Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίστηκε όλη τη νύχτα η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Συνε­χί­στη­καν όλη τη νύχτα οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό και τη διά­σω­ση αγνο­ου­μέ­νων στη θαλάσ­σια περιο­χή του ναυα­γί­ου ανοι­χτά της Πύλου.

Λίγο πριν από τις 23:00, πλω­τό ανοι­χτής θαλάσ­σης του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος κατέ­πλευ­σε στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, μετα­φέ­ρο­ντας πτώματα.

Του­λά­χι­στον 79 νεκροί έχουν ανα­συρ­θεί μέχρι στιγ­μής από τη θαλάσ­σια περιο­χή 47 ναυ­τι­κά μίλια νοτιο­δυ­τι­κά της Πύλου μετά το ναυά­γιο του αλιευ­τι­κού στο οποίο είχαν επι­βι­βα­στεί μετανάστες.

Δια­σώ­θη­καν 104 άνθρωποι.

Σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό, στην περιο­χή επι­χει­ρούν ιδί­ως 6 παρα­πλέ­ο­ντα σκά­φη και ναυα­γο­σω­στι­κό του Λιμενικού.

Έχουν ενερ­γο­ποι­η­θεί το Ειδι­κό Σχέ­διο Δια­χεί­ρι­σης Ανθρω­πί­νων Απω­λειών και η Ομά­δα Ανα­γνώ­ρι­σης Θυμά­των Κατα­στρο­φών, κατό­πιν αιτή­μα­τος του Λιμε­νι­κού Σώματος/Ελληνικής Ακτο­φυ­λα­κής και με από­φα­ση του γενι­κού γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Βασί­λη Παπα­γε­ωρ­γί­ου και του αρχη­γού της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας αντι­στρά­τη­γου Λάζα­ρου Μαυρόπουλου.

Η Ομά­δα Ανα­γνώ­ρι­σης Θυμά­των Κατα­στρο­φών θα συλ­λέ­ξει δείγ­μα­τα DNA από τους νεκρούς και από τους επι­ζώ­ντες για την ταυτοποίηση.

Κλι­μά­κια της αστυ­νο­μί­ας, του Λιμε­νι­κού, της Πυρο­σβε­στι­κής, του στρα­τού, του δήμου Καλα­μά­τας και της Περι­φέ­ρειας βρί­σκο­νται στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας και συμ­με­τέ­χουν στις επιχειρήσεις.

Σε χώρο μπρο­στά στο λιμά­νι στή­θη­καν σκη­νές από οργα­νώ­σεις αρω­γής, όπως η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, ο Ελλη­νι­κός Ερυ­θρός Σταυ­ρός, ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετανάστευσης.

Δια­σω­θέ­ντες μετα­φέρ­θη­καν σε ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο χώρο στις απο­θή­κες του λιμα­νιού της πόλης, όπου τους παρέ­χο­νται φαγη­τό, κου­βέρ­τες και άλλα είδη.

Πιθα­νόν σήμε­ρα θα μετα­φερ­θούν σε δομή φιλοξενίας.

Όπως δήλω­σε ο καρ­διο­λό­γος, Διευ­θυ­ντής της Καρ­διο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής του Νοσο­κο­μεί­ου Καλα­μά­τας και γραμ­μα­τέ­ας των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών Μεσ­ση­νί­ας Μανώ­λης Μάκα­ρης, στο νοσο­κο­μείο της Καλα­μά­τας νοση­λεύ­ο­νται μέχρι στιγ­μής 30 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες· η κατά­στα­ση τους χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σχε­τι­κά καλή.

Μηνύματα αγωνίας

«Ελέγ­χο­νται τα προ­βλή­μα­τά τους. Κάποιοι έχουν πνευ­μο­νί­ες, κάποιοι άλλοι έχουν συνο­λι­κή κατά­πτω­ση, κάποιοι άλλοι διά­φο­ρα προ­βλή­μα­τα, έπα­θαν πνευ­μο­νία εξ εισ­ρο­φή­σε­ως. Τα προ­βλή­μα­τά τους είναι ανα­με­νό­με­να, με αυτά που τρά­βη­ξαν οι άνθρω­ποι. Κυρί­ως το ψυχο­λο­γι­κό είναι το μεγά­λο πρό­βλη­μα κι αυτό που ζητά­νε ενα­γω­νί­ως είναι να επι­κοι­νω­νή­σουν με τους οικεί­ους τους», επι­σή­μα­νε ο κ. Μάκαρης.

Πρό­σθε­σε πως κάποιοι από τους δια­σω­θέ­ντες ασθε­νείς είπαν ότι στο πλοίο επέ­βαι­ναν γύρω στους 750 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους από 50 ως 100 παι­διά στα αμπάρια.

«Ρωτού­σα πόσοι ήταν στο σκά­φος αυτό, έλε­γαν κάποιοι για 750. Υπήρ­χαν διφο­ρού­με­νες από­ψεις για το πόσα παι­διά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλε­γαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξε­ραν προ­φα­νώς τι συνέ­βαι­νε στα αμπά­ρια», ανέ­φε­ρε ο κ. Μάκαρης.

Χαρα­κτή­ρι­σε συγκλο­νι­στι­κά μηνύ­μα­τα που λαμ­βά­νει στο κινη­τό του από συγ­γε­νείς που ψάχνουν επι­βαί­νο­ντες στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλ­νουν φωτο­γρα­φί­ες και παρα­θέ­τουν στοι­χεία ρωτώ­ντας τον αν έχει δει τον συγ­γε­νή τους τον οποίο ανα­ζη­τούν. Την ίδια ώρα δέχε­ται συνε­χείς κλή­σεις από άγνω­στους αριθ­μούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακι­στάν, από ανθρώ­πους που αγω­νιούν για την τύχη των δικών τους.

«Μου έχουν στεί­λει φωτο­γρα­φί­ες» ρωτώ­ντας «αν τους έχου­με δει» και «ορέ­πει να λυθεί το πρό­βλη­μα της ενη­μέ­ρω­σης των συγ­γε­νών», επέμεινε.

Οι δια­σω­θέ­ντες είναι άντρες, ηλι­κί­ας 16–40 ετών. Αντι­με­τώ­πι­σαν κυρί­ως υπο­θερ­μία, λιπο­θυ­μι­κά επει­σό­δια, υπο­γλυ­και­μι­κά επει­σό­δια και πνευμονίες.

«Οι άνθρω­ποι ήταν σοκα­ρι­σμέ­νοι, εμείς κοι­τά­ζα­με το ιατρι­κό τους θέμα, προ­σπα­θού­σα­με μέσω εφαρ­μο­γής στο κινη­τό να επι­κοι­νω­νή­σου­με για­τί δεν μιλού­σαν άλλη γλώσ­σα παρά μόνο αρα­βι­κά, οπό­τε ρωτού­σα­με μέσω εφαρ­μο­γής να μας δώσουν κάποιες πλη­ρο­φο­ρί­ες αν πονά­νε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώ­θουν, αν έχουν κρυά­δες. Κάποιοι είχαν υπο­θερ­μία, αλλά γενι­κώς η κατά­στα­σή τους είναι στα­θε­ρή και ελεγ­χό­με­νη», ανέ­φε­ρε και προ­σέ­θε­σε ότι χρειά­ζε­ται επει­γό­ντως να στα­λούν διερ­μη­νείς που γνω­ρί­ζουν αρα­βι­κά ώστε να επι­κοι­νω­νή­σει με τους ανθρώπους.

«Είναι ένα πολύ δυσά­ρε­στο γεγο­νός, είναι υπο­χρέ­ω­σή μας να αντι­με­τω­πί­ζου­με με μεγά­λη σοβα­ρό­τη­τα το θέμα, είναι συνάν­θρω­ποί μας», υπο­γράμ­μι­σε από την πλευ­ρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­δή­μαρ­χος Πρό­νοιας Καλα­μά­τας, Γιώρ­γος Φάβας.

Μετά την έλευ­ση των μετα­να­στών στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας οι υπη­ρε­σί­ες του δήμου σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσο­κο­μείο της Καλα­μά­τας και άλλους φορείς, το Λιμε­ναρ­χείο, την αστυ­νο­μία, την Πυρο­σβε­στι­κή συνερ­γά­στη­καν άψο­γα ώστε να μπο­ρέ­σουν να τους μετα­φέ­ρουν σε συν­θή­κες αξιο­πρε­πείς και να τους παρέ­χουν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα, σίτι­ση, νερό και ό,τι άλλο χρειά­ζο­νταν προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν υπο­θερ­μί­ες και υπογλυκαιμίες.

«Από εκεί και πέρα και οι υπη­ρε­σί­ες Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και οι υπη­ρε­σί­ες πρό­νοιας είμα­στε στο πόδι, όλη μέρα έτσι ώστε ό,τι μας ζητεί­ται να το παρέ­χου­με άμε­σα προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νου­με όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο και την πλευ­ρά τη δική τους. Η πλη­ρο­φό­ρη­ση που έχου­με αυτή την στιγ­μή είναι ότι οι άνθρω­ποι αυτοί μόλις ολο­κλη­ρω­θούν οι προ­α­να­κρι­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες θα μετα­φερ­θούν στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα , σε κάποια δομή προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νί­ας, πιθα­νόν στην Αθή­να», επι­σή­μα­νε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάβας.

Συμπλή­ρω­σε πως οι δια­σω­θέ­ντες ήταν αφυ­δα­τω­μέ­νοι, αρκε­τοί υπέ­στη­σαν λιπο­θυ­μι­κά και υπο­γλυ­και­μι­κά επει­σό­δια, ενώ πιθα­νό­τα­τα όσοι κατά­φε­ραν να δια­σω­θούν βρί­σκο­νταν στο κατάστρωμα.

Σοκα­ρι­σμέ­νοι και σε σύγ­χυ­ση είναι οι περισ­σό­τε­ροι από τους δια­σω­θέ­ντες μετα­νά­στες, δια­πί­στω­σε εθε­λο­ντής δια­σώ­στης του Ελλη­νι­κού Ερυ­θρού Σταυρού.

«Οι περισ­σό­τε­ροι από τους ανθρώ­πους αυτούς είναι σε σύγ­χυ­ση, είναι σοκα­ρι­σμέ­νοι, έχα­σαν αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα, πέρα­σαν αρκε­τές μέρες στο νερό, παλεύ­ο­ντας να ταξι­δέ­ψουν. Δεν θέλα­με σαν Ερυ­θρός Σταυ­ρός να τους φορ­τί­σου­με παρα­πά­νω. Αυτό που θέλα­με είναι να τους φρο­ντί­σου­με σωμα­τι­κά και ψυχι­κά έτσι ώστε να τους ανα­κου­φί­σου­με όσο το δυνα­τόν γίνε­ται για να μπο­ρέ­σουν κι αυτοί οι άνθρω­ποι να νιώ­σουν όσο το δυνα­τόν γίνε­ται καλύ­τε­ρα μέσα στην οδύ­νη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκε­τό κόσμο, οι πλη­ρο­φο­ρί­ες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμε­νι­κό Σώμα και στην αστυ­νο­μία, δυστυ­χώς ήταν πολ­λοί άνθρω­ποι εγκλω­βι­σμέ­νοι. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που έχου­με είναι ότι μέσα στο εσω­τε­ρι­κό του σκά­φους υπήρ­χαν πολ­λά άτο­μα, γυναι­κό­παι­δα κυρί­ως», σημεί­ω­σε ο Δημή­τρης, εθε­λο­ντής σαμα­ρεί­της — δια­σώ­στης του Ελλη­νι­κού Ερυ­θρού Σταυρού.

«Παρό­λο που είμαι εθε­λο­ντής από το 2003 και έχου­με ζήσει αυτή την κατά­στα­ση πολ­λές φορές, έχου­με ζήσει και όλο το προ­σφυ­γι­κό, κάθε φορά που βλέ­που­με τον συνάν­θρω­πο να υπο­φέ­ρει, υπο­φέ­ρου­με μαζί του», πρόσθεσε.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο