Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός: 490 νεκροί — Για μέτρα χωρών που αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ κάνει λόγο

Το σύνο­λο των θανά­των εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός στην Κίνα αυξή­θη­κε σε 490 ως τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της 4ης Φεβρουα­ρί­ου, καθώς οι αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, που απο­τε­λεί την εστία της μόλυν­σης, κατέ­γρα­ψαν 65 νέους θανά­τους, σύμ­φω­να με τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγείας. 

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων νέων κρου­σμά­των στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ανήλ­θε χθες σε 3.887, εκ των οποί­ων 3.156 στην επαρ­χία Χου­μπέι, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή. Αυτό σημαί­νει ότι το σύνο­λο των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των είναι πλέ­ον 24.324. 

Με μονα­δι­κές εξαι­ρέ­σεις έναν Κινέ­ζο από την Ουχάν, την πρω­τεύ­ου­σα της Χου­μπέι όπου εντο­πί­στη­κε ο 2019-nCoV, που πέθα­νε στις Φιλιπ­πί­νες, κι ενός ασθε­νούς που πέθα­νε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας έχουν κατα­γρα­φεί στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Δεν είναι πανδημία, λέει ο ΠΟΥ

Στο μετα­ξύ, η διευ­θύ­ντρια της αρμό­διας υπη­ρε­σί­ας του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για αντι­με­τώ­πι­ση κιν­δύ­νων μόλυν­σης, Σιλ­βί Μπριάν, δήλω­σε χτες ότι «αυτήν τη στιγ­μή δεν βρι­σκό­μα­στε σε κατά­στα­ση παν­δη­μί­ας» και συνέ­χι­σε: «Είμα­στε σε μια φάση επι­δη­μί­ας με πολ­λα­πλές εστί­ες». Πρό­σθε­σε πως στη Χου­μπέι «η διά­δο­ση μετα­ξύ ανθρώ­πων είναι έντο­νη και οι κινε­ζι­κές αρχές εφάρ­μο­σαν μέτρα», για να κατα­λή­ξει πως η αντι­με­τώ­πι­ση του ιού είναι μια «πρό­κλη­ση» εξαι­τί­ας των μετα­κι­νή­σε­ων πλη­θυ­σμών και της ευκο­λί­ας στη μετά­δο­σή του. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκο­λο, όμως (…) πιστεύ­ου­με πως είναι δυνα­τό», ισχυρίστηκε.

Σημειώ­νου­με ότι μέχρι και χτες ο ΠΟΥ επέ­μει­νε ότι με τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να δεν υπάρ­χει ανά­γκη για επι­βο­λή περιο­ρι­σμών στις εμπο­ρι­κές ή ταξι­διω­τι­κές μετα­κι­νή­σεις, ενώ αξιο­λο­γού­σε τον κίν­δυ­νο για την Κίνα ως «πολύ υψη­λό», αλλά «υψη­λό» για την περι­φέ­ρειά της και τον κόσμο συνο­λι­κά. Επί­σης, σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία δεδο­μέ­να, οι εκπρό­σω­ποι του ΠΟΥ σημεί­ω­ναν ότι η εξά­πλω­ση του ιού εκτός Κίνας είναι «ελά­χι­στη και βραδεία».

Για μέτρα χωρών που αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ κάνει λόγο το κινεζικό ΥΠΕΞ

Προ­χτές, η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ, Χούα Τσου­νουίνγκ, επέ­κρι­νε χώρες που προ­ω­θούν μέτρα τα οποία δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται αλλά αντι­βαί­νουν στις συστά­σεις του ΠΟΥ, σχο­λιά­ζο­ντας ότι πρώ­τες οι ΗΠΑ έσπευ­σαν να απο­μα­κρύ­νουν διπλω­μα­τι­κό προ­σω­πι­κό από την Κίνα και να επι­βά­λουν περιο­ρι­σμούς σε πτή­σεις κ.τ.λ. Η Χούα ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων ότι ακό­μα και αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ εκφρά­ζουν ερω­τή­μα­τα για τους χει­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης Τραμπ. Είπε ακό­μα ότι, σύμ­φω­να με τις αρμό­διες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες των ΗΠΑ, τον τελευ­ταίο χρό­νο στις ΗΠΑ υπήρ­ξαν 19 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα από τη γρί­πη και του­λά­χι­στον 10.000 θάνα­τοι, ενώ έως τις 2/2 είχαν εντο­πι­στεί 17.200 κρού­σμα­τα του 2019-nCoV, 361 θύμα­τα (όχι στις ΗΠΑ) και μόλις 11 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στις ΗΠΑ. «Η αντί­θε­ση προ­κα­λεί πολ­λές σκέ­ψεις», ανέ­φε­ρε η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ.

Χτες, η Βρε­τα­νία κάλε­σε όσους Βρε­τα­νούς είναι ακό­μα στην Κίνα να απο­μα­κρυν­θούν, ενώ ανα­κοί­νω­σε και την απο­μά­κρυν­ση των περισ­σό­τε­ρων μελών του διπλω­μα­τι­κού προ­σω­πι­κού υπο­στη­ρί­ζο­ντας «ότι η δυνα­τό­τη­τα (…) να συν­δρά­μουν εντός της Κίνας τους Βρε­τα­νούς πολί­τες είναι περιο­ρι­σμέ­νη και θα είναι ακό­μα πιο περιο­ρι­σμέ­νη στην περί­πτω­ση που επι­δει­νω­θεί περαι­τέ­ρω η κατάσταση».

Τέλος, χρειά­ζε­ται να κατα­γρα­φεί ότι ο Ρώσος πρω­θυ­πουρ­γός, Μιχα­ήλ Μισού­στιν, δήλω­σε ότι η Μόσχα μπο­ρεί να απε­λαύ­νει τους ξένους πολί­τες για τους οποί­ους δια­γι­γνώ­σκε­ται ότι έχουν προ­σβλη­θεί από τον 2019-nCoV. Σημειώ­νε­ται πως η Ρωσία έστει­λε στρα­τιω­τι­κά μετα­γω­γι­κά αερο­σκά­φη για να απο­μα­κρύ­νει τους πολί­τες της από την Κίνα.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο