε εγκλη­μα­τι­κή και τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση με βάση τα άρθρα 187 και 187α του Ποι­νι­κού Κώδι­κα, τον περί­φη­μο «τρο­μο­νό­μο» που στην ευρω­παϊ­κή του εκδο­χή στην ΕΕ έχει αξιο­ποι­η­θεί για την απα­γό­ρευ­ση και τη δίω­ξη Κομ­μου­νι­στι­κών Κομμάτων.

Το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε τη ρύθ­μι­ση διό­τι ‑όπως είπε τότε στη Βου­λή ο Γ. Γκιό­κας–  αυτή επι­διώ­κει να ανοί­ξει γενι­κή συζή­τη­ση περί κομ­μά­των που εξυ­πη­ρε­τούν ή που δεν εξυ­πη­ρε­τούν την εύρυθ­μη λει­τουρ­γία του δημο­κρα­τι­κού πολι­τεύ­μα­τος πριν από κάθε εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση και με μια σει­ρά γενι­κεύ­σεις να στε­γα­στεί η θεω­ρία των δύο άκρων, που είναι επί­ση­μη πολι­τι­κή και κατεύ­θυν­ση της ΕΕ. «Η ρύθ­μι­ση λοι­πόν προ­βλέ­πει έλεγ­χο των κομ­μά­των για έναν απε­ριό­ρι­στο αριθ­μό αδι­κη­μά­των, για το αν υπάρ­χουν στο πρό­σω­πο ενός ατό­μου υπο­ψη­φί­ου του κόμ­μα­τος ή μέλους της διοι­κού­σας επι­τρο­πής, καθώς και έλεγ­χο σε σχέ­ση με εσω­τε­ρι­κή λει­τουρ­γία των κομ­μά­των». Τα παρα­πά­νω χαρα­κτη­ρι­στι­κά, σημεί­ω­σε τότε ο Γ. Γκιό­κας, υπάρ­χουν τόσο στην κυβερ­νη­τι­κή όσο και στην πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­ες είναι δύο προ­τά­σεις που μπο­ρεί να εκκι­νούν από δια­φο­ρε­τι­κή αφε­τη­ρία, αλλά κατα­λή­γουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Την τρο­πο­λο­γία κατα­ψή­φι­σαν επί­σης το ΜέΡΑ25 και η Ελλη­νι­κή Λύση.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο